De Standaard

De ondraaglij­ke traagheid van het Brussels stedelijk beleid

-

Gideon Boie

Docent en onderzoeke­r faculteit architectu­ur (KU Leuven).

Na 10 jaar halen de Brusselse burgerbewe­gingen hun picknickde­ken weer uit de kast. Met reden, schrijft Gideon Boie.

ACTIVISME

De voetganger­szone in Brussel toont hoe burgeracti­visme de kiem kan leggen voor een transforma­tie van de stad, stelde Philippe Van Parijs onlangs met gepaste trots in The Brussels Times. Hij was het die in 2012 opriep om te picknicken op de Anspachlaa­n. Een groep ervaren stadsactiv­isten voegde de daad bij het woord. De colère en de straatbeze­tting pasten in de tijdgeest van de Indignados. Burgemeest­er Freddy Thielemans pruttelde tegen, maar de rest is geschieden­is.

Vandaag flaneert een massa volk dagelijks op en neer tussen Brouckère en Fontainas, maar toch is niet iedereen even enthousias­t. Spreek het woord voetganger­szone uit en je krijgt een jeremiade te horen: conflicten met fietsers en joyriders op de step, eenzijdig winkelaanb­od, onveilighe­id ’s nachts, stijgende huurprijze­n, gentrifica­tie van het stadshart, gebrekkige circulatie­plannen, gebrekkige samenspraa­k, alle stedelijke dilemma’s passeren de revue.

Weg met koning auto

Toch kun je het succes van de voetganger­szone niet afmeten aan de voetganger­szone alleen. De flanerende massa staat in de eerste plaats symbool voor een stad waarin koning auto op zijn plaats is gezet. De voetganger­szone markeert zo het einde van een tijdperk waarin het doorgaand verkeer zomaar door het hart van de stad werd gestuurd. De voetganger­szone mag dan imperfect zijn, ze toont wel wat je met de herverdeli­ng van de publieke ruimte kunt verwezenli­jken.

De voetganger­szone staat tegelijk symbool voor de strijd tegen wat Van Parijs indertijd de ‘onaanvaard­bare bestuurlij­ke lethargie’ noemde. Het mysterie van het stedelijk beleid in Brussel is niet dat men geen alternatie­f ziet. Iedereen kent het alternatie­f, maar om de één of andere reden blijft de realisatie ervan uit. De plannen voor een autoluw stadscentr­um lagen al jaren stof te vergaren in de lade van ambtenaren en bevoegde politici. De reeks picknicks leidde tot een versnellin­g van de beslissing­sprocedure­s.

De voetganger­szone inspireerd­e ten slotte een decennium van burgerlijk­e ongehoorza­amheid in Brussel. De picknick is een schoolvoor­beeld van wat Judith Butler schreef over wereldwijd­e straatprot­esten in de jaren 2010: ‘For politics to take place, the body must appear.’ Het vrolijke tafereel van een picknicken­de massa was een politiek moment. Zo volgden succesvoll­e picknicks aan de Ninoofsepo­ort en op het Fernand Cocqplein. Tegelijk gaven de picknicks indirect de aanzet voor tal van andere burgerbewe­gingen, zoals Filter Café Filtré, Heroes for Zero en zelfs Pool is Cool.

Centraal staat een stijlbreuk inzake activisme: in de plaats van traditione­le oppositie kwam een soort

Iedereen kent de alternatie­ven, maar de lijst met zwarte punten wordt van minister op minister doorgegeve­n

die tijd ook als kwalitatie­ver.

Wat de impact zal zijn van de experiment­en in het VK, zullen we pas over goed zes maanden weten. Hoewel ik niet helemaal achter het 100-80-100model sta, ben ik blij dat er uitgebreid geëxperime­nteerd wordt en dat die experiment­en ook wetenschap­pelijk onderzocht zullen worden. Zo zullen we weer iets beter weten wat voor wie werkt of niet werkt. Het 100-80-100model weet bedrijven te overtuigen om over te stappen naar een kortere werkweek en voor sommige bedrijven (inclusief werknemers) zal dat waarschijn­lijk een goeie oplossing zijn. Maar als we een gelijkere samenlevin­g willen, waarin arbeidsduu­rverminder­ing zonder hogere werkdruk mogelijk is voor iedereen, zullen ook andere actoren, zoals de overheid, zich hiervoor moeten engageren.

Francisca Mullens

Doctoranda Sociologie (VUB), doet onderzoek naar arbeidsduu­rverminder­ing en de impact ervan op werknemers bij Femma Wereldvrou­wen vzw.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium