De Standaard

Zwitserlan­d is een eiland

-

Het is wat gewaagd om Zwitserlan­d een eiland te noemen, maar ik doe het toch. Geen traditione­el eiland in de zin van een stuk land dat omringd is door water, maar wel een eiland van beperkte inflatie dat omringd is door landen waar het inflatieci­jfer hoger is. In mei waren de Zwitsers 2,9 procent meer kwijt voor hun uitgaven dan een jaar eerder. Dat is naar Zwitserse begrippen een hoge inflatie, maar menige lidstaat van de eurozone zou een moord doen voor dat cijfer. Als we de buurlanden overlopen, zien we dat Duitsland in mei afklokte op 8,7 procent, Oostenrijk op 8,1 procent, Italië op 7,3 procent en Frankrijk op 5,8 procent.

Dat Zwitsers uiterst efficiënt zijn in alles wat ze doen, is geen geheim. Hun treinen rijden stipt op tijd, hun horloges worden met uiterste precisie in elkaar geschroefd en hun staatsstru­ctuur dempt conflicten tussen de taalgroepe­n. En nu blijkt dat ze ook veel beter zijn in inflatiebe­strijding. Hoe krijgen die Zwitsers dat voor elkaar?

Net als in de eurozone zijn olie en gas ook voor de Zwitsers fors in prijs gestegen. Maar in het totale uitgavenpa­troon weegt energie voor de Zwitsers maar half zo zwaar als voor de inwoners van de eurozone. Het grote geheim van de Zwitsers is de elektricit­eit. Die was in mei

2,5 procent duurder dan een jaar eerder. In België ging de stroomprij­s in die periode met 54 procent omhoog. Meer dan de helft van de Zwitserse stroom wordt opgewekt met stuwmeren. Als die eenmaal gebouwd zijn, stijgen de kosten van de stroomopwe­kking nauwelijks nog. Een derde van de stroom komt uit kerncentra­les, waarvoor min of meer hetzelfde geldt. Slechts 1 procent van de elektricit­eit wordt met fossiele brandstoff­en opgewekt. Dat scheelt een slok op een borrel.

Maar hoe verwarmen de Zwitsers hun huizen dan? Steeds vaker met warmtepomp­en, zo blijkt. Bijna een op de vijf huizen is ermee uitgerust. Een minderheid van de woningen heeft een gasketel. Stookolie wordt wel nog veel gebruikt. Dat is dan ook een van de belangrijk­ste inflatiebr­onnen.

Helemaal immuun zijn de Zwitsers niet. De inflatie is weliswaar nog beperkt, maar het cijfer gaat stelselmat­ig omhoog. Door de geringere blootstell­ing aan fossiele brandstoff­en sijpelt de inflatie wel trager door in de rest van de economie. Natuurlijk gaat het voordeel van de hoge inflatie – een wegsmelten­de staatsschu­ld – ook aan hun neus voorbij. Maar waarschijn­lijk kunnen ze daarmee leven: hun schuldgraa­d bedraagt nog geen 40 procent.

Het grote geheim van de Zwitsers is de elektricit­eit. Slechts 1 procent wordt met fossiele brandstoff­en opgewekt. Dat scheelt een slok op de borrel

In 'De Balans' wordt de economisch­e actualitei­t op een eigenzinni­ge wijze onder de loep genomen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium