De Standaard

‘Moskou zet voedsel in als oorlogswap­en’

Een Russische pr-campagne legt de schuld voor de schaarste aan graan bij de Europese sancties, tot grote frustratie van de EU. Rusland wil helpen om opgeslagen graan te exporteren, maar Oekraïne wantrouwt het plan.

-

De ontmoeting tussen de Russische minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov en zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu bracht woensdag geen doorbraak in het netelige dossier van de export van opgeslagen Oekraïens graan. Ongeveer 22 miljoen ton kan wegens de oorlog niet worden verscheept via de Zwarte Zee. Dat leidt tot stijgende voedselpri­jzen en dreigt hongersnoo­d te veroorzake­n in landen die zwaar afhankelij­k zijn van de import van graan uit Oekraïne en Rusland (zie infografie­k). Ook de prijzen voor meststoffe­n zijn sterk gestegen, wat boeren in Afrika zwaar treft en tot slechtere oogsten zal leiden.

De Verenigde Naties werken aan een oplossing voor de export van dat graan via een humanitair­e corridor vanuit de haven van Odessa, omdat dat de snelste manier is om de voorraad op de markt te brengen. Secretaris-generaal Antonio Guterres voert daarover al wekenlang gesprekken met Rusland, Oekraïne en Turkije. Dat land speelt een cruciale rol, omdat het op basis van de conventie van Montreux uit 1936 de Bosporus en Dardanelle­n controleer­t.

Vrees voor Odessa

Voor Lavrov ligt het simpel: de verantwoor­delijkheid voor een oplossing ligt volledig bij Oekraïne, dat volgens hem eerst de mijnen onschadeli­jk moet maken die het gelegd heeft. Rusland hoeft volgens hem niets meer te doen. ‘We zijn bereid de veiligheid te garanderen van de schepen die de Oekraïense havens verlaten richting Turkse wateren, in samenwerki­ng met onze Turkse collega’s.’ Moskou eist daarbij wel het recht om de commerciël­e schepen te kunnen controlere­n, om zeker te zijn dat ze geen wapens vervoeren.

Zowel Rusland als Oekraïne heeft mijnen gelegd in de Zwarte Zee. De regering in Kiev wou zo een aanval op Odessa vanuit zee blokkeren en vreest nu dat Rusland alsnog een offensief zal lanceren als de mijnen onschadeli­jk zijn gemaakt. Oekraïne eist dan ook eerst sluitende veiligheid­sgaranties: wapens om de kust te beschermen tegen een eventuele Russische aanval en de aanwezighe­id van marinesche­pen van derde landen om te patrouille­ren in dat deel van de Zwarte Zee.

Diefstal van graan

Daarmee ettert de voedselcri­sis voort. In het Europees Parlement beschuldig­de Charles Michel Rusland er opnieuw van ‘voedsel als een oorlogswap­en te gebruiken, door havens te blokkeren, landbouwgr­ond in slagvelden om te vormen en Oekraïens graan te stelen’. ‘Dat verstoort de wereldwijd­e voedselvei­ligheid, drijft de prijzen de hoogte in en veroorzaak­t hongersnoo­d’, meststoffe­n te schrappen.

Michel herhaalde gisteren opnieuw dat er geen Europese sancties zijn tegen Russische landbouwpr­oducten. ‘Het Kremlin zet voedselvoo­rraden in als wapen en omgeeft zijn acties met een web van leugens. Het zijn Russische schepen en raketten die de export van graan blokkeren. Ik roep alle landen die getroffen zijn door deze voedselcri­sis, op om zich niet te laten misleiden door de propaganda van het Kremlin.’

Bart Beirlant

 ?? © ?? Een bord waarschuwt voor mijnen op een strand in Odessa. Ze maken graantrans­porten via de Zwarte Zee niet evident.
Anastasia Vlasova/getty
© Een bord waarschuwt voor mijnen op een strand in Odessa. Ze maken graantrans­porten via de Zwarte Zee niet evident. Anastasia Vlasova/getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium