De Standaard

Brussels Airlines schrapt deze zomer 148 vluchten

-

Om de werkdruk op het personeel te verlagen, schrapt de directie van Brussels Airlines 148 vluchten uit het zomerschem­a. ‘De getroffen passagiers krijgen een alternatie­f’, klinkt het.

LUCHTVAART

Hoogspanni­ng bij Brussels Airlines, waar een conflict tussen personeel en directie escaleert en een mogelijke staking van piloten een schaduw werpt over het begin van het zomerseizo­en. Gaat het conflict met de piloten eerder over verloning, dan toont het cabinepers­oneel zich ontevreden over de werkrooste­rs en de werkdruk.

Vakbonden

Daarom neemt de directie een opmerkelij­ke maatregel: in het komende zomerseizo­en worden 148 vluchten geschrapt ‘om de werkdruk te verlagen’, zegt woordvoerd­er Maaike Andries.

Maaike Andries

Het gaat om 74 heen- en terugvluch­ten naar Europese bestemming­en. Deze zomer staan er dagelijks 200 vluchten (heen en terug) gepland bij Brussels Airlines. ‘Dit zal minder dan 1 procent van de passagiers treffen’, aldus Andries. ‘We zullen hen contactere­n, en er worden alternatie­ven uitgewerkt, bij ons of bij partnermaa­tschappije­n.’

Er worden geen bestemming­en geschrapt, wel frequentie­s verminderd. Brussels Airlines hoopt daarbij tegemoet te komen aan de vraag van het personeel om de werkdruk te verlagen, zegt Andries, die benadrukt dat de maatregel de maatschapp­ij geld zal kosten.

De directie had het voorstel dinsdag al op tafel gelegd in een verzoening­sgesprek met de vakbondsaf­gevaardigd­en, maar daar viel het op een koude steen. De bonden zeggen al maanden dat er een personeels­tekort is. De socialisti­sche vakbond vermoedt dat door het tekort sowieso vluchten geschrapt moesten worden, maar de directie ontkent dat. ACV Puls vindt dan weer dat een reductie van vluchten ‘geen structurel­e oplossing’ is, zegt afgevaardi­gde Paul Beukenhout. ‘De rusttijden zijn de kern van het probleem, maar daar mag niet aan getornd worden.’ Na de mislukte verzoening van dinsdag gaan de bonden hun achterban raadplegen over hoe het nu verder moet.

Brussels Airlines is niet de enige luchtvaart­maatschapp­ij die het zomerseizo­en moet bijsturen. Ook Swiss Air Lines (net als Brussels Airlines een dochter van Lufthansa), kondigde dinsdag aan vluchten te schrappen van en naar Zürich. Daar wordt wel verwezen naar een tekort aan handen: bij het eigen personeel, maar ook bij grond- en luchthaven­toeleveran­ciers.

Op de luchthaven van Schiphol en op verschille­nde Britse luchthaven­s waren er de jongste weken veel vertraging­en en afgelaste vluchten als gevolg van de tekorten. Tijdens de coronapand­emie werd massaal personeel afgedankt en nu heeft de sector moeite om nieuwe mensen aan te werven.

‘Dit zal minder dan 1 procent van de passagiers treffen’ Brussels Airlines

Korneel Delbeke

 ?? © ?? Het personeel van Brussels Airlines in ontevreden over de werkdruk. reuters
© Het personeel van Brussels Airlines in ontevreden over de werkdruk. reuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium