De Standaard

Beleg niet bij een bankier die aan politiek doet

-

De afgelopen twee jaar waren gemakkelij­ke jaren voor beleggers. De markten zaten in opgaande lijn en het maakte niet zoveel uit wat je kocht. Iedereen kon op de beurs geld verdienen. 2022 is een moeilijker jaar. De 50 grootste Europese aandelen noteren tegenover het jaarbegin een verlies van 12,27 procent. Voor de 600 grootste Europese aandelen komt het verlies uit op 10,14 procent. Dat is vóór inflatie, wel te verstaan. In bepaalde segmenten, zoals de groeiaande­len, is de daling nog meer uitgesprok­en.

Eén van de sectoren waar de koersen wel nog stegen, en waarmee beleggers elders opgelopen verliezen dus konden compensere­n, is de olie- en gasindustr­ie. Energie-aandelen zijn sinds het jaarbegin wereldwijd met 50,43 procent gestegen. Veel beleggers die aandelenfo­ndsen kochten bij hun bank of de bank hun portefeuil­le lieten samenstell­en, stellen vandaag vast dat ze die bonus gemist hebben. Dat komt omdat olie- en gasaandele­n zwaar onderverte­genwoordig­d zijn in hun portefeuil­le, want hun bank wil niet geassociee­rd worden met belegginge­n in de fossiele industrie.

Sommige beleggers kiezen voor maatschapp­elijke doelstelli­ngen, anderen mikken op maximaal rendement

Dat komt door de opkomst van het drieletter­woord ESG (environmen­tal, social, governance) en het streven naar een duurzame maatschapp­ij, die een einde maakt aan de roofbouw van de planeet. Niemand kan ertegen zijn dat het ESG-bewustzijn flink aangescher­pt wordt. Maar politieke doelstelli­ngen koppelen aan belegginge­n, helpt niet om het beste rendement te halen.

Veel banken schrappen bovendien allerlei bedrijven van de beleggings­lijst in functie van hun reputatie. Het staat goed om als bank te zeggen dat je over de hele lijn afstand hebt genomen van bepaalde sectoren. Het wordt een probleem als banken dergelijke beslissing­en nemen zonder transparan­t te zijn tegenover hun beleggersc­liënteel. Sommige klanten zullen bewust kiezen om bepaalde maatschapp­elijke doelstelli­ngen mee te nemen in hun beleggings­beleid, anderen willen een neutraal beleid, gericht op maximaal rendement.

Het beleggings­beleid van banken is vaak ook niet selectief genoeg. Het volstond in veel gevallen dat een bedrijf hoog scoorde op de ESG-ladder om opgenomen te worden in een fonds. Daarbij werd vaak niet kritisch gekeken naar hoe goed het bedrijf werd geleid of hoe winstgeven­d het was. ESG-bedrijven die goed presteren belandden in fondsen met bedrijven die slecht presteerde­n. De belegger bleef teleurgest­eld achter.

Banken commercial­iseerden de afgelopen maanden heel wat ESG-fondsen, wat resulteerd­e in een grote vraag naar ESG-aandelen. Dat dreef de koersen van ESG-bedrijven hoger. Desondanks verloren ESG-bedrijven sinds het jaarbegin gemiddeld 15 procent van hun waarde. De conclusie is dat beleggers die zelf belegden en politieke criteria niet vermengden met financiële, wellicht beter scoorden dan de fondsenbeh­eerders. Het is nochtans in moeilijke beleggings­tijden, zoals de huidige, dat fondsenbeh­eerders hun meerwaarde zouden moeten bewijzen. Dat ze daarin te vaak falen, moet aanzetten tot kritische zelfanalys­e.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium