De Standaard

Auto rijdt in op mensen in hartje Berlijn

Een auto die inreed op mensen in een Berlijnse winkelstra­at, veroorzaak­te een dode en maakte meerdere gewonden.

-

In Charlotten­burg is woensdagoc­htend rond 10.30 uur een grijze Renault Clio ingereden op een groep mensen. Volgens de krant Der Tagesspieg­el viel daarbij minstens een dode. Het zou gaan om een 51-jarige lerares uit Hessen, die met een groep leerlingen op uitstap was. Er vielen ook veertien gewonden, die allemaal tot de groep behoorden. Vijf mensen, onder wie een leerkracht, verkeerden aanvankeli­jk in levensgeva­ar.

De bestuurder reed volgens ooggetuige­n met hoge snelheid in een zijstraat van de drukke winkelstra­at Kurfürsten­damm. Vervolgens racete hij 200 meter over het trottoir en ramde de etalage van een parfumerie­winkel.

Volgens ooggetuige­n probeerde de man in eerste instantie weg te vluchten, maar passanten hielden hem vast tot ze hem konden overdragen aan de politie. Die kon de man, die geen papieren bij zich had, identifice­ren via vingerafdr­ukken. De politie is ook met een speciale eenheid naar de woning van de man in de wijk Charlotten­burg gegaan om die te doorzoeken.

In Duitse media was even tumult over ‘politieke boodschapp­en’ die zouden zijn achtergela­ten in de wagen. De Berlijnse deelstaatm­inister Iris Spranger gaf verhelderi­ng: er is geen brief met bekentenis­sen achtergela­ten. Wel lagen er posters ‘met opmerkinge­n over Turkije’. Al is het niet duidelijk of die posters van de bestuurder waren, of van zijn oudere zus, de eigenaar van de Renault Clio.

Kwaad opzet?

Volgens de politie is de bestuurder een man van 29 jaar met Armeense roots. Hij zou ‘onder de indruk zijn van wat er gebeurde’. Over een motief is nog niets geweten. De chauffeur wordt momenteel verzorgd aan een hoofdwonde. Hij zou een verwarde indruk gemaakt hebben, schrijft de krant Die Welt.

De Britse acteur John Barrowman, bekend van de televisier­eeks

Franziska Giffey

Doctor Who, was toevallig getuige van wat er gebeurde. Hij was op het moment van de aanrijding aan het winkelen in de buurt. ‘De situatie is echt heel erg’, zei hij in een video die hij vanmorgen op Twitter deelde. ‘We hoorden een knal, en gingen buiten kijken: de straat lag bezaaid met lichamen.’

Aanslag kerstmarkt

Het is niet de eerste keer dat een aanrijding op die drukke locatie in het centrum veel slachtoffe­rs maakt. In december 2016 reed een islamistis­che terrorist daar in op een kerstmarkt. Daarbij kwamen dertien mensen om het leven en raakten 67 personen zwaargewon­d.

De socialisti­sche burgemeest­er van Berlijn, Franziska Giffey, liet weten dat ze diep getroffen is door het incident. ‘Het is een situatie waarvan je denkt: niet weer.’ Tegelijk waarschuwd­e Giffey voor overhaaste conclusies. ‘We weten niet of de bestuurder de locatie bewust gekozen had.’

De Berlijnse politie vraagt getuigen om zo veel mogelijk informatie te delen. Voor de nabestaand­en is er een informatie­centrum ingericht. Om 18.00 uur vond een herdenking­sdienst voor de slachtoffe­rs plaats in de Gedächtnis­kirche.

‘Het is een situatie waarvan je denkt: niet weer’ Burgemeest­er Berlijn

Laura Massa

 ?? © ?? Het dodelijke slachtoffe­r was een lerares die in Berlijn op stap was met een groep leerlingen. ap
© Het dodelijke slachtoffe­r was een lerares die in Berlijn op stap was met een groep leerlingen. ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium