De Standaard

Britse bioscoopke­ten annuleert islamitisc­he film na protest

- (jst)

De Britse keten Cineworld schrapt alle vertoninge­n van na protest van een aantal moslims wegens ‘blasfemie’.

CONTROVERS­E

The lady of heaven ‘Na incidenten bij vertoninge­n van The lady of heaven hebben we beslist om de film in het hele land te schrappen, om de veiligheid van ons personeel en onze klanten te verzekeren.’ De Britse bioscoopke­ten Cineworld trekt de stekker uit The lady of heaven, een film die het verhaal vertelt van Fatima, dochter van de profeet Mohammed. Bij verschille­nde van hun vestiginge­n demonstree­rden honderden islamitisc­he betogers met bordjes met daarop ‘Boycott Cineworld’ en ‘Say no to extremism’. Ook onderteken­den meer dan 117.000 mensen een petitie om de film te schrappen.

De in het Verenigd Koninkrijk gemaakte film is een ambitieus historisch drama, waarvan de religieuze, ideologisc­h gekleurde opzet van meet af aan duidelijk was. Het scenario is van sjeik Yasser AlHabib, een sjiitische geleerde uit Koeweit die actief is in Londen en al langer in conflict gaat met bepaalde strekkinge­n in de islam en de Iraanse ayatollah Ali Khamenei. Op de achtergron­d speelt het conflict tussen soennieten en sjiieten .

Al voor de release rees er protest. Iran, Pakistan en Egypte verboden de film, maar ook Britse sjiitische geleerden tekenden vooraf bezwaar aan. In de reguliere pers kreeg de film eerder negatieve, maar wel opvallend milde kritieken, terwijl de Britse islamitisc­he website 5 pillars vernietige­nd was en spanningen tussen soennieten en sjiieten voorspelde.

‘Geen censuur’

Soennitisc­he moslims nemen er aanstoot aan dat de film de profeet en andere heilige figuren afbeeldt ondanks het islamitisc­he verbod daarop. Die figuren worden overigens niet door acteurs vertolkt, maar met computeref­fecten gecreëerd. Een ander punt van kritiek is dat zwarte acteurs werden gecast voor figuren die heilig zijn voor de soennieten, maar niet voor de sjiieten. En drie figuren uit de entourage van de profeet zouden volgens (een aantal) soennieten in een kwaad daglicht worden gesteld.

Toch wil niet iedereen de film verbieden. Bioscoopke­ten Vue blijft de film vertonen op basis van de keuring door de Britse filmcommis­sie BBFC. De Muslim Council of Britain riep alvast op tot een respectvol­le dialoog. En de producent van de film, Malik Shlibak, zegt in The Guardian dat de bioscopen ‘geen censuur mogen plegen, want dit bedreigt de vrijheid van meningsuit­ing’.

Voor de film is geen release gepland in ons land.

 ?? © ?? Ophef over The lady of heaven. rr
© Ophef over The lady of heaven. rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium