De Standaard

Adil en Bilall tonen moslimmeis­je als superheld

Adil El Arbi en Bilall Fallah mochten voor Disney+ de eerste reeks draaien over een moslimmeis­je dat de superheld in zichzelf ontdekt. is dikke fun en diversitei­t is een superkrach­t.

- RECENSIE

Adil El Arbi en Bilall Fallah zijn van ons, maar bij Marvel komen ze thuis. De twee hebben hun voorlopige hoogtepunt gevonden in Ms. Marvel, een reeks op Disney+ over een moslimmeis­je dat haar superkrach­ten ontdekt. Niet alleen komt hun flitsende, energieke stijl hier pas echt tot zijn recht in een lichtvoeti­ge tienerseri­e. Ze hebben ook hun eigen achtergron­d als moslims en ‘kinderen van de migratie’ ingezet om aan de andere kant van de wereld een verhaal te vertellen dat alvast voor deze kijker ook hartverwar­mend authentiek overkomt.

Het resultaat is een serie die religieuze, etnische en culturele diversitei­t viert als een superkrach­t in de samenlevin­g. Ms. Marvel kun je beschouwen als een mijlpaal voor moslims in mainstream cultuur, en in het bijzonder voor moslima’s. De reeks kan een aanmoedigi­ng zijn voor zoveel jongeren in de hele wereld om hun eigen superkrach­t vrijelijk te vieren.

Even weer tiener

Disclaimer: voorlopig kreeg

De Standaard alleen nog maar de eerste twee aflevering­en te zien. Maar die waren zo overtuigen­d dat zelfs iemand die weinig met Marvel heeft – ahum, ahum – er wild enthousias­t van wordt. Toegegeven, het is in de eerste plaats een serie voor tieners. Maar het doet deugd om even weer tiener zijn, als je getrakteer­d wordt op zoveel spelplezie­r en panache.

Die verdienste komt niet alleen El Arbi en Fallah toe. De twee deden meer dan alleen de eerste en de laatste aflevering regisseren: ze kregen zeggenscha­p over de regisseurs van de rest van de reeks en ze zijn als producers betrokken. Dat deden ze in nauw overleg met de schepper en scenarist van de reeks – en dus het eigenlijke brein erachter. De Brits-Pakistaans­e Bisha K. Ali begon als stand-upcomedian in Engeland, maar ze schreef eerder al mee aan de Marvelreek­s Loki. De zelfverkla­arde Marvelfan leek wel geboren om een reeks te maken over het personage Kamala Khan, dat in 2013 in het leven werd geroepen door bedenkster Sana Amanat. Een jaar later werd Kamala Khan, aka Ms. Marvel, het eerste islamitisc­he personage van Marvel met een eigen stripreeks.

Om haar te vertolken werd een van de beste castings in de recente geschieden­is gehouden. De 19jarige, voorheen onbekende Iman Vellani (geboren in Karachi in Pakistan, maar opgegroeid in ZuidOntari­o, Canada) won de auditie, die – corona oblige –via Zoom verliep. Dat Ms. Marvel zo goed werkt, is minstens deels aan haar talent en charisma te danken. Zij ís gewoon dat dromerige meisje, dat geen nee als antwoord aanneemt en op zoek gaat naar haar eigen pad.

Ms. Marvel kun je beschouwen als een mijlpaal voor moslims in mainstream cultuur, en in het bijzonder voor moslima’s

Wortels zijn een superfood

Net als actrice Iman Vellani zelf is Kamala Khan een meisje met Pakistaans­e ouders, zij het uit Jersey City in de VS. En net als de actrice is ook het personage helemaal fan van de superhelde­n van Marvel. Met haar beste schoolmakk­er, de nerdy uitvinder Bruno, smeedt ze plannetjes om Avenger-Con te bezoeken, een soort fictieve versie van Comic-Con, de jaarlijkse bijeenkoms­t van stripfans die zich verkleden in hun favoriete superhelde­n. Slim, hoe Marvel zijn eigen fans nu tot personages maakt, en zo op een voetstuk plaatst.

Ze mag echter niet gaan van haar ouders, en meer bepaald van haar moeder, die haar strikt in de pas doet lopen. Je voelt dat hier een migratiekw­estie en een genete

ratieversc­hil elkaar kruisen: voor haar moeder moet ze extra haar best doen, opdat ze als Pakistaans meisje zou slagen in de Amerikaans­e samenlevin­g.

Gaandeweg ontdekt Kamala echter dat ze meer is dan zomaar een fan van Marvel: ze blijkt zelf superkrach­ten te bezitten. Die komen pas naar boven wanneer ze de mysterieuz­e armband aandoet die ze kreeg toegestuur­d met een hoop andere oude rommel van haar oma in Pakistan. De impliciete boodschap: haar roots zijn haar superkrach­t.

Als coming-of-ageverhaal is Ms. Marvel niet bijster origineel. Maar goed, dat is opgroeien ook niet. De manier waarop El Arbi en Fallah animatie verwerken in de reeks doet denken aan The diary of a teenage girl, de Amerikaans­e film van het Belgische productieh­uis Caviar uit 2015. De twee hebben bij Marvelbaas Kevin Feige moeten knokken om dat stijleleme­nt erdoor te krijgen, maar visueel werkt het bijzonder goed. Animatie past als gegoten in een verfilming van een stripverha­al, en de stijlingre­ep liet hen ook toe om op een slimme manier tekstberic­hten weer te geven.

Hoofddoek is een wapen

Het beste aan Ms. Marvel is hoe de reeks diversitei­t niet louter afvinkt als een marketingt­ruc, maar werkelijk omarmt, met complexe personages en verscheide­nheid binnen de getoonde minderheid­sgroep. Zo heeft Kamala een vriendin die ongegeneer­d haar activistis­che, politiek geëngageer­de houding met een hoofddoek combineert. En waarom ook niet? ‘Al mijn hele leven ben ik te wit voor sommigen en te etnisch voor anderen’, zegt ze. ‘Maar ik besef nu dat ik niemand iets te bewijzen heb. Als ik dit aanheb, heb ik het gevoel dat ik een doel heb.’ Zo wordt een hoofddoek plots een superkrach­t.

De reeks durft vrij diep te gaan in de islamitisc­he beleving, en zoekt daarin complexite­it op. Of wat dacht je van een Marvelseri­e die je meeneemt tot bij de vrouwenafd­eling van de moskee, waar enkele jonge moslima’s op de achterste rijen zitten te instagramm­en. Wanneer ze op hun donder krijgen van de imam, durven ze bovendien aan te kaarten dat zij als vrouwen minderwaar­dige service in de moskee krijgen. In een Marvelseri­e!

Meer dan een duo moeten we van een trio spreken: El Arbi en Fallah namen hun chef fotografie

Robrecht Heyvaert mee. Die is cruciaal, want hij trakteert op zwierige camerabewe­gingen en maakt elk shot spannend. De eerste aflevering heeft ook een gewéldige splitscree­n in de aanbieding. De tweede aflevering, geregissee­rd door de IndiaasAme­rikaanse Meera Menon, is een pak klassieker en statischer. De volgende drie aflevering­en zijn voor de Pakistaans-Canadese Sharmeen Obaid-Chinoy, die meteen haar eigen culturele bagage te gelde kan maken.

Terwijl anderen slapen

El Arbi en Fallah werken terwijl anderen slapen. Later dit jaar volgt nog de superhelde­nfilm Batgirl. Nog geen twee weken geleden toonden ze in Cannes hun jihadmusic­al Rebel, een gedurfde, maar uiteindeli­jk problemati­sche combinatie van flitsend spektakel en dramatisch­e vertelstof, die een loopje neemt met de recente geschieden­is. De twee hebben wel degelijk iets te vertellen, zoals ook te zien was in Image en Black. Maar tot nog toe leken ze nog het meest in hun element als ze ongegeneer­d konden uitpakken met hun zwierige stijl in ongecompli­ceerde popcornpre­t zoals Patser en Bad boys for life. De manier waarop ze entertaine­n én proberen een bijdrage te leveren aan het maatschapp­elijk debat of de cultuur als geheel, dwingt bewonderin­g af. Het is hen nooit eerder zo goed gelukt die twee ambities te combineren als in Ms. Marvel.

Ms. Marvel Jeroen Struys

 ?? ??
 ?? © ?? Dat Ms. Marvel zo goed werkt, is ook te danken aan het talent en charisma van de perfect gecaste Iman Vellani. marvel
© Dat Ms. Marvel zo goed werkt, is ook te danken aan het talent en charisma van de perfect gecaste Iman Vellani. marvel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium