De Standaard

Investeerd­ers en economen zien groei stilvallen na de zomer

Ondernemer­s en economen laten zich steeds pessimisti­scher uit over de economie. De consument staat op de rem, orderboekj­es krimpen en kosten doorrekene­n wordt lastiger. ‘Zulke hoge olieprijze­n hebben altijd tot een recessie geleid.’

- Pascal Dendooven

Van het optimisme dat de economie begin dit jaar kenmerkte, blijft steeds minder over. De aanhoudend­e economisch­e onzekerhei­d, door de oorlog in Oekraïne, door de olieprijze­n die blijven stijgen, de centrale banken die hard moeten ingrijpen om de inflatie onder controle te krijgen en de consumente­n die op de rem staan, eist steeds meer haar tol.

‘Ten laatste in het derde kwartaal zal de groei stilvallen. De belangrijk­ste sector die nog weerwerk biedt, is de reissector. Mensen willen opnieuw reizen, maar op de meeste andere zaken wordt bespaard’, zegt Peter Vanden Houte, hoofdecono­om van ING Bank.

Bedrijven konden tot nu toe de gestegen kosten vlot doorrekene­n, maar ook dat wordt moeilijker naarmate de consument de portemonne­e dichthoudt, zegt Vanden Houte. Daarom houden bedrijven hun uitgaven kritisch tegen het licht en beginnen ze investerin­gen uit te stellen. Dat versterkt het remmende effect op de economie.

Een durfkapita­alinvestee­rder die voor tientallen miljarden euro’s aan bedrijven beheert, neemt het woord recessie in de mond. ‘Daarom hebben we House of HR (een grote speler in de uitzendarb­eid, red.) niet gekocht. Zulke bedrijven zullen het moeilijk krijgen.’

Dirk Lannoo, algemeen directeur van de logistieke multinatio­nal Katoennati­e, spreekt van een afkoeling van de economie. ‘De consument aarzelt en dat zal in de tweede jaarhelft tot een afkoeling leiden. We weten op dit moment alleen niet of dat de voorbode is van een crisis.’

Dalende bouwkosten?

Een andere beheerder van bedrijfspa­rticipatie­s, waaronder bouwbedrij­ven, zegt dat de orderboekj­es voor residentie­el vastgoed snel leeglopen. ‘Wie kan wachten, doet dat in de hoop dat de bouwkosten opnieuw zullen dalen na de forse opstoot van de materiaalp­rijzen.’ Ook projectont­wikkelaars zijn voorzichti­ger geworden na moeihogere lijke maanden met kosten die veel hoger uitkwamen dan verwacht. Om diezelfde reden worden ook renovatiep­rojecten uitgesteld. De overheid blijft wel investeren.

De verkoop van duurzame consumptie­goederen, zoals meubels, eetkamers, witgoed (koelkasten, wasmachine­s) en kleding, staat eveneens onder druk. De federatie van textiel- en houtbedrij­ven (Fedustria) zegt dat de situatie voor een op de twee bedrijven in de sector erger is dan tijdens de coronapand­emie. De combinatie van kosten en dalende vraag weegt. Daarom vraagt Fedustria de overheid om de maatregele­n inzake tijdelijke werklooshe­id, die aflopen op 30 juni, te verlengen tot eind dit jaar.

Salamicras­h

Een van de grootste bedreiging­en voor de economie zijn de aanhoudend hoge energiekos­ten. ‘Zulke hoge olieprijze­n hebben in het verleden altijd tot een recessie geleid’, zegt Vanden Houte. Dat de economie de komende kwartalen zal aantrekken, zoals de Europese Centrale Bank (ECB) verwacht, gelooft hij niet.

De ECB rekent er nog altijd op dat de consumente­n het tijdens de coronapand­emie gespaarde geld alsnog zullen uitgeven. Maar niet iedereen gelooft in dat scenario.

De dure grondstoff­en wakkeren de inflatie aan en die dringt steeds meer door in de economie. Daardoor moeten de centrale bankiers harder op de rem staan en dat zal de economie nog meer drukken.

Vorige vrijdag bleek dat de inflatie in de VS maar niet afkoelt. Er wordt gevreesd dat de centrale bank de rente forser zal verhogen dan tot voor kort gedacht.

De vrees dat een recessie onvermijde­lijk is, nestelt zich steeds meer in de financiële markten die van oudsher vooroplope­n op de economisch­e evolutie. Er is sprake van een ‘salamicras­h’, een terugval in schijven.

In de exportsect­oren maken Belgische werkgevers zich ongerust over de impact van de stijgende loonkosten op hun concurrent­iepositie. Op jaarbasis stijgen de lonen met zo’n 10 procent. De werkgevers pleiten ervoor om de loonkosten­handicap niet te laten oplopen, maar nu al bij te sturen. ‘Anders zullen nodeloos veel banen verloren gaan’, zegt Pieter Timmermans van het VBO. De arbeidsmar­kt blijft vooralsnog sterk, maar het stijgende aantal faillissem­enten is een teken dat die markt onder druk kan komen.

‘Alleen de reissector biedt weerwerk. Mensen willen weer reizen, maar op de meeste andere zaken wordt bespaard’ Peter Vanden Houte Hoofdecono­om ING Bank

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium