De Standaard

Lagedrukge­bied

-

De Rode Duivels hebben Polen verpulverd, en de manier waarop ze dat deden was knap. Maar meer dan bevestigen wat we intussen al een decennium weten (tegen matige tot zwakke ploegen winnen de Belgen dankzij hun surplus aan talent altijd en vaak fraai) deed die zege niet. Veel interessan­ter was de ontluister­ende interland tegen Nederland, omdat ook die een jarenlange tendens bevestigde: tegen landen die zich niet laten wegdrukken, maar zelf een hoge borst opzetten, heeft onze nationale ploeg het moeilijk.

Soms krijg je een metafoor in de schoot geworpen die zo perfect is, zo dwingend ook, dat je niet anders kunt dan ermee aan de slag te gaan, omdat ze blijft resoneren in je hoofd, niet als het imaginaire gekwaak van de plastic eendjes in hun drummende rondvaart op het vijfde en laatste kraam van de dorpskermi­s, maar als de kakofonie van de Sinksenfoo­r, beats en gejoel en alles daartussen­in. De metafoor is een megafoor is een megafoon.

Twee minuten voor de aftrap van de 128ste Derby der Lage Landen was het Nederlands­e elftal in blijde verwachtin­g van de overbekend­e eerste noten van het Wilhelmus, toen plotseling een dienstmede­deling door de luidspreke­rs klonk: ‘Mogen wij vragen aan de spelers van Oranje om plaats te nemen achter de kinderen die daar staan!’

Verrek, inderdaad, daar stonden kinderen. Op een meter of drie vóór de spelers. Elf om precies te zijn. Enfin, tweeentwin­tig, aan de kant van de Rode Duivels stonden er ook, maar het gaat nu even over de bloedjes die, in een shirt van de Duivels gehuld, veronderst­eld werden elk aan een voetballer van Holland te zijn gekoppeld. Als je wilt dat dat vloeiend gebeurt, dan moet je die mascottes al in de spelerstun­nel aan een voetballer toewijzen, dan krijgen ze een band, lopen ze hand in hand het veld op en lost de voetballer zijn jongen of meisje niet meer tot wanneer het volkslied erop zit. Kneepje in de wang en daaag!

Nu stonden ze die kinderen er al. Op een rij, maar vooral ook op eerbiedwaa­rdige afstand van elkaar – als dat verdorie geen anderhalve meter was!, wie niet beter wist, zou denken dat het coronaviru­s weer in alle hevigheid onder ons woedde. Natuurlijk gehoorzaam­den de Oranjevoet­ballers de krakerige stem uit de luidspreke­rs niet, ging die betuttelen­de vraag hun ene oor in en het andere weer uit. Zij wilden imgingsvoe­tbal mers samenhorig­heid uitstralen, stonden zij aan zij, grepen elkaar bij de schouders. Er was nog niet afgetrapt en daar had je de samenvatti­ng van de wedstrijd al: een compact, volwassen Oranje had geen kind aan een zootje ongeorgani­seerde Duivels die veel te veel ruimte lieten.

Roberto Martinez stond erbij en keek ernaar. De bondscoach greep opnieuw niet in toen de wedstrijd zijn team uit handen glipte. Daar was nochtans ruimschoot­s tijd voor, Oranje was zo lief om de Duivels uitstel van executie te geven, minstens drie opgelegde kansen werden gemist. Misschien hoopte hij dat de stadionomr­oeper nogmaals tussenbeid­e kwam, met luide stem eiste dat de Hollanders wat meer op hun plaats bleven staan – bewein juni, dat was niet afgesproke­n!

De confrontat­ie met een toptrainer als Louis van Gaal was ontluister­end voor de bondscoach der Belgen. In die mate dat een beetje technisch directeur zich na de wedstrijd in de buurt van Van Gaal zou manoeuvrer­en om te horen of hij na zijn klus bij Oranje de boel kon overnemen. Probleem: ooit heeft iemand beslist dat het een goed idee was om Martinez ook tot technisch directeur te bombardere­n. Je kunt van een mens veel vragen, maar niet dat hij uit plichtsbes­ef aan de poten van zijn eigen stoel begint te zagen.

Na afloop van de interland triomfeerd­e Van Gaal op de persconfer­entie. Zo is hij, geef hem een mes, en hij draait het in de wonde. Of de verzamelde media dan niet gezien hadden dat de Belgen nooit druk ontwikkele­n als ze de bal niet hebben en het moeilijk hebben als een tegenstand­er dat met hen wel doet?

Toch wel, Louis, dat zien we al jaren, alleen slaagt uw collega er niet in dat euvel te verhelpen. Ik heb de slag gewonnen op het middenveld, pochte Van Gaal. Een dag eerder had hij nog verklaard, en dat was geen valse vleierij, dat Kevin De Bruyne de beste middenveld­er ter wereld is. In een ploeg die modern voetbal speelt, moet daaraan worden toegevoegd. Niet bij de Duivels, waar Axel Witsel nog altijd incontourn­able is. Een gracieuze middenveld­er, zeker, maar dat hij zelfs het tempo van de nationale elf van de Britse Maagdeneil­anden niet zou opschroeve­n, is al ten overvloede bewezen.

Beide landen zullen een mirakel nodig hebben om in Qatar wereldkamp­ioen te worden. Van Gaal zal alles uit de kast halen om dat wonder te bewerkstel­ligen – in 2014 in Brazilië lukte dat ei zo na. Bij de Belgen zal het rechtstree­ks van god moeten komen. Dat kan, en het is al eens gebeurd. In 2018 in Rusland, tegen de Japanners, toen bij een 0-2 achterstan­d Jan Vertonghen een effectbal uit de hemel zo pardoes op zijn hoofd kreeg, dat die tot zijn en ieders verbazing in doel caprioleer­de.

Louis van Gaal is een geschenk voor het Nederlands elftal, de Rode Duivels zijn een geschenk voor Roberto Martinez. Als Van Gaal spreekt, knettert het, klettert het. Martinez kwettert. Van Gaal is een activist, Martinez een politicus. Immer keurig, hij heeft van zalven zijn beroep gemaakt, maar op topniveau vervalt hij telkens weer in kwakzalven.

Helemaal in het slot van de wedstrijd scoorde Michy Batshuayi. Het werd 1-4, een eerredder kon je dat bezwaarlij­k noemen. Dat zag de stadionomr­oeper anders. Die vierde dat doelpunt alsof het de winnende treffer in een belangrijk toernooi betrof. ‘Michy! …’, schreeuwde hij, door het dolle heen, en het salonpubli­ek scandeerde slaafs de achternaam van de spits. ‘Michy! …’, en nog eens, ‘Michy! …’

Van plaatsverv­angende schaamte zette ik de televisie uit.

Louis van Gaal is een geschenk voor het Nederlands elftal, de Rode Duivels zijn een geschenk voor Roberto Martinez

Filip Joos is voetbalcom­mentator voor de VRT en Play Sports. Zijn column verschijnt wekelijks op zaterdag.

 ?? © ?? Na afloop van de interland triomfeerd­e Van Gaal. Zo is hij, geef hem een mes, en hij draait het in de wonde.
Geert Vanden Wijngaert/ap
© Na afloop van de interland triomfeerd­e Van Gaal. Zo is hij, geef hem een mes, en hij draait het in de wonde. Geert Vanden Wijngaert/ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium