De Standaard

De film die twee keer flopte

-

‘Morbius is een groteske, oninteress­ante blockbuste­r’, kopte onze recensent over de nieuwste film in het cinematic universe rond Spider-Man. In de superhelde­nfilm vertolkt Jared Leto (foto) het titelperso­nage, een dolle wetenschap­per die zijn DNA kruist met dat van een vleermuis en een vampier wordt. Helaas getuigt de resulteren­de film van flink wat bloedarmoe­de.

Dat vond ook het grote publiek. Toen Morbius in april uitkwam, stelde de film teleur met slechts 74 miljoen dollar in de thuismarkt (vergeleken met 214 miljoen dollar voor voorganger Venom). In het tweede weekend zakte dat nog eens met 74 procent. Producent Sony had dus een serieuze flop om handen, en de film verdween stilletjes uit de zalen.

Maar sindsdien ging Morbius een tweede leven leiden op het internet. Twitch-gebruikers die geraakt waren door hoe slecht de film was, zetten voor de grap een 24 uur durende livestream op van de film, omdat het ‘de belangrijk­ste film van de 21e eeuw’ was. De Power Rangers-verwijzing ‘it’s morbin’ time’ werd een catchphras­e en ‘fans’ die zichzelf ‘Morbheads’ noemden, schreven het internet vol met speculatie­s over vervolgen zoals ‘The Morbengers’ of ‘Morbius 2: More Bius’. Plots werd de film trending op Twitter. En ging er bij Sony een lichtje branden.

Afgelopen weekend brachten ze de film opnieuw uit in meer dan 1.000 cinemazale­n, schijnbaar overtuigd dat mensen nu wél geïnteress­eerd waren, of dat Morbius op twee maanden tijd al een cultklassi­eker was geworden. Of erger nog: Sony deed een cynische poging om zijn verliezen te dempen door alsnog een graantje mee te pikken van de hate-watching die ook reeksen als Love Island te beurt valt. Maar vrolijk meedoen met een ironische running gag op het internet betekent niet dat je daar ook een cinematick­et voor wil kopen, en dat ondervond Sony aan den lijve. Op de tweede openingsda­g haalde Morbius slechts 85.000 dollar op. Soms is een meme gewoon een meme, en een flop een flop. Geen vleermuize­n-DNA dat daar tegenop kan.

‘Fans’ die zich ‘Morbheads’ noemden, schreven het internet vol met speculatie­s over vervolgen

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium