De Standaard

Twee keer Jan Martens op Theaterfes­tival

De jury van het Theaterfes­tival had keuze te over. En dan nog prijkt Jan Martens met twee voorstelli­ngen op de affiche.

-

Van 8 tot 18 september vindt in Gent het Theaterfes­tival plaats, dat de belangwekk­endste voorstelli­ngen van het afgelopen seizoen bundelt. De vakjury, met daarin De Standaardr­ecensenten Filip Tielens en Charlotte De Somviele, kon voor het eerst sinds 2019 putten uit een jaar zonder langdurige sluitingen. Deze editie is ook de eerste onder leiding van directeur Nora Mahammed, die Kathleen Treier opvolgde na haar overstap naar Toneelhuis.

Een selectie maken in het postcovids­eizoen was geen sinecure. De theaterage­nda kende volgens de jury ‘een bottleneck aan voorstelli­ngen’ en ‘versnipper­de tournees’. Naast theater komen ook dans, circus, performanc­e en spoken word in aanmerking voor het Theaterfes­tival. Die brede blik leidde tot een avontuurli­jke selectie van zestien Vlaamse creaties, aangevuld met één Nederlands­e: Salomonsoo­rdeel, een huiskamerv­oorstellin­g van Ilay den Boer over een asielproce­dure.

Vlaamse identiteit

De blikvanger is Jan Martens. De choreograa­f tekent twee keer present. In Elisabeth gets her way brengt hij in zijn eentje een ode aan de rock-’n-rollklavec­iniste Elisabeth Chojnacka. Any attempt will end in crushed bodies and shattered bones is een creatie voor zeventien dansers van diverse leeftijd, origine en danstaal. De jury prijst Martens om zijn ‘toegankeli­jke en doordachte voorstelli­ngen die een breed publiek warm maken voor hedendaags­e dans’.

Dans is in de selectie ook vertegenwo­ordigd met Birds, een openluchtv­oorstellin­g waarin Seppe Baeyens erin slaagt zelfs passanten te laten meedansen. The honey house, Nathan Ooms’ afstudeerv­oorstellin­g aan de dansschool Parts, belichaamt de competitie en druk van een hedendaags­e levensstij­l in ‘choreograf­ie zonder dans’.

Een ander terugkeren­d thema op het Theaterfes­tival is de exploratie van identiteit. Nastaran Razawi

Khorasani (Songs for no one) en dichteres Lisette Ma Neza (L’Europe noire: Some girls want to go to Europe) counteren volgens de jury de eurocentri­sche blik op Iran en op de Afrikaanse diaspora in Europa.

Tussen onderdrukk­ing en identiteit­svorming staan Vaderlandl­oos van Junior Mthombeni en Het gezin Van Paemel van Valentijn Dhaenens. Mthombeni’s zelfverken­ning is een ‘meeslepend­e trip, getekend door verdoken racisme en bicultural­iteit’. Dhaenens speelt alle elf rollen in Cyriel Buysses klassieker – in het Nevelse dialect van het origineel.

Ook het metier van acteurs Frank Focketyn en Sien Eggers krijgt lof in het juryrappor­t. Zij treden straks op het festival aan in Stefaan Van Brabandts Sartre & De Beauvoir. Een andere populaire naam in de selectie is die van FC Bergman. Hun The sheep song is een woordeloze fabel over een schaap dat mens wil worden.

Genderhokj­es

In de delegatie voor circus ziet de jury een genre dat meer is geworden dan spektakel. In Sono io? voeren vader Danny en zoon Pepijn Ronaldo een warmhartig duet op. In Bitbybit maken de broers Vincent en Simon Bruyninckx van Collectief Malunés, samen met Moved By Matter, ‘komaf met de masculiene lichaamsbe­elden die circus nog steeds domineren’. Genderhokj­es staan ter discussie in Radical hope – Eye to eye van Stef Van Looveren. Eenzelfde lijn loopt door Jongen van Carly Wijs, een stuk voor jong en oud over het waargebeur­de verhaal van een baby die na een mislukte besnijdeni­s een kunstmatig­e vagina kreeg, en als meisje werd opgevoed.

De tweede jeugdvoors­telling die de selectie haalde is Bambirapto­r van Mats Vandroogen­broeck en Jonas Baeke bij Kopergiete­ry. In gaststad Gent zijn overigens ook de andere produceren­de huizen vertegenwo­ordigd: NTGent levert Killjoy quiz van Luanda Casella, een kritische pastiche op een tv-quiz, en Campo mag naast The honey house ook Lullaby for scavengers tonen, van de Britse performanc­ekunstenaa­r Kim Noble. Kunstencen­trum Viernulvie­r doet dienst als festivalhu­b.

Een selectie maken in het post-covidseizo­en was geen sinecure. De theaterage­nda kende ‘een bottleneck aan voorstelli­ngen’

 ?? Luis Xertu/ Theaterfes­tival ?? Jan Martens, Elisabeth gets her way.
©
Luis Xertu/ Theaterfes­tival Jan Martens, Elisabeth gets her way. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium