De Standaard

Van het diplomatie­ke front geen nieuws

-

OEKRAÏNE Het wantrouwen tegenover het Kremlin is groot, maar toch moet er ooit gepraat worden, schrijven 34 organisati­es.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wil eind juni naar de Navo-top in Madrid met de belofte om het defensiebu­dget tegen 2035 naar 2 procent van het bbp op te trekken. Mocht de maatregel onmiddelli­jk worden ingevoerd, betekent dat 5 miljard euro extra op de begroting van defensie, een verdubbeli­ng. In 2017 stemde het parlement een programmaw­et met investerin­gen in wapens ter waarde van 9,2 miljard euro. Begin dit jaar keurde de regering nog eens een militaire investerin­gsenvelopp­e goed van 10 miljard euro, afgelopen maart deed ze er nog eens een miljard bovenop, om de operatione­le behoeften op korte termijn te dekken. Een enveloppe van 20 miljard euro in vijf jaar tijd.

Hoewel geen enkel departemen­t beter wordt bediend, wil De Croo er nog eens een paar miljard bovenop doen.

De ene norm is de andere niet

We begrijpen dat de druk groot is en dat de regering zich loyaal wil opstellen tegenover de Navo-partners. Maar wat met de loyaliteit tegenover de bevolking? De stijgende prijzen tasten de koopkracht aan. De regering nam weliswaar maatregele­n om de energiepri­jzen te drukken, maar die zijn tijdelijk en staan in wanverhoud­ing met de geplande budgetstij­gingen voor defensie. De pandemie heeft een gat geslagen in de begroting en de publieke dienstverl­ening, zoals het openbaar vervoer, dreigt de dupe te worden. Wereldwijd leiden stijgende energie- en voedselpri­jzen tot een sterke toename van de extreme armoede, maar een halve eeuw na de belofte om 0,7 procent van het bruto nationaal inkomen te besteden aan ontwikkeli­ngssamenwe­rking, blijft België al jaren hangen rond de 0,4 procent. Blijkbaar is die norm minder belangrijk dan de Navonorm.

In 2021 vertegenwo­ordigden de Navo-landen al 53 procent van de wereldwijd­e militaire uitgaven of 17 keer meer dan Rusland, dat verhouding­sgewijs veel meer uitgeeft aan het militaire apparaat (4,1 procent van het bbp) en weinig marge heeft om die verder te laten stijgen. Als Duitsland alleen al zijn militaire beloften waarmaakt, dan zal het land anderhalve keer meer uitgeven dan Rusland.

Waarom moeten, met de nu al grote wanverhoud­ingen, zoveel extra miljarden naar defensie gaan, terwijl de opwarming van de aarde dringende investerin­gen in de energietra­nsitie behoeft. Al jaren schieten de rijke landen tekort om het klimaatfon­ds te vullen met de beloofde honderd miljard dollar om die energietra­nsitie voor arme landen mogelijk te maken. We vrezen dat de enorme aangekondi­gde militaire budgetstij­gingen ten koste zullen gaan van sociale maatregele­n en het klimaat.

De wereldwijd­e militaire uitgaven stijgen al zeven jaar op rij en die maken de wereld er allesbehal­ve veiliger op. De overbewape­ning zet een gevaarlijk­e wapenwedlo­op in gang die spanningen alleen maar zal doen toenemen. De oorlog in Oekraïne leidt tot grote veiligheid­suitdaging­en, maar bewapening is niet de oplossing. In sommige kringen stelt men openlijk dat het de bedoeling is Rusland te verzwakken. Dat leidt automatisc­h tot een lang aanslepend­e oorlog die het menselijk leed en het risico op een (nucleaire) escalatie verder in de hand dreigen te werken.

Als de wapens zwijgen

We vragen dat België het over een andere boeg gooit. Ons land kan,

Ons land kan, samen met andere Europese landen, het voortouw nemen in een diplomatie­k offensief om de strijdende partijen weer aan de onderhande­lingstafel te krijgen

samen met andere Europese landen, het voortouw nemen in een diplomatie­k offensief om de strijdende partijen weer aan de onderhande­lingstafel te krijgen. We weten dat het moeilijk is en dat het wantrouwen tegenover het Kremlin groot is. We stellen evenwel vast dat het erg rustig is op het diplomatie­ke front en niet alle paden zijn bewandeld. Zo zouden de vastgelope­n onderhande­lingen tussen Kiev en Moskou een intensief verlengstu­k kunnen krijgen tussen Brussel en Moskou. Europa kan hierin een veel actievere en leidende rol spelen en afstappen van een gemilitari­seerde aanpak. Zo zou ook de rol van de Organisati­e voor Veiligheid en Samenwerki­ng in Europa (OVSE) als pan-Europese veiligheid­sorganisat­ie versterkt kunnen worden.

Als de wapens eenmaal zwijgen – hopelijk vlug –, is het noodzakeli­jk om te investeren in betere relaties met de grootmacht­en die de Navo vandaag ‘systemisch­e rivalen’ noemt. Er is samenwerki­ng en herstel van wederzijds vertrouwen nodig. Zoals de voormalige Zweedse premier Olof Palme begin jaren 80 aan het eind van de Koude Oorlog schreef: ‘Ons alternatie­f is gedeelde veiligheid.’ Zo’n gemeenscha­ppelijk veiligheid­ssysteem is noodzakeli­jk om te vermijden dat de bewapening uit de hand loopt. Op termijn zijn betere onderlinge relaties absoluut noodzakeli­jk om de grote planetaire dreigingen gezamenlij­k aan te pakken: kernwapens, klimaatver­anderingen en de groeiende ongelijkhe­id. Dat is de nagel waarop België keer op keer moet blijven kloppen.

Onderteken­d door vertegenwo­ordigers van 34 organisati­es uit de vredesbewe­ging en het middenveld. De volledige lijst met onderteken­aars vindt u op standaard.be/opinie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium