De Standaard

Zes VRT-gezichten verdienen meer dan 300.000 euro per jaar

- Marc Sleen 100, Nero 75 Belgisch Stripmuseu­m, tot 5 maart 2023 Cathérine De Kock

MEDIA De VRT heeft zeventien schermgezi­chten en radiostemm­en die meer dan 100.000 euro per jaar verdienen. Dat blijkt uit het gelekte jaarversla­g.

Het jaarversla­g van de VRT zou normaal pas op 9 juni worden voorgestel­d in het Vlaams Parlement, maar werd nu al gedeeld met politici, die het vervolgens lekten.

In zijn jaarversla­g is de openbare omroep ongezien transparan­t over zijn exclusivit­eitscontra­cten. En dat gebeurt niet zomaar. De VRT is volgens de nieuwe beheersove­reenkomst voortaan verplicht om informatie te geven over de vergoeding­en van schermgezi­chten en radiostemm­en met een exclusivit­eitsoveree­nkomst. Al is die transparan­tie relatief: wie die gezichten en stemmen zijn, wordt niet bekendgema­akt.

In het jaarversla­g staat wel dat de VRT met negentien externe schermgezi­chten en radiostemm­en een exclusivit­eitsoveree­nkomst heeft. Twee daarvan zijn minder dan 100.000 euro per jaar waard. Elf VRT-gezichten verdienen tussen 101.000 en 300.000 euro per jaar. En zes exclusivit­eitsoveree­nkomsten hebben een waarde van meer dan 300.000 euro. Die zes VRT-gezichten verdienen dus meer dan de ceo van de VRT, Frederik Delaplace. Hij verdiende vorig jaar 259.189,28 euro bruto, blijkt uit het jaarversla­g. De ceo van de

VRT mag sowieso niet meer verdienen dan de minister-president van Vlaanderen.

Vorige week dinsdag organiseer­de het gemeenscha­ppelijke vakbondsfr­ont van de VRT nog een staking tegen het transforma­tieplan van Delaplace waarbij 116 VRT-medewerker­s zouden worden ontslagen. Vijftig werknemers die ‘natuurlijk afvloeien’, zullen niet worden vervangen. Ook wordt de productie van Thuis uitbesteed: 70 medewerker­s moeten voor een extern productieh­uis gaan werken. En tegen 2025 moet de VRT structuree­l 25 miljoen euro besparen.

De VRT benadrukt in een reactie dat het een gangbare praktijk is in de tv-sector om sleutelfig­uren aan een zender te binden via exclusivit­eitsoveree­nkomsten en zegt dat de tarieven marktconfo­rm zijn. ‘Toch zijn die hoge bedragen zuur voor de VRT-medewerker­s die de dupe zullen zijn van het transforma­tieplan van de directie,’ zegt Michelle Graus van ACOD-VRT. ‘Tegelijk beseffen we dat het financiële plaatje complexer is dan deze bedragen alleen. Als de VRT relevant wil zijn en blijven, moet ze populaire gezichten en stemmen hebben om kijkers te lokken. Maar als vakbond vinden we ook dat de openbare omroep niet zomaar mag meegaan in het opbod met concurrere­nde zenders die VRT-talent willen wegplukken.’

 ?? © ?? Frederik Delaplace.
Bart Dewaele
© Frederik Delaplace. Bart Dewaele

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium