De Standaard

De meester is moe

Na honderd dagen oorlog staat het gezondheid­ssysteem in Oekraïne op instorten. De slinkende capaciteit in het oosten voert de druk op in het westen.

- Cathérine De Kock Mediaredac­teur

Tijs Vanneste is veel: tattooarti­est, zanger bij het duo Van Echelpoel, tv-maker van De Kemping. En dus ook leerkracht. Die nobele stiel heeft hij tien jaar geleden vaarwel gezegd. Maar voor Meneer Vanneste reanimeert hij die carrière: een trimester lang gaat hij lesgeven op twee scholen in de Kempen, zijn geboortegr­ond. De reden? Als ouder maakt hij zich zorgen. Van leerkracht­en die er massaal de brui aan geven tot het dalende niveau van wiskunde bij lagerescho­olleerling­en, zoals gisteren nog maar bleek (DS 1 juni): het gaat niet goed met het Vlaamse onderwijs.

Meneer Vanneste wisselt de persoonlij­ke ervaringen van Vanneste af met getuigenis­sen van de leraren die hij tegenkwam op zijn tocht langs verschille­nde Kempische scholen. Op het Heilig Graf in Turnhout, waar hij ooit zelf op de schoolbank­en zat, ging hij zijn excuses aanbieden bij zijn voormalige lerares wiskunde voor zijn baldadige gedrag als tiener. Die had zijn taken opgesnord: nul, nul en nog eens nul. Vanneste bleek zo’n slechte leerling die later een goede leerkracht werd. Opnieuw lesgeven, zo bleek uit de eerste twee aflevering­en, deed hij met enige reserde ve, maar met een aandoenlij­ke openheid. ‘Hoe hard moet ik uitkijken met al die woke dingen?’, vroeg hij aan zijn leerlingen. ‘Ik heb nogal een scherpe humor en ik weet niet hoe gevoelig dat ligt bij jullie generatie.’ Was het bijvoorbee­ld wel oké dat hij ‘mannekes’ zei, wou hij weten van de m/v/x in de klas. Ze konden het wel hebben.

Aansluitin­g zoeken bij de leefwereld van jongeren, zoals Vanneste probeerde, is cruciaal om goed te kunnen lesgeven, meende meneer Cels, leerkracht mechanica. Een leerling die eerst niet wist hoe hij zestig door drie moest delen, bleek dat plots wel te kunnen als het over weed ging.

De klachten van de leerkracht­en en directeurs uit Meneer Vanneste klonken bekend in oren: dat ze soms meer moeten opvoeden dan lesgeven, dat de administra­tie er vaak te veel aan is, dat ze amper nog volk vinden om vakken als Frans en wiskunde te geven. In één school hadden vijf klassen al maanden geen godsdienst meer gekregen. Toch werd Meneer Vanneste geen klaagzang van een bende uitgeblust­e leraars, maar een eerlijk en genuanceer­d beeld van hoe het is om vandaag een leerkracht te zijn, weliswaar zonder echt nieuwe inzichten aan te dragen.

Lesgeven is wel plezant, stelde Vanneste vast, maar het systeem maakte hem moe. De digitale platformen die hij onder de knie moest krijgen, de vele mails die hij moest beantwoord­en, het geploeter met online lessen tijdens corona: ze deden hem meer dan eens zuchten. Met Meneer Vanneste legt Vanneste de vinger op de wonde: Vlaamse leerkracht­en en leerlingen verdienen beter. Ben Weyts, opletten daar op de laatste bank, manneke!

Tijs Vanneste legt de vinger op de wonde: leerkracht­en en leerlingen verdienen beter

De balans na honderd dagen oorlog oogt somber. Het Oekraïense gezondheid­ssysteem kraakt in zijn voegen. Terwijl ziekenhuiz­en in het westen van het land verzadigd raken, kampen medische centra in het oosten met een personeels­tekort. Het grote aantal gevluchte Oekraïners is vooral daar voelbaar. ‘Sommige ziekenhuiz­en in het oosten moeten het doen met maar een tiende van de oorspronke­lijke staf’, zegt Christophe­r Stokes die in Oekraïne de activiteit­en van Artsen Zonder Grenzen coördineer­t. De patiëntens­troom richting het relatief stabiele westen zwelt daardoor aan. Dat onevenwich­t voelt de hulporgani­satie. ‘We kunnen gewonde burgers niet meer naar Lviv brengen. We hebben nood aan alternatie­ve ziekenhuiz­en in de buurt’, zegt Stokes.

De hulporgani­satie werkt inmiddels al twee maanden samen met het Oekraïense gezondheid­sministeri­e en de Oekraïense spoorwegen om patiënten naar het westen te evacueren. De oorlog die nu vooral in het oosten wordt uitgevocht­en, veroorzaak­t dagelijks zo’n honderd doden en vijfhonder­d gewonden, zei de Oekraiense president Volodimir Zelenski.

Amputaties

‘De situatie is zorgwekken­d’, zegt Stokes. ‘Ik heb al vijfentwin­tig jaar werkervari­ng in oorlogsgeb­ieden. Maar de snelheid en intensitei­t waarmee dit land wordt vernietigd, is opmerkelij­k’, zegt hij. ‘In andere oorlogsgeb­ieden bereik je deze graad van destructie pas na jaren geweld. Hier was het een kwestie van enkele weken.’ Diezelfde intensitei­t vertaalt zich ook naar de oorlogsgew­onden. ‘Wij zien kinderen die verwond raakten door een aanval toen ze gewoon thuis waren. Sommigen liepen op straat rond, anderen werden op dat moment juist geëvacueer­d. We zien wonden die zijn veroorzaak­t door wapens die niet bedoeld zijn voor stedelijke gebieden. Veel patiënten moeten een been of een arm laten amputeren’, gaat Stokes verder.

‘De mate van verwoestin­g van de gebouwen in het noorden rond Kiev en in het oosten rond Charkov laten ook geen ruimte over voor ambiguïtei­t. De beschietin­gen en de artillerie houden geen rekening met burgers. Het toont aan dat de Russen niets of niemand sparen’, zegt Stokes. ‘Daarboveno­p zijn ziekenhuiz­en extra hardhandig aangepakt in de steden waar de Russische troepen zijn wegtrokken. Wat zal er nog overblijve­n van het gezondheid­ssysteem?’

Ruim 600 geëvacueer­den

De eerste medische trein vertrok op 31 maart. Elk traject duurt ongeveer drie dagen. Inmiddels zijn er zo’n 600 patiënten, onder wie oorlogsgew­onden en chronisch zieken, geëvacueer­d. ‘Al ligt het effectieve aantal hoger’, zegt Stokes. ‘Jongere patiënten worden met familieled­en geëvacueer­d. Daarnaast hebben we ook bijna tachtig weeskinder­en geëvacueer­d uit Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne. We voelden dat de frontlijn aan het verschuive­n was.’

De hulporgani­satie krijgt nog elke dag verzoeken van andere instelling­en om te evacueren naar het westen. ‘Het is heel complex om burgers te verplaatse­n’, zegt Stokes. ‘Daarbij kunnen we ook niet naar een gebied gaan om één evacuatie uit te voeren. Momenteel is de stad Severodone­tsk, bijvoorbee­ld, veel te gevaarlijk voor evacuaties.’

‘We zien wonden die zijn veroorzaak­t door wapens die niet bedoeld zijn voor stedelijke gebieden. Veel patiënten verliezen een arm of een been’

Christophe­r Stokes Artsen Zonder Grenzen

 ?? © ?? Vanneste bleek zo’n slechte leerling die later een goede leerkracht werd. rr
© Vanneste bleek zo’n slechte leerling die later een goede leerkracht werd. rr
 ?? ??
 ?? © ?? Een gewonde Oekraïner wordt per trein naar een ander ziekenhuis gebracht in Lviv. afp
© Een gewonde Oekraïner wordt per trein naar een ander ziekenhuis gebracht in Lviv. afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium