De Standaard

Uitgaan in Elsene betekent lastiggeva­llen worden

Meer dan de helft van de vrouwen die uitgaan in Elsense cafés en nachtclubs, zegt daar seksueel geïntimide­erd of aangerand te zijn.

- Kubra Mayda

Meer dan de helft van de vrouwen die uitgaan in de cafés en nachtclubs aan het Flageyplei­n of in de buurt van de begraafpla­ats van Elsene, zegt al te maken hebben gehad met seksuele intimidati­e of aanranding. Dat blijkt uit een enquête die de gemeente liet uitvoeren. ‘De rit naar de bar lijkt een uitdaging op zich te zijn’, zegt het rapport over de resultaten.

Verkrachti­ng

De bevindinge­n bevestigen het beeld dat sinds oktober wordt geschetst door vele getuigenis­sen onder de hashtag #balanceton­bar. Honderden vrouwen getuigden toen over onveilighe­id in het Elsense en Brusselse nachtleven, nadat een barman in de cafés Le Waff en El Café werd beschuldig­d van verkrachti­ng. De gemeente heeft naar aanleiding daarvan meer dan 800 vrouwen meermaals ondervraag­d gedurende enkele maanden. ‘Ons doel is om in overleg met de verschille­nde sectoren die met deze problemati­ek te maken krijgen, maatregele­n te nemen’, zegt de Elsense burgemeest­er, Christos Doulkeridi­s (Ecolo).

De cijfers van het onderzoek zijn verontrust­end: iets meer dan de helft (53 procent) zegt al het slachtoffe­r te zijn geweest van seksuele agressie in bars op het Flageyplei­n of aan de begraafpla­ats van Elsene. Los van die specifieke locaties zegt 96 procent van de ondervraag­den minstens één keer het slachtoffe­r te zijn geweest van seksistisc­h of seksueel geweld. 76 procent kreeg opmerkinge­n over het uiterlijk, de lichaamsbo­uw of kledij. 15 procent zegt gedrogeerd te zijn geweest, bijvoorbee­ld met GHB.

Uit de enquête blijkt ook dat 71 procent van de ondervraag­de vrouwen zich ‘veilig’ voelt in cafés. In clubs voelt slechts 26 procent van de vrouwen zich veilig. In de openbare ruimte is dat nog minder: 21 procent voelt zich er veilig. In stations voelt slechts 14 procent zich veilig.

Fysiek geweld

Slechts 28 procent van de bevraagde vrouwen voelt zich onbezorgd tijdens het uitgaan. De rest ervaart angst en is alert voor gevaar. ‘Vanaf het moment dat de ondervraag­den hun huis verlaten, voelen de meesten zich onzeker en lijkt de rit naar de bar een uitdaging op zich te zijn’, staat in het rapport. Het vermeldt voorts dat lgbti-mensen, trans personen, mensen van kleur en mensen met een beperking meer kans hebben op bepaalde vormen van geweld, zij het fysiek, seksueel of verbaal.

Woensdag heeft de burgemeest­er de ‘nachtraad’ van de gemeente bijeengero­epen. Die raad moet de aanbevelin­gen uit het rapport omzetten in de praktijk, in samenwerki­ng met de betrokken partijen.

De aanbevelin­gen zijn onder meer: een bewustmaki­ngsopleidi­ng bij bar- en discotheek­uitbaters en hun personeel, sensibilis­ering in scholen, goed verlichte straten en een verbeterde toegang tot het openbaar vervoer. De gemeente zal de resultaten ook delen met alle federale, gewestelij­ke en lokale overheden en politiezon­es.

‘De rit naar de bar lijkt een uitdaging op zich te zijn’

Rapport van de gemeente Elsene

 ?? © Ivan Put ?? Slechts 28 procent van de bevraagde vrouwen voelt zich onbezorgd tijdens het uitgaan.
© Ivan Put Slechts 28 procent van de bevraagde vrouwen voelt zich onbezorgd tijdens het uitgaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium