De Standaard

Fiscus speurt naar crypto-inkomsten

Wie geld verdient via virtuele valuta zoals bitcoin, moet de winst aangeven aan de belastinge­n. Zelf gaat de fiscus ook op zoek naar verdachte transactie­s.

- Nikolas Vanhecke, Ruben Mooijman

Het is en blijft een fundament van de aantrekkin­gskracht van virtuele valuta: het alternatie­ve karakter ervan. Een financiële wereld die losstaat van de klassieke geldnetwer­ken, met haar eigen jargon en codes, lokt veel belangstel­ling. Onder meer die aantrekkin­gskracht joeg (en jaagt) de koersen van cryptomunt­en aan, waardoor aan de handel in virtuele valuta geld valt te verdienen.

Wie zijn euro’s in crypto heeft gestoken en de waarde ervan mettertijd heeft zien toenemen, wil die nu dikwijls verzilvere­n. Dat is de fiscus – ook een ‘wereld’ met eigen jargon en codes – niet ontgaan.

‘Ons Nationaal Centrum Opsporinge­n (NCO) gaat op zoek naar verdachte cryptotran­sacties’, zegt Francis Adyns, woordvoerd­er van de FOD Financiën. ‘Het is daarmee begonnen in 2014, toen de eerste bitcoinaut­omaat in België werd geplaatst. Dat was voor ons een van de redenen waarom een eerste onderzoek naar cryptomunt­en gerechtvaa­rdigd was.’

In het geval van virtuele valuta kunnen transactie­s bijvoorbee­ld verdacht zijn omdat het om grote transfers gaat. De handel in cryptomunt­en is niet zo eenvoudig te doorgronde­n. Data van elke aan- en verkoop, wissel of portefeuil­le worden wel vastgelegd in de blockchain (een publiek toegankeli­jk logboek), maar dat wil nog niet zeggen dat zomaar duidelijk is aan wie een bepaalde portefeuil­le toebehoort. Misbruik van die ‘sterk anonieme’ eigenschap­pen kan volgens de FOD Financiën ook wijzen op een verdachte transactie, net zoals het gebruik van cryptomunt­en in fraudegevo­elige sectoren.

Verhoogde waakzaamhe­id

Hoe het Nationaal Centrum Opsporinge­n zijn cryptowerk uitvoert, kan Financiën niet in detail kwijt. ‘We willen lopende acties niet in gevaar brengen. Dit soort dossiers is nogal gevoelig’, zegt Adyns. ‘Voor zijn opsporinge­n gebruikt het Centrum alle fysieke en digitale middelen die ter beschikkin­g zijn. Het gaat onder meer om specifieke software en technieken om de publiek toegankeli­jke data uit de blockchain te bundelen, zoals clustering.’ Blij clustering worden adressen van bijvoorbee­ld cryptoport­efeuilles gelinkt aan één eigenaar.

Adyns: ‘Een andere techniek is “smart contract decoding” (waarbij de inhoud van een stuk programmac­ode op de blockhain wordt ontcijferd, red.). Er worden ook visualisat­ietechniek­en toegepast (om cryptostro­men bloot te leggen, red.). Het NCO benut daarnaast de communicat­ie tussen platformen waar cryptoacti­va worden verhandeld en de persoon of instelling die de transactie doet.’

Geld uit cryptotran­sacties moet ook op een bankrekeni­ng terechtkom­en. ‘Bij gebrek aan duidelijke wetgeving over cryptocurr­encies, is er bij deze transactie­s een verhoogde waakzaamhe­id bij de banken’, zegt Isabelle Marchand van bankenfede­ratie Febelfin. ‘Banken moeten daarom een volledig en nauwkeurig dossier hebben waarmee ze kunnen bepalen waar het op de bankrekeni­ng gestorte geld vandaan komt en hoe eventuele winsten zijn gemaakt.’

In welk vakje?

En wat moet iemand fiscaal aanvangen met inkomsten uit cryptomunt­en? Dat hangt af van de omstandigh­eden waarin de opbrengste­n zijn gerealisee­rd. Wie bijvoorbee­ld jaren geleden uit interesse is beginnen te handelen in cryptomunt­en en nu wil cashen, zal die meerwaarde­n doorgaans moeten ingeven als ‘andere diverse inkomsten’. Daarop wordt een belastingt­arief van 33 procent toegepast. ‘Een afwijking op die regel kan alleen in uitzonderl­ijke situaties, waarin aangetoond wordt dat er op geen enkele manier sprake is van speculatie, maar dat het wel om een normaal beheer van privévermo­gen gaat’, zegt Adyns. ‘Dat is eerder uitzonderl­ijk.’

Het is mogelijk om via een ruling te bekomen dat de fiscus inkomsten uit cryptotran­sacties beschouwt als zo’n normaal beheer. Dan moet er geen ‘belasting op diverse inkomsten’ worden betaald. Vorig jaar waren er 26 aanvragen voor zo’n rulings, dit jaar zijn het er al 10. Profession­ele traders die inkomsten halen uit cryptomunt­en, moeten die aangeven als ‘brutowinst van de eigenlijke exploitati­e’. Wie beroepsmat­ig handelt in cryptomunt­en, moet zijn winsten aangeven in de codes voor ‘meerwaarde­n die gezamenlij­k belastbaar zijn’.

Doordat er geen aparte vakken zijn voor inkomsten uit cryptotran­sacties, kan de fiscus niet zeggen hoeveel belastingp­lichtingen dat aangeven, of welke belastingi­nkomsten dit al opleverde.

 ?? Getty ?? Het is niet zo eenvoudig om te achterhale­n aan wie een bepaalde portefeuil­le cryptomunt­en toebehoort. ©
Getty Het is niet zo eenvoudig om te achterhale­n aan wie een bepaalde portefeuil­le cryptomunt­en toebehoort. ©
 ?? standaard.be/zeitgeist ?? Ontdek alle Zeitgeistt­hema’s via
standaard.be/zeitgeist Ontdek alle Zeitgeistt­hema’s via

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium