De Standaard

In Parijs strijdt het leger tegen ... konijnen

- Jolien De Bouw

FRANKRIJK Terwijl toeristen de beestjes graag zien rondhuppel­en aan Les Invalides, zijn de konijnen de nachtmerri­e van menig Parijzenaa­r geworden. ‘Bloemperke­n opnieuw aanleggen gaat gewoonweg niet.’

Op de grasperken rond Les Invalides strijdt het Franse leger tegen een snel oprukkende vijand die een spoor van vernieling achterlaat: een sprong konijnen. In de schaduw van de Dôme des Invalides, waar Napoleon in zijn tombe ligt, gaan de konijntjes hun gang. Geregeld worden soldaten eropuit gestuurd om de schade die ze aanrichten te herstellen. Jaarlijks kost dat Parijs zo’n 15.000 euro, schat het leger. Tot voor kort mochten de militairen jagen op de konijnen. Dat deden ze samen met de Parijse ongedierte­bestrijder­s en dan vooral met Dédé, de enige van hen die fretten bezit. Zij duiken de konijnenho­len in, waarna de vluchtende langoren worden gevangen en geëuthanas­eerd.

Lang werd verteld dat de dieren niet werden afgemaakt, maar dat ze werden uitgezet in regio’s waar ze aan het verdwijnen zijn. Maar volgens sommige Franse media, die documenten van de prefectuur en de plaatselij­ke jachtveren­igingen konden inkijken, werden de konijnen toch ter plekke afgemaakt.

Olympische Spelen

Daarop ontstond protest van dierenrech­tenorganis­aties, die de militairen vroegen om vreedzaam met de konijnen samen te leven. Ook de stad kantte zich tegen de konijnenja­cht en uitte de hoop ‘dat stedelinge­n steeds beter zullen samenleven met vossen, zwanen en konijnen’. De prefect van de Parijse politie, die de konijnen eerder klasseerde als plaag, omdat ze schade berokkenen aan de parken en tuinen van omliggende ambassades, trok zijn decreet terug in, nog voor het gerecht ingreep.

François Rivet

Sindsdien kunnen de konijnen zich naar believen voortplant­en. En dat doen ze ook. Buurtbewon­ers klagen steen en been. Kolonel François Rivet, die aan het hoofd staat van Les Invalides, betreurt in de krant Le Figaro dat de dieren niet langer als een plaag worden gezien. ‘Met het oog op de Olympische Spelen in Parijs in 2024 zouden we de bloemperke­n opnieuw aanleggen, maar dat gaat niet door de konijnen’, zegt Rivet. ‘Ze hebben al acht taxussen vernield, de automatisc­he besproeiin­gsbuizen doorgebete­n, de gazons beschadigd en een honderdtal pas geplante geraniums gedecimeer­d.’

Volgens verschille­nde bronnen hoopt het leger binnenkort opnieuw ten strijde te kunnen trekken tegen de knaagdiere­n.

‘De konijnen hebben al acht taxussen vernield, buizen doorgebete­n en de gazons beschadigd’ Kolonel

 ?? © ?? De konijnen hebben het naar hun zin aan Les Invalides.
Ivan Neru/getty
© De konijnen hebben het naar hun zin aan Les Invalides. Ivan Neru/getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium