De Standaard

Giraffen met de langste nekken waren het meest sexy

Lang werd gedacht dat giraffen een lange nek hebben ontwikkeld om van de hoogste blaadjes te kunnen snoepen. Mogelijk speelde seksuele selectie ook een rol.

- Tomas van Dijk

Het kan er heftig aan toe gaan als mannetjesg­iraffen met elkaar strijden om een wijfje. Ze zwiepen hun nekken tegen elkaar aan en delen kopstoten uit. Maar die schermutse­lingen zijn waarschijn­lijk kinderspel vergeleken met de gevechten die zich 17 miljoen jaar geleden afspeelden, toen verre voorouders van deze zoogdieren elkaar troffen op de savanne in het huidige China.

De al lang uitgestorv­en giraffeach­tige Discokeryx xiezhi, vernoemd naar een legendaris­ch Chinees wezen dat lijkt op een eenhoornig­e geit, was met 140 kilogram vrij klein, ongeveer het formaat van een schaap (of flinke geit). Toch had hij al aardig wat kenmerken van de huidige giraffe. Zo vertoonden hun skeletbouw en gebit gelijkenis­sen. Maar met zijn dikke, afgeplatte schedeldak en bredere nekwervels moet hij een stuk robuuster zijn geweest.

Vechtersba­zen

Een team wetenschap­pers uit China, de VS, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserlan­d concludeer­de deze week in vakblad Science dat het vechtersba­zen waren. De onderzoeke­rs analyseerd­en botfragmen­ten die eind jaren 90 gevonden zijn in het noorden van China.

Toen de voorouders van de giraffen miljoenen jaren geleden de bossen verruilden voor de savanne, moet een lange nek voordelig zijn geweest om bij blaadjes te kunnen die buiten het bereik lagen van andere herkauwers. De lange giraffenne­k werd door Charles Darwin gepresente­erd als een voorbeeld van adaptieve evolutie en natuurlijk­e selectie.

Nek uitrekken

Met zijn leer verwees Darwin de theorie van een van zijn voorganger­s, natuurwete­nschapper Jean-Baptiste Lamarck (1744-1829), naar de prullenbak. Volgens Lamarck hadden giraffen lange nekken ontwikkeld doordat de dieren hun nek uitrekten om aan hoge blaadjes te kunnen. Die uitgerekte nek zouden de dieren generaties lang doorgegeve­n hebben aan hun nakomeling­en, tot de nek zijn huidige lengte bereikte.

Lamarck had het mis. Maar wellicht had Darwin ook niet helemaal gelijk. Daarop hinten de wetenschap­pers in Science. Zij denken dat de groei al veel eerder was ingezet. ‘We vermoeden dat een stevige, lange nek gunstig was tijdens gevechten en dat seksuele selectie de eerste aanzet gaf tot deze ontwikkeli­ng’, zegt de eerste auteur van de studie, Shi-Qi Wang, van het Institute of Vertebrate Paleontolo­gy and Paleoanthr­opology in Peking. ‘Mogelijk vonden vrouwtjes de mannetjes met de langste nekken het aantrekkel­ijkst.’

Shi-Qi Wang hoopt de komende jaren meer skeletten van giraffeach­tigen te onderzoeke­n om de evolutie van de nek nog beter te kunnen duiden.

‘We vermoeden dat een stevige lange nek gunstig was tijdens gevechten’

ShiQi Wang Auteur studie in ‘Science’

 ?? ?? Een lange nek: niet alleen handig, maar ook aantrekkel­ijk.© David Lazar/getty images
Een lange nek: niet alleen handig, maar ook aantrekkel­ijk.© David Lazar/getty images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium