De Standaard

Alweer nieuwe bouw op wetenschap­spark

Op het wetenschap­spark Arenberg is weer maar eens gestart met de bouw van een nieuw kantooren laboratori­umgebouw voor biotechnol­ogie. De vraag naar kantoren en labs voor start-ups is groot.

-

Bio-Incubator Leuven biedt ruimte en ondersteun­ing voor start-ups en gevestigde waarden in de biotechnol­ogische sector. Het wetenschap­spark, dat in de jaren 90 geopend werd met het gebouw van Option, wordt de jongste jaren tegen een steeds hoger tempo volgebouwd. ‘We zijn altijd pas begonnen met de bouw van een nieuw blok als er zich genoeg bedrijven hadden ingeschrev­en om dat in te vullen. Maar momenteel kunnen we amper nog volgen’, zegt professor Koen Debackere, erevoorzit­ter van Bio-Incubator Leuven.

En dat wordt meteen duidelijk met de locatie van de feestelijk­heden gisteren. Door het slechte weer werd de symbolisch­e eerste steen van Bio-incubator 5 gelegd in Bioincubat­or 4. En wat blijkt: ook dat gebouw is nog in opbouw. ‘Nummer 4 is bijna af, we leggen de eerste steen van incubator 5 en ook de plannen voor 6 zijn er al. Ook daarvoor zijn er al claims op de kantoren. De interesse voor extra huisvestin­g in dit wetenschap­spark is enorm groot en we moeten heel snel bouwen. Binnen een viertal jaar zal het park helemaal volgebouwd zijn’, aldus Debackere.

Grote nood

Momenteel zijn er een veertigtal biotechbed­rijven die hun kantoren en labs hebben op de site. ‘Dat zijn magneten voor anderen. Niet alleen spin-offs van de KU Leuven, maar ook anderen komen eropaf. De nood is groot’, klinkt het.

Met Bio-incubator 4 komt er binnenkort 4.500 vierkante meter laboratori­um- en kantoorrui­mte bij om aan die nood te voldoen.

Daarachter komt dan Bio-incubator 5, goed voor 3.300 antoorruim­te voor zo’n 160 werknemers. De twee samen vormen de Arenberg Accelerato­r omdat ze zich expliciet richten op biotechnol­ogiebedrij­ven die sneller willen groeien.

Duurzaamhe­id

Bij de bouw van Bio-incubator 4 en 5 staat duurzaamhe­id voorop. Zo wordt gebruikgem­aakt van CO2arm cement en zullen de gebouwen verwarmd worden zonder fossiele brandstoff­en. De gebouwen hebben kantoren, labo-ruimte en waar nodig ook ruimte voor bijvoorbee­ld proefdiere­n.

Bio-incubator 5 zou volledig af moeten zijn tegen begin 2024.

Het project zal twaalf miljoen euro kosten, betaald met bankfinanc­iering en een kapitaalsi­nbreng van KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnol­ogie.

Stad Leuven en de provincie Vlaams-Brabant verleenden hun volledige medewerkin­g bij de realisatie. ‘Het is prachtig om zien hoe dit park groeit’, zegt schepen van Economie Lalynn Wadera (Vooruit). ‘Hier wordt een kans gegeven aan beloftevol­le teams. En dat gebeurt door samenwerki­ng tussen enorm veel partners, iets wat zo typisch Leuvens is. Wetenschap­pers en ondernemer­s die allemaal samenwerke­n aan een betere toekomst voor ons allemaal.’

Hannelore Smitz

 ?? © ?? Mere verwelkomt de eerste bezoeker in het nieuwe filiaal. ego/ego
© Mere verwelkomt de eerste bezoeker in het nieuwe filiaal. ego/ego

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium