De Standaard

Uberkapita­list onder vuur omdat hij te duurzaam is

- Stijn Decock

‘Nee, ik ben niet woke’, moest Jamie Dimon, ceo bij de zakenbank JP Morgan, zich verdedigen op een Amerikaans­e beleggersc­onferentie deze week. Die uitspraak zegt veel over de vreemde kronkels die het debat over duurzaam ondernemen heeft genomen. Het is niet alleen meer Disney dat uit conservati­eve hoek verweten wordt te politiek correct te zijn. Ook vlaggensch­epen van het kapitalism­e, zoals JP Morgan, krijgen de kritiek te soft en te moralistis­ch te zijn. De Republikei­nse senator Pat Toomey zei vorig jaar nog dat hij schrik had van oprukkend ‘wokeism’ bij de banken.

Lange tijd kwam kritiek op bedrijven als JP Morgan enkel uit progressie­ve hoek. Ngo’s of politici verweten huizen als JP Morgan te weinig rekening te houden met klimaat, inclusie of mensenrech­ten. In de ogen van linkse activisten is de bank net een trapje minder des duivels dan dat andere Wall Street-icoon: Goldman Sachs.

Dimon is niet van zijn geloof gevallen en zweert nog steeds bij een kapitalist­isch marktsyste­em waarin zijn beurshuis zo veel mogelijk profijt zoekt. JP Morgan is op Wall Street nog altijd de grootste financier van de fossiele industrie. Maar de laatste jaren hanteert JP Morgan de principes van het ‘stakeholde­rs’-kapitalism­e. Dat betekent dat JP Morgan in zijn aandelense­lectie niet enkel de winst en financiële risico’s in kaart brengt, maar ook rekening houdt met andere ‘belanghebb­enden’. Dat zijn dan klanten, personeel, omwonenden en het klimaat.

JP Morgan doet dit wellicht vanuit een mix van opportunis­me en oprecht geloof dat een bedrijf dat goede relaties aanknoopt met klanten en personeels­leden, doorgaans ook een betere investerin­g is. Dat is ook de verdedigin­gslijn die Dimon op de conferenti­e hanteerde: ‘Aandacht besteden aan duurzaamhe­id is niet in tegenspraa­k met kapitalism­e.’

Maar de nieuwe aanpak brengt het bedrijf wel in een lastig parket. De keuze om voorzichti­g een duurzame filter over haar beleggings­beleid te leggen, was tot voor kort een gemakkelij­ke manier om reputaties­chade te vermijden of bepaalde klanten niet te verliezen. Enkele erg foute bedrijven uit de portefeuil­le schrappen, kostte JP Morgan nauwelijks wat, terwijl het scoorde bij wie enig belang hecht aan duurzaamhe­id. Wie geen bal om duurzaamhe­id geeft, hoorde je tot voor kort ook niet klagen zolang de fondsen van JP Morgan maar performant bleven.

Dat laatste lijkt niet langer het geval. Er is een luidruchti­ge groep aan het opstaan die het omgekeerde wil: banken die geen rekening houden met morele bezwaren, financiële groepen die zonder schroom in wapens of oliebedrij­ven beleggen. Iemand als Dimon bevindt zich daardoor nu tussen twee vuren. Als opportunis­tische belegger zal hij nu moeten uitzoeken wie de grootste is: de groep die duurzaamhe­id enigszins belangrijk vindt, of degene die erg tegen is. Dimon lijkt voorlopig de voorkeur aan de eerste te geven.

Er staat een luidruchti­ge groep beleggers op die banken zonder morele bezwaren wil

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium