De Standaard

In Luik regeert de stilte

Zes weken na de overname door de Amerikaans­e investerin­gsgroep 777 Partners regeert de stilstand op Standard. De Rouches zitten zonder trainer en technisch directeur.

-

‘Het is nooit rustig aan de oevers van de Maas’, wil het cliché. Maar misschien is de lente van 2022 daar een grote uitzonderi­ng op.

Half april kwam Standard in handen van het Amerikaans­e concern 777 Partners. De Rouches werden daarmee de eerste topclub die in volledig buitenland­se handen kwam. Begin mei was een grote persconfer­entie aangekondi­gd waarop de Amerikaans­e investeerd­ers hun plannen zouden toelichten. Een volle maand later is er nog niet eens een nieuwe trainer aangesteld.

De enige beleidsdaa­d tot nu toe is de aanstellin­g van een sportief directeur, Fergal Harkin. De Ier geniet een goeie reputatie in het Europese voetbal maar wordt door zijn huidige werkgever Manchester City aan zijn opzegtermi­jn gehouden. Pas op 1 augustus kan Harkin beginnen te werken voor de Rouches. Het aanstellen van een trainer en het aantrekken van nieuwe spelers moet tot dan door anderen gebeuren.

Op 13 juni begint Standard aan zijn voorbereid­ing op het nieuwe seizoen. De club hoopt volgende week een nieuwe trainer voor te stellen. Wie de opvolger van de anderhalve maand geleden ontslagen Luka Elsner wordt, is nog onzeker. De Noorse topkandida­at Ronny Deila (46), coach van New York City FC in de Amerikaans­e MLS, blijkt maar moeilijk los te weken. Peter Zeidler (Sankt Gallen) geldt als plan B. In het geruchtenc­ircuit circuleerd­e ook de naam van Thierry Henry (assistent-coach van de Rode Duivels), al wordt dat door insiders afgedaan als een kwakkel.

Ook op spelers is het intussen wachten. In Luik wordt bevestigd dat er zeker in een beginfase niet met grote middelen de transferma­rkt wordt opgegaan. In afwachting van de komst van Harkin wordt het (beperkte) transferbu­dget beheerd door de Duitser Johannes Spors. Hij werkt voor 777 Partners als sportief directeur van Genoa FC, een andere club in de portefeuil­le van de Amerikaans­e groep. Dat het sportieve beleid van Standard vanuit Italië wordt gevoerd, versterkt de indruk dat Standard niet meer wordt dan een radertje in een breder internatio­naal voetbalnet­werk.

777 Partners betaalde in één jaar tijd 150 miljoen euro voor FC Genoa, 55 miljoen voor Standard en 19 miljoen voor de Franse derdeklass­er Red Star Paris. Daarnaast investeerd­e de groep 120 miljoen euro voor 70 procent van de aandelen van Vasco Da Gama in Brazilië. In Luik is te horen dat Standard niet ondergesch­ikt wordt gemaakt aan Genoa of aan andere clubs in het netwerk. De Duitser Spors werkt in overleg met de Belgische interim-ceo Pierre Locht en oud-speler Réginal Goreux.

Brief aan de fans

Toch voedt de sportieve stilstand de onrust bij de supporters. Josh Wander, de sterke man van 777 op Sclessin, schreef donderdag een brief aan de fans, waarin hij hen bedankte voor het geduld. ‘We hebben de afgelopen weken bewust gekozen voor een doordachte aanpak. We weten dat het tijd zal kosten om samen aan dit succes te bouwen, maar de raad van bestuur en ikzelf zijn met volle overtuigin­g in dit langetermi­jnproject gestapt. Ons doel is om Standard naar een hoger niveau te tillen, zowel op als naast het veld.’

Thomas Standaert, Bart Lagae

Dat het sportieve beleid vanuit Italië wordt gevoerd, versterkt de indruk dat Standard slechts een radertje in een groter netwerk wordt

 ?? © ?? Josh Wander, de topman bij 777, pleit voor een geduldige aanpak. blg
© Josh Wander, de topman bij 777, pleit voor een geduldige aanpak. blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium