De Standaard

Gauff jongste finaliste in Parijs sinds Kim Clijsters

- Diebrecht De Smet

ROLAND GARROS Kan Coco Gauff zaterdag de vrouw afstoppen die al sinds half februari niet meer verloren heeft? Of hijst Iga Swiatek zich naast Venus Williams? ‘Amazing tennis from Iga Swiatek. Ver y impressive.’ Kim Clijsters stak haar bewonderin­g voor de Poolse nummer 1 van de wereld op Twitter niet weg. Eén uur en zes minuten, meer had Swiatek niet nodig om zich tegen Daria Kasatkina (WTA 20) te plaatsen voor de finale van Roland Garros. Haar 34ste zege op een rij, de op een na grootste reeks bij de vrouwen in de 21ste eeuw. Alleen Venus Williams deed in 2000 nog beter, toen ze 35 wedstrijde­n ongeslagen bleef.

Dominant is een te zwak woord voor de manier waarop Swiatek door het toernooi dendert. In Parijs verloor ze tot nu amper één set en stond ze aan haar tegenstand­sters slechts 29 spelletjes toe. Van de 70 sets die ze speelde sinds haar laatste nederlaag – tegen Jelena Ostapenko op 16 februari in Dubai – heeft ze er 64 gewonnen. Dit jaar kregen haar opponentes al 27 keer een 6–1 of een 6–0 om de oren. Ook Kasatkina onderging gisteren dat lot: ze verloor met 6–2 en 6–1. Nochtans was de 25-jarige Russin zonder setverlies aan haar duel met Swiatek begonnen.

Eerste grandslamf­inale

Coco Gauff (WTA 23) moet hopen dat het geen ongunstig voorteken is, want ook de tegenstand­ster van de Poolse zaterdag in de finale gaf nog geen set prijs op Roland Garros. De 18-jarige Amerikaans­e bereikte vorig jaar de kwartfinal­es in Parijs, tot dinsdag haar beste resultaat in een grandslamt­oernooi, maar mag zich nu dus opmaken voor haar eerste grandslamf­inale, na een 6–3, 6–1-zege tegen Martina Trevisan (WTA 59).

Nadat ze drie jaar geleden in Wimbledon al de neus aan het venster had gestoken, door zich als 15-jarige bij de laatste zestien te voegen, lijkt de tienerbelo­fte klaar om door te breken. Gauff is de jongste finaliste in een grandslamf­inale in achttien jaar – op Wimbledon 2004 was Maria Sjarapova 17 – en de jongste op Roland Garros sinds Kim Clijsters in 2001.

De halve finales bij de mannen worden vandaag afgewerkt. Daarin neemt Rafael Nadal (ATP 5) het op tegen Alexander Zverev (ATP 3) en ontmoet Casper Ruud (ATP 8) Marin Cilic (ATP 20).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium