De Standaard

Laat je een oor aannaaien

- Jeroen Struys

Een doorbraak in de geneeskund­e: voor het eerst is het gelukt om met een 3D-printer een lichaamsde­el met lichaamsei­gen cellen aan te brengen bij een patiënt. Do not try this at home, want het gaat nog om een klinische proef. Die werd uitgevoerd bij Alexa, een 20-jarige Mexicaanse vrouw die werd geboren met de zeldzame afwijking microtia, waardoor ze een misvormd rechteroor heeft – pardon: had.

Het bedrijf 3DBio Therapeuti­cs nam een halve gram kraakbeen van dat misvormde oor en een 3D-scan van haar prima linkeroor. Uit die halve gram werden de cellen vermeerder­d en vervolgens gemixt met ‘bio-inkt’. Van die vloeistof werd vervolgens een oor afgedrukt met een 3Dprinter. Het resultaat kon worden aangebrach­t onder de huid van Alexa. Omdat het om lichaamsei­gen cellen gaat, is van afstoting geen sprake. Het is een levend oor.

De doorbraak is beloftevol in tal van andere domeinen, meer bepaald voor mensen die een nieuwe knie of lever nodig hebben. The New York Times spreekt van een verbluffen­de doorbraak in het domein van de weefseltec­hnologie.

Maar het was allemaal al lang voorspeld door David Cronenberg. Toevallig – of niet! – kwam vorige week zijn film Crimes of the future uit. Daarin zie je kort even een man die zijn mond en ogen heeft laten dichtnaaie­n en zich meer dan één oor heeft laten aannaaien: op zijn hele lichaam prijken allerlei oren extra, met alleen al op zijn kale hoofd een handvol. ‘Het is tijd om te stoppen met kijken en praten’, zegt de performanc­ekunstenaa­r. ‘Het is tijd om te beginnen luisteren.’

In dat opzicht is het ook interessan­t dat de ingreep met de 3D-printer gebeurde door een privébedri­jf. Volgens The New York Times kan dit dan ook perfect gebeuren buiten ziekenhuiz­en om. In enkele uren is het gepiept. Dat opent de deur naar allerlei consumentg­erichte ingrepen. Zo zou ik graag ogen op mijn rug hebben en een extra paar handen om te typen. Daarmee kan ik dan meteen ook de toekomst omarmen. Of zoals Cronenberg in 1983 al uitriep in zijn film Videodrome:‘Long live the new flesh!’

The New York Times spreekt van een verbluffen­de doorbraak in het domein van de weefseltec­hnologie

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium