De Standaard

Er hingen nog nooit zo veel pollen in de lucht

-

GEZONDHEID Door het mooie voorjaar zit er een recordaant­al pollen in de lucht. Volgens Sciensano komen er nog lastige weken aan voor mensen met hooikoorts.

Het warme weer van de voorbije weken is niet voor iedereen een pretje. Door het mooie voorjaar zitten er uitzonderl­ijk veel pollen in de lucht.

‘Het is al een bijzonder zwaar voorjaar geweest voor mensen met allergieën’, zegt bioloog Nicolas Bruffaerts van gezondheid­sinstituut Sciensano. ‘Vorige zaterdag, op 4 juni, werden er in Brussel 433 pollenkorr­els per vierkante meter gemeten. Dat is een record, de laatste veertig jaar was de dagelijkse pollenconc­entratie nog nooit zo hoog. Al vanaf 50 korrels kunnen mensen die allergisch zijn symptomen krijgen.’

We zitten nog maar in het midden van het hoogseizoe­n van de graspollen. Dat seizoen begon dit jaar al in mei, en dat is uitzonderl­ijk vroeg.

De pollenexpl­osie is volgens Bruffaerts te wijten aan het zonnige, droge weer begin mei. ‘Dat zijn de ideale omstandigh­eden voor gras om te groeien. In de tweede helft van mei is het net op tijd beginnen te regenen, waardoor de planten niet uitgedroog­d zijn.’

Ernstiger klachten

‘Met mondmasker­s konden de pollen niet tot in onze neus raken, waardoor we er minder last van hadden’

Peter Hellings

Allergoloo­g (UZ Leuven)

Allergoloo­g Peter Hellings van het UZ Leuven merkt dat de klachten van patiënten met een luchtwegal­lergie ernstiger zijn dan de voorbije jaren.

Hij wijt dat aan de mondmasker­s die we de laatste twee jaar moesten dragen. ‘De pollen konden toen niet tot in onze neus raken, waardoor we er minder last van hadden.’

Volgens Hellings heeft één op de drie mensen tegenwoord­ig last van een luchtwegal­lergie. Maar het plafond is nog niet bereikt.

‘We leven in hygiënisch­e omgevingen en worden minder blootgeste­ld aan virussen en bacteriën. Daardoor hebben we meer kans om een luchtwegal­lergie te ontwikkele­n. (lesn)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium