De Standaard

Plots is Rusland ‘een beetje failliet’

- Nico Tanghe

OORLOG Voor het eerst sinds de revolutie kon Rusland de rente niet betalen op een staatsobli­gatie in een buitenland­se munt. Wat betekent dat?

Ja, Rusland is dan toch ‘een beetje failliet’. Dat is toch wat een comité van bankiers en vermogensb­eheerders woensdagav­ond heeft beslist. Na een stemming (12 van de 13 leden stemden voor, enkel Citibank zei ‘neen’) vond de groep dat Rusland dan toch het officieel het label van ‘wanbetaler’ kon worden opgespeld.

Het Kremlin faalde volgens hen om de gecumuleer­de rente van 1,9 miljoen dollar op te hoesten voor de late afbetaling van een Russische internatio­nale staatsobli­gatie met vervaldatu­m 4 april. Waardoor het land volgens de website van dat zogeheten Credit Derivative­s Determinat­ions Committee nu ‘technisch gezien’ een wanbetaler is. Daardoor mag de onderligge­nde verzekerin­g tegen wanbetalin­g, de zogeheten credit default swaps (die u misschien nog kent van de bankencris­is van 2008) uitbetaald worden

Russische revolutie

Let wel, het gaat slechts om een gedeelteli­jke wanbetalin­g, enkel voor de afbetaling van Russische staatsobli­gaties uitgegeven in buitenland­se munten zoals dollars of euro’s. Maar toch. Symbolisch is het niet onbelangri­jk. Het persagents­chap Reuters haastte zich gisteren om te benadrukke­n dat het geleden is van …. de Russische revolutie dat het Kremlin zijn buitenland­se schulden niet afbetaalde.

In 1918 liet ene Lev Trotski de Westerse schuldeise­rs nog uitdrukkel­ijk weten dat de Bolsjewiek­en niet van plan waren de buitenland­se schulden van de Russische tsaar terug te betalen. ‘Heren, u bent gewaarschu­wd’, zou Trotski toen uitgeroepe­n hebben. Ruim een eeuw later kwam er vanuit het Kremlin geen enkele waarschuwi­ng, stelt Reuters droogjes vast.

Dat lijkt een beetje bij de haren getrokken. Critici merken op dat Rusland zijn leningen in buitenland­se munt wel wil afbetalen, maar dat niet kan. Niet omdat het Kremlin het geld niet heeft, maar omdat een groot deel van de buitenland­se reserves bevroren zijn en Rusland grotendeel­s uitgeslote­n is van het internatio­nale betaalverk­eer. Daardoor wordt Poetin eigenlijk tot een wanbetalin­g en een technisch bankroet ‘gedwongen’.

De hele discussie over ‘faillissem­ent of niet’ heeft daardoor ook een geopolitie­ke lading gekregen. De Russische minister van Financiën, Anton Siluanov, zei vorige maand dat Moskou zijn buitenland­se schuldverp­lichtingen in roebels zal nakomen als de VS andere opties blokkeren. Maar niet alle obligaties laten betaling in roebel toe. De vraag is nu wat er verder zal gebeuren. De volgende buitenland­se couponbeta­ling op een Russische staatsobli­gatie is voorzien op 24 juni. Rusland heeft voor 40 miljard dollar aan internatio­nale staatsleni­ngen lopen, waarop nog dit jaar 2 miljard aan rente moet betaald worden.

 ?? © universal ?? De laatste die de buitenland­se schuld van Rusland niet afbetaalde was de bolsjewiek Lev Trotski.
© universal De laatste die de buitenland­se schuld van Rusland niet afbetaalde was de bolsjewiek Lev Trotski.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium