De Standaard

Wie wil kinderen nog onderwijze­n?

- Leerkracht Nederlands/Engels

brief van de dag

De topmannen van de twee grootste onderwijsv­erstrekker­s riepen minister Ben Weyts op het matje in het debat over het lerarentek­ort (DS 7 juni). Het duo stelde zes praktische maatregele­n voor. Toch ontbrak er in hun pleidooi wellicht dit: het aanzien van de leerkracht mag robuuster. Hoe krijgen we dat voor elkaar?

Laten we een stapje terug doen: wat is* onderwijs? De actieve voortzetti­ng/aanpassing van de cultuur via kennisover­dracht en opvoeding. Een inwijding in een levensvorm. De leerkracht als cultuurver­tegenwoord­iger wil kennis bewaren, herscheppe­n: hij brengt leerlingen tot het punt waarop ze (zich)zelf kunnen onderwijze­n, opdat de volgende generatie ook goede leerkracht­en heeft, en zo verder. Ieder kind is een leerkracht in wording, iedere les een deel van de transitie. Onderwijs is de cultuur die zich voortplant.

Net als andere jobs is het beroep van leerkracht vooral een middel; maar waar in de commerciël­e sectoren het materiële doel (winst) meestal nog bij leven wordt bereikt, ligt het doel van het onderwijs in de (verre) toekomst. Het leent zich niet om over te snoeven op feestjes of sociale media.

Dat weinig mensen voor de klas willen staan, is een logisch gegeven in een individual­istische samenlevin­g. Vergelijk het met het klimaatpro­bleem: in beide gevallen weigeren individuen van de ene generatie zich in te zetten voor die van een volgende. We willen allemaal genieten van de natuur, maar niemand wil ervoor zorgen.

We willen allemaal kinderen, maar niemand wil hen onderwijze­n.

Wat moeten we doen? Laten we de waarde van het onderwijs benadrukke­n, aan de eettafel, op televisie, sociale media en vooral ook in het klaslokaal. Alles valt of staat ermee: wie zijn cultuur wil behouden, kan niet zonder, wie haar wil veranderen evenmin. Wie wil zo’n eervolle baan nu niet?

Thomas van der Zwan

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium