De Standaard

Grote zorgen om Britse journalist die verdween in Amazonegeb­ied

Journalist Dom Phillips verdween tijdens een klimaatrep­ortage met een Braziliaan­se expert. Ze bevonden zich in een van de meest afgelegen uithoeken van het Amazonegeb­ied. Enkele dagen eerder ontvingen ze nog dreigement­en.

-

Afgelopen weekend werd Dom Phillips, correspond­ent voor The Guardian in Brazilië, voor het laatst gezien in Javari, een regio in de deelstaat Amazonas, een uitgestrek­t gebied van rivieren en regenwoud nabij de grens met Peru.

De reporter reisde samen met Bruno Araújo Pereira, een voormalige regeringsm­edewerker, belast met de beschermin­g van inheemse, geïsoleerd­e volkeren. Die wordt al een hele tijd bedreigd door houtkapper­s en mijnbouwer­s die azen op het land waar die mensen leven. Enkele dagen voor hun verdwijnin­g werden Pereira en Phillips nog afgedreigd.

Phillips (57) werkt aan een klimaatboe­k. Hij is als journalist gestatione­erd in de stad Salvador en brengt al meer dan vijftien jaar verslag uit over Brazilië voor kranten als The Guardian, de Washington Post, The New York Times en de Financial Times.

Maandag sloegen inheemse stamhoofde­n alarm, nadat de twee mannen verdwenen waren tijdens een missie naar het netwerk van rivieren rond het stadje Atalaia do Norte, de toegang tot het Javarirese­rvaat.

Volgens een mededeling van de Univaja-volkeren, vertrokken Phillips

en Pereira vorige week met de boot in de richting van Lago do Jaburu, waar ze vrijdag aangekomen zouden zijn.

Zondagocht­end rond 6 uur zouden de twee, na twee dagen in het veld, de terugtocht naar Atalaia do Norte over water hebben moeten aanvatten. Die zou normaal niet langer dan drie uur mogen duren. Toen er rond twee uur ’s middags nog geen teken was van hen, werd een zoekactie opgezet.

Leger wacht op orders

Mensen van de overheidsd­ienst Funai, die instaat voor de beschermin­g van de inheemse bevolking, en klimaatact­ivisten hebben maandag en dinsdag volop gezocht naar Pereira en Phillips. Voorlopig zonder enig spoor. ‘We hebben de politie nodig, het leger, de brandweer, de civiele beschermin­g. Er is geen tijd te verliezen’, zegt Beto Marubo, een prominent stamhoofd uit de regio dat beide vermiste mannen kent.

The Guardian News & Media liet via een woordvoerd­er weten bijzonder ongerust te zijn: ‘We eisen dringend meer informatie over de locatie en de toestand van Phillips. We staan in contact met de Britse ambassade in Brazilië en met lokale en nationale autoriteit­en om zo snel mogelijk de feiten te achterhale­n.’

De federale politie in Manaus, de hoofdplaat­s van Amazonas, zegt op de hoogte te zijn van de verdwijnin­gen. Ze zou met de zaak bezig zijn. Ook de Braziliaan­se marine zou een tienkoppig team gestuurd hebben naar de laatst gekende locatie van de mannen, maar een woordvoerd­er van het militaire commando van de Amazone zegt dat het leger wacht op instructie­s uit hoofdstad Brasília om zich bij de operatie te voegen. ‘We zijn geïnformee­rd over wat er gebeurd is, en wachten op orders van de betrokken ministerie­s. Daarna zijn we klaar voor een humanitair­e zoekactie en reddingsmi­ssie in de valleien van Javari.’

Human Rights Watch drukt zijn extreme bezorgdhei­d uit over de situatie en maant de autoriteit­en aan om alle mogelijke middelen in te zetten om hun veiligheid te garanderen.

Ook Luiz Inácio Lula da Silva, de voormalige Braziliaan­se president, uitte zijn zorgen. ‘In 2017 interviewd­e Phillips me voor The Guardian. Ik hoop dat ze snel gevonden worden en dat ze veilig en wel zijn’, tweette hij.

Plunderend­e bendes

Volgens stamhoofd Beto Marubo staan de zenuwen steeds strakker gespannen in de Javari-regio, een enorme lap jungle waar meer dan twintig volkeren leven. Zeker na de moord in 2019 op Maxciel Pereira dos Santos, een functionar­is bevoegd voor de beschermin­g van de inheemse bevolking.

‘Onder de regering-Bolsonaro is de druk verder opgedreven omdat de indringers zich gesteund voelen en nog agressieve­r tewerkgaan.’ Marubo zegt dat ‘georganise­erde bendes’ van illegale mijnwerker­s en jagers ongestraft de bossen en rivieren ‘plunderen’ in de regio. ‘Ze zijn uitermate gewelddadi­g.’

‘Onder de regeringBo­lsonaro is de druk opgedreven, omdat de indringers zich gesteund voelen en nog agressieve­r tewerkgaan’

Gisteren opende de Russische supermarkt­keten in Opwijk zijn eerste filiaal, negen maanden later dan gepland. Het gemeentebe­stuur kon de opening niet langer tegenhoude­n.

Mere ‘De vergunning hebben ze al in het voorjaar van 2021 aangevraag­d. Dat is lang voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak’, zegt burgemeest­er Inez De Coninck (N-VA).

Op de voormalige Red Marketsite langs de Steenweg op Vilvoorde in Droeshout was de eerste van tien Mere-winkels in België gepland. De producten die bij Mere worden aangeboden zouden tot twintig procent goedkoper zijn dan bij de goedkoopst­e warenhuize­n in ons land zoals Colruyt, Aldi en Lidl. Hoe kan dat? Door de winkel eenvoudig in te richten, de producten op paletten uit te stallen en een beperkt aanbod aan te bieden.

Niet in boycot

‘Ze wilden in de paasvakant­ie openen’, aldus de burgemeest­er. ‘Dat was in het begin van de oorlog in Oekraïne en er kwamen veel vluchtelin­gen naar ons land. Dat konden we niet maken. Nu de oorlog in Oekraïne, jammer genoeg, niet meer het nieuws beheerst, is de situatie veranderd.

 ?? © ?? In de bouwwerf van Bio-incubator 4 werd gisteren de start van de bouw van Bio-incubator 5 gevierd. hsb
© In de bouwwerf van Bio-incubator 4 werd gisteren de start van de bouw van Bio-incubator 5 gevierd. hsb

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium