De Standaard

Brussels verbod op onverdoofd slachten (voorlopig) verworpen

-

Voorlopig komt er geen verbod op onverdoofd slachten in Brussel. Volgende week buigt het Brussels Parlement zich opnieuw over de tekst.

DIERENWELZ­IJN

In de commissie Leefmilieu van het Brussels Parlement stemden zes parlements­leden tegen het verbod, zes voor, drie onthielden zich. Het voorstel wordt teruggestu­urd naar de plenaire vergaderin­g in het parlement, dat zich volgende week opnieuw over de kwestie zal buigen.

Groen, DéFi, de MR en de N-VA stemden voor het verbod. De PS, one.brussels/Vooruit en de PTB waren tegen. Ecolo en Les Engagés onthielden zich, waardoor de volgende stemming op 17 juni nog verschille­nde kanten kan opgaan. De groepsdruk was groot. Enkele parlements­leden lieten zich op het laatste moment vervangen om toch niet tegen de eigen partijlijn te moeten stemmen.

Zo liet Véronique Jamoulle (PS) zich voor de stemming vervangen. Zelf steunt ze het verbod, maar haar partij niet. ‘Na beraad met de partij besloot ik in eer en geweten om niet aanwezig te zijn op de stemming’, legde ze in La Libre Belgique uit. ‘Het is een kwestie van trouw. Ik wilde geen andere stem vertolken dan die van mijn partij.’ Het toont aan hoe verdeeld de meerderhei­d blijft over het thema.

‘Barbaars’

‘Wat me stoort, is dat mensen die tegen het verbod stemmen, hier weggezet worden als mensen die niet van dieren houden’, zei Hilde Sabbe (one.brussels) in de commissie. Bovendien werd in de strijd om het voorstel de Brusselse moslimgeme­enschap geviseerd, zei ze. Zo kreeg ze berichten van mensen die ritueel slachten zonder verdoving ‘achterlijk’ en ‘barbaars’ noemden.

De N-VA, die meeschreef aan de tekst, reageert ‘bedroefd’: ‘We vragen al heel lang om onnodig dierenleed te verbieden in Brussel. Er bestaat een wetenschap­pelijke consensus dat je het leed van dieren kunt vermindere­n door ze te bedwelmen’, zegt parlements­lid Cieltje Van Achter (N-VA).

Lotte Stoops (Groen) benadrukte dat die ‘consensus’ de afweging tussen religieuze vrijheid en dierenwelz­ijn niet uit evenwicht hoeft te brengen: verdoofd halal slachten zal duizenden dieren pijn besparen. ‘Wie zegt dat deze tekst een verbod is op halal, dwaalt’, zei ze in de commissie.

Lisa De Bode

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium