De Standaard

De achilleshi­el van Europa

De Europese Unie werkt zoals ze werkt: traag vooruit blunderend. Het is de enige manier, schrijft Caroline de Gruyter, we moeten er maar eens mee leren leven.

- Caroline de Gruyter Caroline de Gruyter is Europacorr­espondent, standplaat­s Oslo. In 'Boeiende tijden' reflecteer­t ze over de actualitei­t van de voorbije week.

Na wekenlang onderhande­len en ruziën sloot de Europese Unie maandagnac­ht een deal over een olie-embargo tegen Rusland. Meteen reten allerlei commentato­ren hem alweer uiteen: het embargo gaat pas eind dit jaar in, het geldt alleen voor leveringen per schip en niet via pijplijnen, en het dwarsligge­nde Hongarije was met stevige geldbedrag­en afgekocht – kwamen die bedragen trouwens stiekem niet overeen met de coronafond­sen die de Hongaren vorig jaar waren misgelopen als straf voor het uitkleden van de rechtsstaa­t? En dan nog: had de EU niet beter een gasembargo kunnen kiezen, een veel krachtiger wapen?

Ja. Allemaal waar. En er zijn wel meer bedenkinge­n te formuleren. Maar zo werkt de Europese Unie. Altijd. En het wordt tijd dat we dat eens accepteren. Zoals de Finse oud-premier Alexander Stubb dinsdag opmerkte: het is altijd hetzelfde in de EU. Eerst is het crisis, dan chaos, en ten slotte komt er een suboptimal­e oplossing. ‘Fraai? Nee. Efficiënt? Zelden. Acceptabel? Meestal wel. Hou eens op met denken dat de EU het perfecte utopia is. Dat is niet zo.’

Hij had het nog niet gezegd, of Hongarije bleek de oliedeal alweer te blokkeren met nieuwe eisen. En Polen kreeg, zeer omstreden, Europese fondsen zonder dat het aan alle rechtsstat­elijke voorwaarde­n had voldaan.

Verdeeldhe­id als uitgangspu­nt

Inderdaad: de EU is geen utopia. Verre van. De macht in de Unie is in handen van de 27 lidstaten. Als zij iets niet willen, dan gebeurt het niet. Het probleem is dat de lidstaten die macht niet uit handen willen geven, en in Brussel allemaal voor het eigen belang strijden in plaats van voor het Europese belang. Elk land heeft een eigen geschieden­is, cultuur, tradities, taboes en geografisc­he ligging. Zodra er iets gebeurt in of buiten Europa waar ze op moeten reageren – migratiego­lven, pandemie, oorlog – heeft elk EU-land andere wensen, rode lijnen en verlangens.

In elk land maakt de oorlog in Oekraïne andere dingen los. Polen staat er anders tegenover dan Portugal. Iedereen wil een Europese oplossing (omdat ze het alleen niet kunnen), maar in elke hoofdstad ziet die oplossing er anders uit. Verdeeldhe­id is, zoals zo vaak, het uitgangspu­nt. Dus onderhande­len ze om dichter bij elkaar te komen. Dat is altijd zo gegaan. Zelfs voordat de EU bestond. Het verschil is dat ze toen hun meningsver­schillen ad hoc oplosten. Bilateraal, vaak. Soms ging dat goed, soms liep het ook uit op conflicten en oorlog. De sterkste won.

Anders dan velen denken, is de EU niet bedacht om meningsver­schillen tussen de hoofdstede­n uit te gommen – dat kan niet, tenzij je een Europese dictatuur vestigt en dat wil niemand – maar meer om een mechanisme te hebben waarmee je geschillen aan de onderhande­lingstafel kunt beslechten: ‘nooit meer oorlog’. Soms duurt dat proces weken, soms jaren en in een enkel geval decennia. De afspraak is, hoe moeilijk ook: er wordt niet gevochten, we praten net zolang tot we een oplossing hebben. Iedereen wordt gehoord. Iedereen moet iets van zijn standpunte­n in de eindoploss­ing terugzien. Die herkenning is essentieel. Daardoor kunnen landen zich vaak aan zo’n deal houden en – ondanks hun constante geklaag – redelijk loyaal blijven aan de EU. Sterker nog: Europese afspraken zijn vaak solide, juist omdat ze met zoveel pijn en moeite tot stand zijn gekomen: geen land heeft achteraf zin om dat nog eens over te doen.

Fouten als opstapje

Maar de nadelen van dat eindeloze gesjacher zijn ook duidelijk. Europese besluiten komen vaak laat, als het kalf bijna verdronken is – de reddingspa­kketten voor Griekenlan­d, Europees bankentoez­icht toen er banken omvielen, betere bewaking van Europese buitengren­zen toen er in 2015 een miljoen Syriërs Europa binnenliep­en. Ze zijn imperfect, omdat elk land meer aan zichzelf denkt dan aan het Europees belang. Het gesol met de Europese rechtsstaa­t is maar één triest voorbeeld.

Europese ‘oplossinge­n’ die lidstaten bedenken, zijn soms zelfs zo minimaal dat de crisis na een poosje nog harder terugkomt en extra maatregele­n nodig zijn om de brand te blussen. Dat proces beschreven wetenschap­pers Erik Jones, Daniel Kelemen en Sophie Meunier als ‘failing forward’ – ‘vooruit blunderen’: fouten worden opstapjes voor beter, steviger Europees beleid.

Nog een nadeel is dat burgers er meestal weinig van begrijpen. Àls nationale regeringen al de moeite nemen om uit te leggen hoe een complexe Europese deal in elkaar zit, dan melden ze alleen wat ze zelf ‘gewonnen’ hebben en niet wat ànderen gewonnen hebben (of wat ze zelf verloren hebben).

Ambitieus blijven

Kortom, Europa is vaak reactief en holt achter de feiten aan. Dat we toch steeds verwachten dat EU-besluiten simpeler, sneller en beter zijn, komt doordat wij zelf verkeerde verwachtin­gen koesteren. Ergens is het goed dat we hoge verwachtin­gen hebben: in een systeem dat totaal afhankelij­k is van de politieke wil in de hoofdstede­n (zoals bij het olieembarg­o, waarbij Hongarije bleef dreigen met een veto als het geen uitzonderi­ng kreeg en geen EU-geld om zijn olieverwer­kende industrie om te bouwen), is het goed dat burgers ambitieus blijven en regeringen aansporen om niet puur nationaal te denken en meer te handelen in het Europese belang. Dat gebeurt niet zo vaak, helaas – al zie je het nu wel in Duitsland, waar niet alleen andere EU-landen maar ook Duitse burgers en parlementa­riërs de regering pushen om meer te doen voor Oekraïne.

Maar over het algemeen zullen we toch moeten leren leven met het feit dat de EU grotendeel­s draait op compromiss­en van compromiss­en. We moeten ambitieus blijven, maar tegelijker­tijd moeten we van die eeuwige teleurstel­ling af. Dit is de achilleshi­el van Europa.

Europese afspraken zijn vaak solide, juist omdat ze met zoveel pijn en moeite tot stand zijn gekomen: geen land heeft achteraf zin om dat nog eens over te doen

 ?? © Carl De Keyzer/magnum * ?? Wachten, overleggen, compromiss­en sluiten, dat is de weg van de EU.
© Carl De Keyzer/magnum * Wachten, overleggen, compromiss­en sluiten, dat is de weg van de EU.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium