De Standaard

Weyts moet naar hoogste versnellin­g schakelen

- Bart Sturtewage­n

Het opiniestuk, dinsdag in deze krant, van de toplui van de grootste twee onderwijsk­oepels, heeft het debat over het catastrofa­le lerarentek­ort scherp gesteld. Ze verweten de huidige minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA), een gebrek aan daadkracht en riepen het Vlaams Parlement op een nooddecree­t uit te werken om het probleem met spoed aan te pakken.

Als twee machtige mannen, die op elk moment de telefoon kunnen nemen om de minister persoonlij­k te spreken, gezamenlij­k een andere, publieke route kiezen, dan heeft dat behalve een inhoudelij­ke ook een strategisc­he reden. Hun antwoord op het snel aanzwellen­de debat over wat fout gaat in ons onderwijs was dat de verantwoor­delijkheid daarvoor niet bij hen lag. Dat is afweergedr­ag.

In het debat woensdag in het Vlaams Parlement slaagde Weyts er beter in dan in zijn eerste, afwijzende reactie dinsdag om aan te tonen dat de kwestie zijn grootste aandacht had en dat er wel degelijk stappen worden gezet om ze aan te pakken. Maar hij kon het gevoel niet wegnemen dat er paniek is over een onbeheersb­are situatie. Er is niet één maatregel die zelfs op middellang­e termijn soelaas brengt. En ook een batterij aan beperkte, maar gerichte maatregele­n levert niet snel beterschap op.

Het gevoel van urgentie is wel toegenomen. De voorbeelde­n van de grote gaten die na de moeilijke coronaperi­ode in het onderwijsw­eefsel zijn gevallen, hebben een schok veroorzaak­t in Vlaanderen. Dat de afwezighei­d van leerkracht­en zo dramatisch is dat er her en der over sommige vakken zelfs geen examens kunnen worden georganise­erd, daarvan is nu iedereen doordronge­n. We beleven de implosie van een pijler waarop onze toekomstig­e welvaart rust. Wat kan meer prioriteit hebben dan dat?

De minister mag zich onheus aangevalle­n voelen, toch rust op hem de verantwoor­delijkheid om de impasse en het vingerwijz­en te overstijge­n. Hij moet het veld, dat achter zijn rug dekking zoekt, bijeenbren­gen en boven zichzelf doen uitgroeien. Er moet niet gewacht worden tot proeftuinp­rojecten uitwijzen wat werkt en niet. Met gezond verstand kom je al een heel eind. Begin op de scholen zelf, waar leraars te veel redenen zien om ermee op te houden. Bevrijd hen van overtollig­e administra­tie en rompslomp en bouw verder op de goodwill die dat oplevert.

Ben Weyts heeft nog een dwingende reden om naar de hoogste versnellin­g te schakelen. Zijn partij bestaat bij de overtuigin­g dat Vlaams zelfbestuu­r de beste bestuurskw­aliteit oplevert. Onderwijs is bij uitstek een exclusief Vlaamse aangelegen­heid.

We beleven de implosie van een pijler waarop onze toekomstig­e welvaart rust

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium