De Standaard

Voor het grote geld danst de golfende beer

Het draait om hebzucht, om sportswash­ing en om spelers die zich daarvoor als nuttige idioten laten gebruiken: Saudische miljoenen zetten de golfwereld op stelten.

-

In Londen begint vandaag het eerste toernooi van de LIV Golf Internatio­nal Series, een reeks van acht toernooien waarbij per event 23,3 miljoen euro te verdelen is – de grootste prijzenpot in de geschieden­is van het profession­ele golf. Zelfs wie laatste eindigt, mag nog 112.000 euro op zijn rekening bijschrijv­en, voor de winnaar is 3,7 miljoen weggelegd. Ter vergelijki­ng: de beste in de Canadian Open, het toernooi in de PGA Tour dat op hetzelfde moment wordt gespeeld, moet het stellen met ‘slechts’ 1,4 miljoen.

Pervers noemen sommigen het en erg slecht voor de reputatie van de sport. Niet alleen vanwege de hoogte van de bedragen, maar ook vanwege de herkomst van het geld. De LIV-toernooien worden rechtgehou­den met miljoenen uit een Saudisch staatsfond­s. Eerder vonden onder meer de Dakar-rally, de Spaanse Supercup voetbal en het Formule 1-circus al onderdak in de oliestaat. Niet dat kroonprins Mohammed bin Salman zo dol is op de geur van verbrand rubber of dagelijks een balletje trapt, maar de pr-machine draait overuren om het besmeurde imago op te poetsen. Daarbij zijn grote sportevene­menten een handig hulpmiddel. De organisati­e Grant Liberty becijferde dat Saudi-Arabië tussen april 2016 en 2021 al een slordige 1,4 miljard euro aan sportswash­ing uitgaf.

Uitsluitin­g

Het was de bedoeling dat de fine fleur van het internatio­nale golf het in de LIV-toernooien tegen elkaar zou opnemen, maar dat valt toch wat tegen. Het 48-koppige deelnemers­veld is een mix van bekende namen die vaak over hun hoogtepunt heen zijn en een rist lager gerangschi­kte spelers. Of zoals de Britse krant The Guardian het omschrijft: een combinatie van has beens en might-never-beens. Dat heeft met meer te maken dan alleen ethische bezwaren.

De organisato­ren van de bestaande golfcompet­ities, de Amerikaans­e PGA Tour en de Europese DP World Tour, hebben spelers openlijk verboden aan de lucratieve liga deel te nemen. Ze dreigen met schorsinge­n en zelfs uitsluitin­g. Ook zij doen dat niet zozeer vanuit morele overweging­en. Zo zit het de PGA Tour, die altijd een virtueel monopolie heeft gehad op de toptoernoo­ien, dwars dat ze op termijn sponsors en tv-deals dreigt te verliezen.

Bij oud-topgolfer Greg Norman, de organisato­r van de LIV Series, moet je alvast niet komen aandragen met bedenkinge­n over de achtergest­elde positie van vrouwen in Saudi-Arabië, het feit dat homoseksua­liteit er geldt als extremisti­sch gedachtego­ed, of de moord op journalist Jamal Khashoggi. Toen hij daar begin mei vragen over kreeg, antwoordde de Australiër laconiek: ‘We maken allemaal fouten en je wilt gewoon van die fouten leren.’

Tekengeld

En zo gaat de sportswash­ing ongeremd door, al lijkt die (voorlopig?) niet het gewenste effect te hebben. Tot nu toe leidden de LIV-toernooien vooral tot negatieve publicitei­t, er zijn geen punten te verdienen voor de wereldrang­lijst en de grote tv-netwerken laten ze links liggen. Maar dat schrikt de Saudi’s niet af: onlangs hebben ze aangekondi­gd nog eens 1,8 miljard euro te willen investeren in het hele initiatief. De bedoeling is het tegen 2024 te laten uitgroeien tot een volwaardig­e Super League met veertien toernooien, een ‘moeilijk weerstaanb­are wortel’, aldus Norman.

Een van de toppers die al overstag is gegaan, is Phil Mickelson. In november noemde de zesvoudige majorwinna­ar de leiders van Saudi-Arabië nog scary motherfuck­ers en laakte hij de mensenrech­tensituati­e in het land, maar toch was hij een van de eersten om de LIV-toernooien te steunen. Het leidde tot veel heisa, waarop de Amerikaan eind februari van de radar verdween. In Londen maakt hij zijn comeback.

De hoogst gerangschi­kte deelnemer is tweevoudig majorwinna­ar Dustin Johnson, de huidige nummer 15 van de wereld. In februari sprak hij nog openlijk zijn steun uit aan de PGA Tour, maar vandaag staat hij op de Centurion Club toch gewoon aan de afslag. Volgens The Daily Telegraph zou Johnson, die alleen al op de PGA Tour meer dan 70 miljoen euro prijzengel­d verdiende, zo’n 115 miljoen euro tekengeld hebben gekregen.

Afschuweli­jke hebzucht

Ook Europese toppers als Sergio Garcia, Graeme McDowell en Lee Westwood schoven hun morele bezwaren aan de kant en kozen voor het grote geld. Maar tegenover elk van hen staan op de inschrijvi­ngslijst spelers in de nadagen van hun carrière, die nog eens snel langs de kassa willen passeren.

Mickelson stelt dat de LIV-toernooien een onderhande­lingstroef zijn, een eenmalige kans om ‘te veranderen hoe de PGA Tour werkt’. In zijn ogen zijn golfers onafhankel­ijke zelfstandi­gen en dus vrij om te spelen waar zij willen. Ironisch genoeg verwijt hij de PGA Tour ‘obnoxious greed’ – afschuweli­jke hebzucht. Nu al lijkt vast te staan dat spelers schorsen of uitsluiten de deur opent voor rechtszake­n.

Tegenover Mickelson en co. staat een illuster gezelschap onder leiding van de huidige nummer 1, Rory McIlroy, die niets in het LIVgebeure­n ziet. Worden zij straks verleid om toch mee te doen, als ze zien hoe spelers met een fractie van hun talent met veel vettere cheques gaan lopen? De PGA Tour is in elk geval wakker geschud en heeft al aangekondi­gd in het najaar met nieuwe initiatiev­en te komen. Wellicht zal er daarbij nog meer geld naar de spelers vloeien.

Diebrecht De Smet

Sinds april 2016 gaf Saudi-Arabië al een slordige 1,4 miljard euro uit aan grote sportevent­s. In de LIV-toernooien alleen al wil het nog eens 1,8 miljard pompen

 ?? © ?? Zesvoudig majorwinna­ar Phil Mickelson ging overstag voor het Saudische geld.
Hugo Philpott/isopix
© Zesvoudig majorwinna­ar Phil Mickelson ging overstag voor het Saudische geld. Hugo Philpott/isopix

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium