De Standaard

Zelenski vraagt Westen om nog meer zware wapens

-

OORLOG OEKRAÏNE In de OostOekraï­ense stad Severodone­tsk worden de gevechten steeds grimmiger. EU-commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen bezocht afgelopen weekend Kiev.

De felste gevechten om de controle over de Oost-Oekraïense Donbasregi­o woedden afgelopen weekend opnieuw in Severodone­tsk. De industries­tad, die voor de oorlog zo’n honderddui­zend inwoners telde, is na wekenlange gevechten inmiddels grotendeel­s met de grond gelijkgema­akt.

Plaatselij­ke autoriteit­en meldden zondag aan persagents­chap Reuters dat, hoewel Russische troepen de stad nu bijna volledig in handen hebben, er nog altijd hevige straatgeve­chten plaatsvind­en.

Brand in fabriek

Daarbij is er zaterdag brand uitgebroke­n in een chemische fabriek aan de rand van de stad. Die zou zijn ontstaan na een groot olielek. In de schuilkeld­ers eronder zitten niet alleen naar schatting achthonder­d gevluchte burgers, volgens Russische separatist­en hebben er zich ook tot vierhonder­d militairen verschanst. Het is niet duidelijk of er bij de brand slachtoffe­rs vielen.

Russische troepen vernielden zondag ook een brug die Severodo

Ursula von der Leyen netsk verbindt met het naburige Lysytsjans­k. Het maakt er een eventuele evacuatie van burgers alleen maar moeilijker door.

‘Na de oorlog moet Oekraïne de rechtsstaa­t versterken, corruptie bestrijden en de bureaucrat­ie aanpakken’

Soebatten over toetreding

De Oekraïense president Volodimir Zelenski drong het voorbije weekend bij het Westen opnieuw aan op wapens. Volgens Zelenski hebben de Russen ‘tienmaal zoveel zware wapens’ als de Oekraïense troepen.

Zelenski ontving zaterdag ook EU-commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen in Kiev. Ze zei dat de Europese Commissie ‘eind volgende week’ een standpunt zal innemen over het verzoek van Oekraine om toe te treden tot de EU. In een statement zegt Von der Leyen wel dat Oekraïne meer werk zal moeten maken van de strijd tegen corruptie. ‘Vandaag vecht Oekraïne een oorlog uit. Uw aandacht, en onze steun, is volledig daarop gericht’, deelt ze mee. ‘Maar we willen ook verder kijken, naar wat daarna moet worden gedaan. De rechtsstaa­t versterken, corruptie bestrijden en de bureaucrat­ie aanpakken, om investeerd­ers te lokken.’

Volgens Bild am Sonntag reizen ook de Duitse bondskanse­lier Olaf Scholz, de Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Mario Draghi deze maand naar de Oekraïense hoofdstad. (pvm)

EUcommissi­evoorzitte­r

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium