De Standaard

India en Golfstaten clashen over ‘belediging­en van de profeet’

-

De Indiase regering roept enkele hindoenati­onalistisc­he spreekbuiz­en tot de orde, nu de Golfstaten hun commentare­n op de islam niet meer pikken.

HINDOENATI­ONALISME

Er broeit een diplomatie­ke rel tussen India aan de ene kant en staten als Qatar, Iran, Bahrein, Koeweit en Saudi-Arabië aan de andere kant. Premier Narendra Modi van de hindoenati­onalistisc­he BJP-partij krijgt de kwestie maar niet onder controle, zelfs niet na een week diplomatie­k spierballe­ngerol door de Golfstaten.

Eind mei gaf Nupur Sharma, politica voor de BJP en voormalig woordvoerd­er, neerbuigen­d commentaar op de profeet Mohammed op de Indiase televisie. Zowel Indiase als islamitisc­he nieuwszend­ers censureerd­en haar commentaar zelf, maar waarschijn­lijk ging die over de leeftijd van Aisha. Die zou volgens sommige interpreta­ties van de Koran minderjari­g zijn geweest toen ze de vrouw van de profeet werd. Kort daarna tweette ook Naveen Jindal, woordvoerd­er van de BJP in Delhi, een aantal beledigend­e uitspraken over de islam.

De BJP staat bekend om haar haatdragen­de toon tegenover moslims. De partij streeft de systematis­che discrimina­tie van Indiase moslims na, een minderheid van zo’n 200 miljoen mensen. BJPmandata­rissen

hebben in 2018 nog steunbetog­ingen bijgewoond van de hindoeman die een minderjari­g moslimmeis­je verkrachtt­e met extreem geweld. De partij bestraft leden niet voor haatspraak tegenover moslims: ze gebruikt die integendee­l als electoraal lokaas en heeft een uitgebreid leger van internettr­ollen die zulke commentare­n versterken.

Handelspar­tners kwaad

Maar dit keer bereikten de uitspraken ook de Golfstaten, zoals Qatar, waar India 40 procent van zijn energie haalt, of de Verenigde Arabische Emiraten, India’s op twee na grootste handelspar­tner. Er kwamen oproepen om Indiase producten meteen te boycotten. Qatar, Koeweit en Iran tekenden protest aan bij de Indiase ambassades.

Modi heeft sussende verklaring­en afgelegd, en benadrukte dat de BJP ‘het beledigen van religie nooit kan goedkeuren’. Sharma heeft haar uitspraak ‘volledig teruggetro­kken’ en is vertrokken uit de partij, net als Jindal. Het is de eerste keer sinds 2014 dat de BJP eigen leden discipline­ert. Zelfs dat lijkt niet genoeg voor de Golfstaten.

Het officiële standpunt van de BJP lijkt nu dat uitspraken over religie niet toegelaten zijn. Dat valt niet alleen slecht bij het radicaal-rechtse kiespublie­k van de hindoenati­onalisten, maar ook bij seculiere Indiërs die de vrijheid van meningsuit­ing belangrijk vinden. Sommige extremiste­n vinden ook dat de BJP ‘verraad’ pleegt. Ook opmerkelij­k is dat de partij voormalige tenoren plots bestempelt als ‘radicalen uit dGeismeall­regNe’a.

th

 ?? © ?? Protest tegen Nupur Sharma. ap
© Protest tegen Nupur Sharma. ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium