De Standaard

File op de Noordzee: ‘Havens zitten vol’

Steeds meer containers­chepen wachten wekenlang in de Noordzee omdat de Europese havens vol liggen. Antwerpen onderzoekt of het containers dichter bij elkaar kan stapelen.

-

‘Twee tot drie weken. Zolang moesten sommige containers­chepen vorige maand wachten voor ze de Antwerpse haven mochten binnenvare­n’, zucht Sven De Ridder, voorzitter van de Beroepsver­eniging van loodsen (BVL). ‘Tientallen containers­chepen liggen op de Noordzee te wachten om hun lading in Antwerpen te lossen. Sommige moeten worden omgeleid naar andere Europese havens, omdat er geen plaats is op de volgepakte kades. Onze Belgische havens zitten vol.’

Niet alleen voor de Belgische havens ontstaat er file. Volgens een rapport van het IFW-instituut in het Duitse Kiel zou in de Noordzee vandaag al zo’n 2 procent van de wereldwijd­e vrachtcapa­citeit vastzitten, wachtend om te kunnen laden of lossen in een Duitse, Nederlands­e of Belgische haven. Wereldwijd ligt 11 procent van de vrachtcapa­citeit te wachten, wat stilaan weegt op de wereldhand­el.

Flessenhal­s

Het probleem ligt volgens De Ridder niet aan de schepen, maar aan de capaciteit van de havens. Nu de coronabepe­rkingen op veel plaatsen wegvallen, stijgt de vraag naar allerlei producten. Daardoor kunnen de meeste Europese havens de toevloed van containers niet aan. ‘Het zijn de havens die de flessenhal­s zijn. Zij draaien op volle toeren, maar krijgen de containers gewoon niet snel genoeg van de kades. Is er geen plaats op de kades, dan kun je simpelweg geen nieuwe schepen binnenlate­n’, legt de loods uit.

Sabine Rys, woordvoers­ter van de fusiehaven Antwerpen-Zeebrugge, is het daarmee niet eens. ‘Het congestiep­robleem bestaat al langer. De voorspelba­arheid in de logistieke keten is sinds de coronapand­emie compleet weg. Vroeger wist je wanneer schepen aankwamen en wanneer niet. Nu niet meer’, nuanceert ze. Een aantal recente geopolitie­ke ontwikkeli­ngen, zoals de oorlog in Oekraïne en de strenge lockdowns in heel wat Chinese havens, maakten de chaos op zee daarna alleen maar erger.

Sabine Rys

De huidige file op de Noordzee is volgens Rys ontstaan door een combinatie van factoren. ‘Door de blokkering­en in sommige Amerikaans­e havens, hebben veel schepen hun koers verlegd naar Europa’, legt ze uit. ‘In de haven van Rotterdam is deze week bovendien een vliegtuigj­e neergestor­t, waardoor opnieuw een aantal schepen moest worden omgeleid. Tegelijk zijn tientallen containers­chepen onderweg naar Europa vanuit Shanghai, dat sinds kort zijn haven heeft heropend.’

De Organisati­e voor Economisch­e Samenwerki­ng en Ontwikkeli­ng

(Oeso) meldt in een nieuw rapportdat door de oorlog in Oekraïne heel wat internatio­nale zeevrachtr­outes afgesneden zijn, met name via de Zwarte Zee en de Zee van Azov. Daardoor moeten heel wat rederijen overschake­len op langere, duurdere en vaak ook dezelfde routes, waardoor de klassieke zeeroutes overbelast dreigen te worden. Het ‘trechteref­fect’ op de sowieso al drukbevare­n Noordzee, dreigt op korte termijn alleen erger te worden.

Anderhalve centimeter

Een van de mogelijke oplossinge­n klinkt even logisch als verrassend. ‘We hebben in de haven van Antwerpen een onderzoeks­project lopen waarbij we kijken of we de containers dichter bij elkaar kunnen stapelen. Nu staan ze op anderhalve meter van elkaar. We onderzoeke­n of we ze tot op anderhalve centimeter kunnen stapelen’, legt Rys uit. ‘De eerste resultaten verwachten we in het najaar.’ Rederijen zoeken ook zelf naar oplossinge­n. Volgens Rys maken ze het probleem daardoor op korte termijn soms erger, bijvoorbee­ld door over te schakelen op stukgoed in plaats van containers. Dat omzeilt de vertraging voor containers­chepen, maar heeft als gevolg dat de magazijnen sneller vol zitten.

Echte oplossinge­n ziet de woordvoers­ter eerder op lange termijn: meer efficiënti­e door digitalise­ring en het verder optrekken van de containerc­apaciteit van de fusiehaven, die nu 159 miljoen ton per jaar bedraagt.

‘Vroeger wist je wanneer schepen aankwamen en wanneer niet. Nu niet meer’ Haven AntwerpenZ­eebrugge

Nico Tanghe

 ?? © ?? Een containers­chip meert aan in het Antwerpse Deurganckd­ok. rr
© Een containers­chip meert aan in het Antwerpse Deurganckd­ok. rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium