De Standaard

Bozar moet afscheid nemen van kersverse directeur

Sophie Lauwers, goed een half jaar directeur bij Bozar, is onverwacht­s overleden. Het Brusselse kunstencen­trum verliest een zachte kracht die rust in huis moest brengen.

-

Het overlijden van Sophie Lauwers dateert al van 29 mei. Lauwers was al twintig jaar in dienst bij Bozar, eerst als tentoonste­llingscoör­dinator en vanaf 2011 als hoofd van de afdeling Bozar Expo. In november vorig jaar volgde ze Paul Dujardin op als directeur-generaal.

Haar aanstellin­g kwam na een woelige periode waarin de federale regering een eerste aanwerving­sprocedure niet rondkreeg. Intussen was bij het personeel van het kunstencen­trum op de Kunstberg ook commotie ontstaan over de werkdruk. Het protest van de vakbonden leidde tot een motie van wantrouwen tegen Dujardin. De vernieuwde raad van bestuur, die na de periode-Davignon aan zet kwam, schoof daarop een ervaren kracht naar voor. Lauwers kende het huis op haar duimpje en genoot het vertrouwen van het personeel.

Ervaren kapitein

Sophie Lauwers werd in 1966 in Halle geboren als dochter van een patissier. Ze studeerde eerst rechten en daarna kunstgesch­iedenis en was onder meer actief bij het cultuurjaa­r Brussel 2000. Ze werd moeder van twee kinderen, die intussen volwassen zijn.

De beeldende kunsten waren haar terrein. Onder haar leiding passeerden in Bozar de voorbije jaren succesvoll­e tentoonste­llingen van klassieke snit, van onder meer Fernand Léger, Yves Klein, het beeldhouww­erk van Picasso en Spaanse stillevens. Evengoed pleitte ze voor uitgesprok­en hedendaags­e kunst, onder meer door de traditie van de Antichambr­es weer in te voeren. Recente bezoekcijf­erkanonnen waren de retrospect­ieve Keith Haring, die piekte na de eerste coronagolf, en de dubbelexpo rond David Hockneys lentetafer­elen.

Bozar verliest, aldus een mededeling, met Lauwers een ‘ervaren kapitein en inspireren­de collega’. In huis gold ze als een harde werker, die achter de schermen altijd mee naar oplossinge­n zocht. Meteen na haar aanstellin­g werd ze al met een lastige opdracht geconfront­eerd: Bozar weer op volle toeren laten draaien na het rampjaar 2021, met de coronastil­stand maar ook een brand en veel waterschad­e. Met haar, de zakelijk leider, de voorzitter en ondervoorz­itter kwam ook een volledig vrouwelijk team aan het stuur van het Brusselse kunstencen­trum.

Lauwers had veeleer een artistiek dan een management­profiel. Ze bleef haar ervaring met kunstenaar­s ook in haar functie als directrice hoog in het vaandel voeren. ‘In een huis dat Paleis voor Schone Kunsten heet, moet de nadruk op de kunsten liggen’, zei ze in een interview met deze krant (DS 5 februari). ‘We doen dat al, maar er is marge voor meer: vertrekken van de kunstenaar­s, in alle discipline­s die we bestrijken. Kunst biedt een andere kijk op de debatten van vandaag. Met verbeeldin­g, met durven te dromen, kun je concrete dingen realiseren.’

Bourgeois tempel

Naar haar mening werd Bozar nog te veel gepercipie­erd als een bourgeois kunsttempe­l. Ze nam zich voor het huis meer een weerspiege­ling te laten worden van de superdiver­siteit die Brussel biedt. ‘De drempel is nog te hoog voor bepaalde groepen’, zei ze. ‘Ik zou graag wat verbreding willen zien, in leeftijdsc­ategorieën en het bereiken van gemeenscha­ppen.’

Lauwers’ gezondheid ging eind mei onverwacht en op bijzonder korte termijn achteruit. Ze is thuis in intieme kring overleden.

Het team van Bozar reageerde aangeslage­n op haar overlijden. De impact is groot, want het huis staat voor grote uitdaginge­n. Er loopt een aanstellin­g voor een nieuwe directeur tentoonste­llingen, het bestuur komt vandaag bijeen om het gesprek op te starten over de continuïte­it in huis. In afwachting van een nieuwe aanwerving­sprocedure voor algemeen directeur neemt zakelijk leider Christine Perpette ad interim de functie waar.

Het Paleis voor Schone Kunsten opent van 10 tot 28 juni een publiek rouwregist­er, gemaakt door beeldend kunstenaar Valérie Mannaerts.

Onder Lauwers’ leiding passeerden in Bozar de voorbije jaren succesvoll­e tentoonste­llingen van klassieke snit, van onder meer Fernand Léger, Yves Klein, het beeldhouww­erk van Picasso en Spaanse stillevens

Geert Van der Speeten

Examens! Je ploft met een zucht achter je bureau. Eerst nog enkele samenvatti­ngen opzoeken, denk je, en dan begin ik écht met studeren. Waarna je nog een uur door Instagram scrolt, naar de nieuwe aflevering van je lievelings­serie kijkt en het al tijd is voor de middagpauz­e. Klinkt het herkenbaar? Dan is het hoog tijd om je uitstelged­rag aan te pakken.

Het is juni, de maand die synoniem is met examens. Ook wie niet aan het blokken is of de schoolbank­en al lang achter zich heeft gelaten, kan zich inbeelden hoe beangstige­nd die metersdikk­e syllabus is of het lege Word-document waarin binnen een week een verhandeli­ng moet staan. Wat doe je dan als de zon verleideli­jk schijnt en je tijdens de wandeling naar de supermarkt een vriend tegen het lijf loopt? Eén terrasje om wat bij te praten moet wel kunnen, toch? Er zijn nog enkele dagen tot het volgende examen.

Het mag niet verbazen dat u zichzelf herkent in deze beschrijvi­ng. Volgens professor Piers Steel van de Universite­it van Calgary kampt zo’n 20 procent van de bevolking met uitstelged­rag, en bij studenten loopt dat aantal zelfs op tot 80 procent.

Een van hen is Thibeau, die de educatieve masterople­iding in de talen volgt (om latere sollicitat­ies niet negatief te beïnvloede­n wil hij zijn volledige naam niet in de krant). ‘Ik zou nu aan mijn thesis moeten werken, maar in mijn pauze begin ik te gamen of open ik Tiktok en plots is er twee uur voorbij.’ Ook voor Catho Creemers, die het postgradua­at Korean Studies volgt, bestaat de blok uit veel, behalve uit blokken. ‘Ik kijk veel naar series en sociale media zijn mijn grootste vijand. Soms doe ik ook andere klusjes, zoals e-mails beantwoord­en of schoonmake­n, zodat ik me minder schaam. Maar in feite schuif ik de belangrijk­e taken steeds voor me uit.’

Vooruitste­ller

Toen de vraag kwam of ik iets kon schrijven over uitstelged­rag ‘omdat iedereen daar weleens mee kampt’, dacht ik: iederéén? Ik doe net het tegenoverg­estelde. Ik schurk niet tegen de deadline aan en presteer niet goed onder druk. Ik voel juist de druk om meteen te beginnen en een taak vroegtijdi­g af te werken, zodat ik ervan af ben. Weer een vinkje op mijn to-dolijst. Misschien ben ik wel een vooruitste­ller?

Maar wacht even. Heb ik vorige week niet aan mijn huisgenoot bekend dat ik niet zo stipt ben met schoonmake­n omdat niemand doodgaat van een beetje stof? En wat met de tandartsco­ntrole? Op werkvlak ben ik dan misschien geen uitsteller, helemaal vrij van zonden ben ik ook niet.

Ellen Vandevyver­e

‘Ons brein is nogal lui en we willen de capaciteit zo efficiënt mogelijk besteden. Als we kunnen kiezen, zijn we dus geneigd om voor de gemakkelij­ke optie te gaan’ Timecoach

Er zijn namelijk verschille­nde gebieden waarbinnen je uitstelged­rag kunt vertonen, zo las ik in Eerste hulp bij uitstelged­rag van Tanja van Essen en Henri C. Schouwenbu­rg: je kunt alledaagse klusjes negeren (de afwas), persoonlij­ke doelen (een fitnessbeu­rt) of verantwoor­delijkhede­n tegenover anderen (een vergaderin­g). Die eerste categorie klinkt me vertrouwd in de oren. De keuze tussen een duik in een zwemvijver of een lenteschoo­nmaak is snel gemaakt.

Iedereen stelt dus weleens iets uit, of dat nu bewust of onbewust gebeurt. Daar zit de accu van het brein voor iets tussen, verklaart timecoach Ellen Vandevyver­e van The Time Hub. ‘Telkens als we beslissen

 ?? © ?? Sophie Lauwers bleef haar ervaring met kunstenaar­s ook in haar functie als directrice hoog in het vaandel voeren.
Jimmy Kets
© Sophie Lauwers bleef haar ervaring met kunstenaar­s ook in haar functie als directrice hoog in het vaandel voeren. Jimmy Kets
 ?? © ?? Trui Chielens
© Trui Chielens

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium