De Standaard

‘Het regime was gekenmerkt door paternalis­me, discrimina­tie en racisme’

-

Mijnheer de President, Dames en heren, Goedemidda­g! Mbote!

Via u allen hier richt ik mij tot het hele Congolese volk.

Jullie, de vrouwen en mannen van dit land, zijn het hart van deze natie. Jullie waardighei­d en moed in moeilijke tijden dwingen ons respect af.

62 jaar geleden sloegen onze beide landen een fundamente­le bladzijde om in hun gemeenscha­ppelijke geschieden­is. Sindsdien heeft uw land zijn rechtmatig­e, volwaardig­e plaats op het wereldtone­el ingenomen.

Vandaag wilt u een nieuw hoofdstuk in onze relaties schrijven. Laten we dit samen schrijven.

Zonder het verleden te vergeten, maar door ermee in het reine te komen. Zo kunnen we aan de nieuwe generatie een diepgaande en serene herinnerin­g aan onze gemeenscha­ppelijke geschieden­is doorgeven.

Hoewel veel Belgen destijds in Congo het beste van zichzelf hebben gegeven, oprecht van het land en zijn inwoners hielden, was het koloniale regime als zodanig gebaseerd op uitbuiting en overheersi­ng.

Dit regime stoelde op een – niet te rechtvaard­igen – verhouding van ongelijkhe­id. Het was gekenmerkt door paternalis­me, discrimina­tie en racisme. En het gaf aanleiding tot wandaden en vernederin­gen.

Ter gelegenhei­d van mijn eerste reis naar Congo houd ik eraan, hier, ten overstaan van het Congolese volk en allen die er vandaag nog door lijden, opnieuw mijn diepste spijt uit te spreken voor die wonden uit het verleden.

Oprechte spijt, die ik al had betuigd in de brief die ik twee jaar geleden tot u heb gericht, mijnheer de president.

U en ik zijn te jong om het Congo van voor de onafhankel­ijkheid

te hebben gekend. Maar de Belgische aanwezighe­id in Congo van vóór 1960 laat ook een erfenis na die het land verankerd heeft in zijn huidige grenzen.

Het behoud van de territoria­le integritei­t van Congo is een grote zorg die wij met u delen. Vóór de onafhankel­ijkheid al pleitte de toekomstig­e premier Lumumba voor het behoud van de eenheid van de Congolese natie. Vandaag de dag blijft de instabilit­eit in het oosten van het land, waar al te vaak onmenselij­k geweld en straffeloo­sheid heersen, een grote bron van ongerusthe­id.

U kunt rekenen op België om, binnen de internatio­nale instanties, elk initiatief te steunen dat gericht is op de stabilitei­t en harmonieuz­e ontwikkeli­ng van het Afrika van de Grote Meren.

 ?? © belga ?? Koning Filip.
© belga Koning Filip.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium