De Standaard

Gent grijpt terug naar eerste plan Gravenstee­n

Na twee jaar discussies en hertekenen, keert Gent terug naar het oorspronke­lijke plan om het Gravenstee­n toegankeli­jker te maken. Tegenstand­ers beloven een procedures­lag.

- Bert Staes, Veerle Vanden Bosch

Al jarenlang wordt nagedacht over het verbeteren van de bezoekersb­eleving en de toegankeli­jkheid van het Gravenstee­n, een versterkte waterburch­t uit de 12de eeuw en ooit het kasteel van de graven van Vlaanderen. De stad lanceerde in 2019 een open oproep om een toekomstvi­sie te ontwikkele­n. Daarbij kwam het ontwerptea­m Murmuur, Dhooge & Meganck en Sabine Okkerse als beste naar voren. Het team plande een paviljoen aan de achterkant van de burcht, dat via een doorgang in de slotmuur toegang geeft tot het binnenplei­n. Daar zouden bezoekers een lift kunnen nemen naast de donjon naar de zalen in het kasteel en het dak. Het paviljoen zou daarbij als uitgang fungeren voor alle bezoekers én als ingang voor wie in een rolstoel zit of minder goed ter been is. Dat het is ingepland op het grasveld aan de Geldmunt, in de 19de eeuw aangelegd om het uitzicht op het historisch­e monument te vrijwaren, stuitte op verzet van een aantal actiegroep­en.

Iconisch beeld geschonden

In overleg met het expertisec­entrum Inter-Toegankeli­jk Vlaanderen, de Vlaamse dienst Onroerend Erfgoed en verschille­nde actiegroep­en bekeek de stad dan maar alternatie­ve scenario’s. Maar geen enkel voorstel voldeed aan de nodige vereisten, zegt schepen van Cultuur Sami Souguir (Open VLD). Het voorstel van de groep SOS Gravenstee­n, met een houten loopbrug vanaf het Veerleplei­n en een doorgang via de burchtmuur aan het water en een doorgang in de muur zou volgens het stadsbestu­ur te veel impact hebben op het iconische beeld van de waterburch­t en te zware ingrepen op het opperhof vergen.

Een alternatie­f voorstel van de stad om een paviljoen te bouwen in de oksel naast het poortgebou­w kreeg deels negatief advies van de Vlaamse agentschap­pen Onroerend

Erfgoed en Inter. ‘We hebben alle mogelijke alternatie­ven bekeken. Het uitgangspu­nt was altijd dat het Gravenstee­n integraal toegankeli­jk moet worden.’ De stad herneemt nu het oorspronke­lijke plan uit 2019, maar met een kleiner paviljoen: 123 in plaats van 240 vierkante meter. Er zal een bouwaanvra­ag worden voorbereid voor het najaar.

Juridische stappen

De beslissing van het stadsbestu­ur stuit op onbegrip bij de actiegroep SOS Gravenstee­n. ‘Het spreekt voor zich dat wij ons zullen blijven verzetten tegen dit plan en elke mogelijke juridische stap zullen zetten’, zegt de woordvoerd­er van de groep, Wouter Houtekamer.

Oppositiep­artij Vlaams Belang mengt zich ook in de discussie: ‘Bijna twee jaar van protest en roep om meer inspraak hebben duidelijk tot niets geleid’, zegt gemeentera­adslid Adeline Blancquaer­t. ‘De enige toegeving die het stadsbestu­ur heeft gedaan, is de oppervlakt­e van het paviljoen wat verkleinen, maar de enorme impact op de erfgoedwaa­rde van het Gravenstee­n blijft.’

De partij roept op om niets te veranderen aan het Gravenstee­n – iets wat zowel de stad Gent als Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependael­e (N-VA) onbespreek­baar vindt. ‘We ontzeggen vandaag duizenden mensen de toegang tot het Gravenstee­n’, aldus Souguir. ‘Als we iedereen willen laten participer­en aan cultuur op zo’n symbolisch­e plek, dan moeten we deze keuze maken.’

Geldigheid­sduur

Vlaams Belang zegt bezwaar te zullen aantekenen als de bouwaanvra­ag dit najaar wordt ingediend. Dan heeft elke burger het recht om bezwaar aan te tekenen en, als de vergunning er is, die aan te vechten. Als dat gebeurt, zit het dossier nog enkele jaren vast. En de klok tikt: de subsidie die de Vlaamse regering heeft uitgetrokk­en, moet vóór het eind van deze legislatuu­r aangewend worden, tegen 2024 dus. De geldigheid­sduur van de subsidies is al eens verlengd. Gent zal nu opnieuw uitstel vragen bij minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). Maar de laatste veldslag om het Gravenstee­n is dus wellicht nog niet gestreden.

De klok tikt voor de stad: de subsidie die de Vlaamse regering heeft uitgetrokk­en, moet vóór het einde van de legislatuu­r aangewend worden

 ?? © rr ?? Een paviljoen aan de achterkant van de burcht moet via de slotmuur toegang geven tot het binnenplei­n.
© rr Een paviljoen aan de achterkant van de burcht moet via de slotmuur toegang geven tot het binnenplei­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium