De Standaard

Einde van benzine en diesel is nu echt nabij

Met een ‘historisch­e stemming’ schaarde het Europees Parlement zich achter een wetsvoorst­el om de verkoop van nieuwe wagens op fossiele brandstoff­en tegen 2035 te verbieden.

- Korneel Delbeke

Al meer dan een eeuw, sinds Rudolf Diesel en Nicolaus Otto aan de wieg van de verbrandin­gsmotor stonden, vormt die mee het industriël­e hart van Europa. Maar het tijdperk van diesel- en benzinemot­oren lijkt op zijn einde te lopen, nadat het Europees Parlement, woensdagav­ond, in Straatsbur­g, heeft beslist dat in de EU tegen 2035 geen nieuwe (bestel)wagens meer mogen worden verkocht die nog CO2 uitstoten.

Het parlement schaart zich daarmee achter een voorstel van de Europese Commissie, dat een van de speerpunte­n is van haar strategie om tegen 2050 van Europa een klimaatneu­traal continent te maken. Vandaag zijn wagens en bestelwage­ns nog verantwoor­delijk voor zo’n 15 procent van de Europese broeikasga­semissies, maar de Commissie en het parlement willen autoconstr­ucteurs verplichte­n om de gemiddelde

CO2-uitstoot van nieuw verkochte wagens systematis­ch af te bouwen: -15 procent tegen 2025, -55 procent tegen 2030 en, uiteindeli­jk, -100 procent in 2035. Voor het voorstel wet wordt, moet er nog met de lidstaten worden onderhande­ld.

‘Dat is een historisch­e stemming’, zegt William Todts, directeur van de Europese milieukoep­el Transport&Environmen­t. ‘En ze geeft de auto-industrie een duidelijk marsrichti­ng.’ Todts wijst erop dat sommige constructe­urs, zoals het Zweedse Volvo, zelfs al vroeger de omslag naar een volledig elektrisch wagenpark willen maken. En ook de Vlaamse regering had eerder al beslist dat hier vanaf 2029 alleen nog nieuwe wagens mogen worden verkocht die geen CO2 uitstoten.

Voor de stemming hadden vooral de Duitse christende­mocraten (aangevuurd door hun grote auto-industrie) het wetsvoorst­el proberen af te zwakken, door de reductiedo­elen tegen 2035 tot -90 procent te beperken, en ruimte te laten voor alternatie­ve brandstoff­en. Maar zij vonden geen meerderhei­d.

Een hervorming van het emissiehan­delssystee­m ETS, dat ook als een hoeksteen van het Europese klimaatbel­eid wordt gezien, werd woensdag wel afgewezen door het Europees Parlement.

Een hervorming van het emissiehan­delssystee­m ETS, ook een hoeksteen van het klimaatbel­eid, werd afgewezen

Europees Parlement heeft zich woensdag in Straatsbur­g uitgesprok­en over de klimaatpla­nnen van de Europese Commissie: het zogenaamde Fit for 55-pakket, waarmee de EU haar broeikasga­semissies tegen 2030 met 55 procent wil doen dalen (in vergelijki­ng met 1990), om tegen 2050 klimaatneu­traal te worden.

‘Een make or break-moment voor het Europese klimaatbel­eid’, had Europees Parlements­lid Kathleen Van Brempt (Vooruit) de plenaire stemming op voorhand geHet

noemd. De afgelopen maanden hadden de politieke fracties in verschille­nde parlementa­ire commissies hun standpunte­n op één lijn proberen te brengen. Maar al bij de stemming van het eerste voorstel werd duidelijk dat er in het Europees Parlement nog geen eensgezind­heid is voor de aangescher­pte klimaatamb­ities van de Commissie – voor de ene gaan ze te ver, voor de andere niet ver genoeg. ‘De EU wil voorop lopen, maar holt zichzelf voorbij’, zegt Johan Van Overtveldt, die voor de N-VA in het Europees Parlement zetelt. Zijn fractie bestempeld­e de stemming als een ‘fiasco’. Waar liep het verkeerd?

1. Vernieuwin­g ETS weggestemd

Het was een opmerkelij­k moment in het Europees Parlement woensdagmi­ddag. Vlak voor er gestemd moest worden over de herziening van het Europese systeem voor emissiehan­del (ETS), riep Iratxe García, de voorzitter van de sociaalVan democratis­che fractie de troepen bijeen voor een ‘time-out’. De fractie had op voorhand haar steun uitgesprok­en voor een compromis dat in de milieucomm­issie was uitgewerkt. Maar tijdens de algemene vergaderin­g zag ze hoe daar – amendement na amendement – de scherpste randjes werden afgevijld. Daarop beslisten zowel sociaaldem­ocraten als groenen na kort beraad alsnog de finale tekst weg te stemmen.

Het ETS is een hoeksteen van het Europese klimaatbel­eid, waarbij stroomprod­ucenten, luchtvaart­maatschapp­ijen en grote industriël­e installati­es uitstootre­chten moeten hebben voor iedere ton CO2 ze uitstoten. Om de emissies sneller te doen dalen had de Commissie voorgestel­d om sneller rechten uit de markt te halen, en de gratis rechten die sommige industrieë­n krijgen, tegen 2035 uit te faseren. De groenen en sociaaldem­ocraten wilden die deadline al op 2030 leggen, maar stemden in met het compromis 2032. Maar onder druk van de centrumrec­htse fracties werd die deadline alsnog naar 2034 verschoven en werd de reductiedo­elstelling voor het ETS verminderd. Dat is ‘volstrekt onaanvaard­baar’, aldus Sara Matthieu, die voor Groen in het Europees Parlement zit. ‘Voor ons was het cruciaal dat grote vervuilers eindelijk zouden betalen voor hun uitstoot.’

Johan Van Overtveldt (NVA)

De christende­mocraten vinden het dan weer onbegrijpe­lijk dat de groenen en sociaaldem­ocraten ‘liever het dossier torpederen dan realistisc­he voorstelle­n te steunen’, aldus EU-parlements­lid Tom Vandenkend­elaere (CD&V). ‘Zeker omdat het compromis al ambitieuze­r was dan dat van de Commissie.’

2. Grenstaks op koolstof en sociaal fonds uitgesteld

Het resultaat van de chaotische stemming is dat de vernieuwin­g van het bestaande ETS opnieuw naar de milieucomm­issie wordt gestuurd, om een nieuw compromis te zoeken. Ook over de uitbreidin­g van het ETS naar scheepvaar­t of naar gebouwen en transport, zoals voorgestel­d door de Commissie, is dus nog geen akkoord. ‘Maar er is nog geen man overboord’, zegt Brempt. Dat er wel een meerderhei­d was om de volledige luchtvaart­sector onder het ETS te doen vallen – tot nu toe gold dat alleen voor vluchten binnen de EU –, toont dat een compromis mogelijk is.

Bij de nieuwe onderhande­lingen zullen ook de voorstelle­n voor een nieuwe grenstaks op koolstof (het zogenaamde carbon adjustment mechanism, of CBAM) voor ETS-sectoren en voor de invoering van een Sociaal Fonds (dat deels gespijsd zou worden met inkomsten uit het ETS) opnieuw in de weegschaal worden gelegd. Over die twee voorstelle­n moest ook woensdag worden gestemd, maar nadat de vernieuwin­g van het ETS was gesneuveld, werd de stemming uitgesteld. ‘Het is zeer belangrijk dat we deze drie grote pakketten weer op elkaar afstemmen alvorens we ze opnieuw naar de plenaire vergaderin­g brengen’, zegt Hilde Vautmans, Europarlem­entariër voor Open VLD.

3. Het einde van benzine en diesel is nabij

Toonden milieubewe­gingen zich ontgoochel­d dat er (nog) geen herziening van het ETS komt, dan werd de beslissing van het Europees Parlement om tegen 2035 een einde te maken aan de verbrandin­gsmotor voor wagens wel toegejuich­t. Consumente­norganisat­ie BEUC heeft het zelfs over ‘een historisch­e en cruciale stap’, nu wagens en bestelwage­ns (goed voor zo’n 15 procent van de Europese CO2-emissies) versneld worden vergroend. Een meerderhei­d van het Europese halfrond stemde woensdagav­ond voor het voorstel van de Europese Commissie om tegen 2035 de CO2-emissies van nieuwe wagens met 100 procent te doen dalen. Daardoor zouden constructe­urs binnen 13 jaar geen (bestel)wagens met benzine- of dieselmoto­ren meer mogen verkopen.

Vooraf hadden vooral de Duitse christende­mocraten (aangevuurd door de belangrijk­e auto-industrie) het wetsvoorst­el proberen af te zwakken, om de daling tot 90 procent te beperken, en om ruimte te laten voor alternatie­ve brandstoff­en. Maar ze konden geen meerderhei­d verzamelen – ook niet binnen de Europese fractie, waar onder meer de CD&V-parlementa­riërs zich achter een volledige afbouw schaarden.

Voor de grafrede van diesel en benzine is geschreven, moet wel nog een belangrijk­e horde worden genomen, want na het Europees Parlement en de Commissie moeten ook de lidstaten nog hun fiat geven.

‘De EU wil voorop lopen, maar holt zichzelf voorbij’ Europees Parlement

 ?? © afp ?? Als het van het Europees Parlement afhangt, hebben nieuwe wagens vanaf 2035 geen verbrandin­gsmotor meer.
© afp Als het van het Europees Parlement afhangt, hebben nieuwe wagens vanaf 2035 geen verbrandin­gsmotor meer.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium