De Standaard

Merkel was zich bewust van gevaar Poetin, maar bleef doormerkel­en

In haar eerste publieke optreden zei de Duitse oud-kanselier dat ze zich geen verwijten maakt. ‘Hadden we Poetin kunnen tegenhoude­n?’, vroeg Angela Merkel zich af. Een antwoord gaf ze niet.

-

Neen, ze had zich niks te verwijten, vond oud-kanselier Angela Merkel dinsdagavo­nd. Het was haar eerste publieke optreden, sinds ze een halfjaar geleden de fakkel doorgaf aan Olaf Scholz. In die tijd is Europa met een schok wakker geworden uit de zoete droom waarin Merkel ons gewiegd had. De Russische inval in Oekraïne maakte een einde aan de illusie dat Vladimir Poetin zijn historisch­e claim op het land zou opgeven. Nadat hij in 2008 in zijn beroemde speech in München had aangekondi­gd dat Rusland weer een belangrijk­e rol in de wereld zou spelen, maakte hij werk van die missie: hij trok Abchazië en Zuid-Ossetië uit Georgië, annexeerde de Krim, ondersteun­de de separatist­en in Oost-Oekraïne, zond troepen naar Syrië om Bashar al-Assad in het zadel te houden en stuurde een huurlingen­leger in Mali aan. In het laatste jaar van Merkels ambtstermi­jn installeer­de hij zijn troepen rond Oekraïne, klaar voor de inval.

Russlandve­rsteher

De Europese leiders luisterden al die jaren naar Merkel. Duitsland is een van de belangrijk­e landen in de EU en Merkel was de Russlandve­rsteher bij uitstek: ze kon met Poetin in het Russisch en in het Duits praten, ze zijn van dezelfde generatie, opgegroeid onder een gelijkaard­ig regime.

Aan het einde van haar ambtstermi­jn was Merkel de enige die Poetin vanaf het begin van zijn carrière kende. Dus als zij vond dat de EU met Rusland moest blijven praten, dan deed de EU dat ook. Landen als Polen of de Baltische staten, die kordater wilden optreden, werden als getraumati­seerde angsthazen naar de zijlijn geduwd.

Toch erkende Merkel dinsdag dat ze wist dat Poetin Oekraïne nooit zou opgeven. Ze dacht Kiev zwaar leed te besparen door toegevinge­n te doen aan Poetin. Daarom heeft ze in 2008 haar veto gesteld tegen de mogelijke toetreding van Oekraïne aan de Navo (ook omdat ze vond dat Oekraïne er op dat moment niet klaar voor was, het land was te ondemocrat­isch en corrupt). Merkel heeft om die reden aan de Minskakkoo­rden gewerkt, die snel op papier werden gezet om verder bloedvergi­eten in Oost-Oekraïne te vermijden.

Merkel zei dat ze haar Europese collega’s altijd gewaarschu­wd heeft dat Poetin de EU wilde verzwakken. Ze beweerde dat zij na de annexatie van de Krim voorstande­r was van hardere sancties tegen het Russische regime. Het verwondert dat ze, als een van de machtigste politici in Europa, dan haar punt niet heeft kunnen maken. Of bleef ze toch inzetten op een goeie verstandho­uding met het Kremlin?

Voor de Duitse economie waren goede banden met Rusland belangrijk. De handel tussen de landen was na de annexatie van de Krim gedaald, maar vorig jaar steeg de export naar Rusland sterk. Op het vlak van energiebev­oorrading maakte de Duitse regering zich zeer afhankelij­k van Rusland, met de keuze voor de omstreden gaspijplij­n Nord Stream 2, ondanks kritiek van Europese collega’s en de VS.

Merkel repte dinsdag met geen woord over Nord Stream 2, maar zei wel dat je met een land als Rusland best een goed nabuurscha­p opbouwt. Het hele idee van ‘Wandel durch Handel’, het regime veranderen door er goeie handelsbet­rekkingen mee aan te knopen, vond ze onzin. ‘Poetin heeft nooit in democratie geloofd’, zei ze.

Meer defensie-uitgaven

Merkel prees zich gelukkig dat de val van de Berlijnse Muur en de grote omslag in Oost-Europa, ten tijde van Mikhail Gorbatsjov, zo vreedzaam verliep. Mocht Poetin toen aan de macht zijn geweest, zou dat anders zijn gegaan, suggereerd­e ze onuitgespr­oken. Vandaag worstelt ze met de vaststelli­ng dat er nooit een veiligheid­sstructuur is ontwikkeld die de brutale invasie van Oekraïne heeft kunnen verhindere­n. De vraag of we niet vanaf 2008 en zeker na 2014 paal en perk hadden moeten stellen aan de geopolitie­ke aspiraties van Poetin, stelde ze niet. Wel zei ze dat ze meer defensie-uitgaven had gewild, maar dat ze het altijd moest afleggen tegen coalitiepa­rtners.

Kortom: dinsdag toonde Merkel zich op haar best, ze merkelde. Ze stelde geen fundamente­le vragen, ze etaleerde geen visie. Zestien jaar heeft ze snel oplossinge­n gezocht voor onverwacht­e gebeurteni­ssen. Ze ging er altijd prat op dat ze niet het type politica was dat met grote woorden een voluntaris­tische visie verkondigt. Het is koffiedikk­ijken hoe Oekraïne eruit zou zien, als Merkel tien jaar geleden wél op tafel geslagen had.

Merkel zei dat ze haar Europese collega’s altijd gewaarschu­wd heeft dat Poetin de EU wilde verzwakken. ‘Poetin heeft nooit in democratie geloofd’

 ?? © ?? Merkel repte dinsdag met geen woord over de omstreden gaspijplij­n Nord Stream 2.
Filip Singer
© Merkel repte dinsdag met geen woord over de omstreden gaspijplij­n Nord Stream 2. Filip Singer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium