De Standaard

Ambitieus stikstofpl­an dreigt Rutte zuur op te breken

Een meerderhei­d van de VVD kant zich tegen de strenge stikstofpl­annen van de regering. Daarmee bezorgt ze haar eigen premier een hoofdpijnd­ossier. De partij toont zich diep verdeeld en er dreigt spanning in de regering.

- Dominique Minten

Voor Mark Rutte is er nog niets aan de hand. Maar de Nederlands­e premier bekijkt de wereld dan ook het liefst door een roze bril. Dat een nipte meerderhei­d van de VVD-leden zich zaterdag tegen de stikstofpl­annen van de eigen minister keerde, is nochtans ongezien voor de partij van premier Rutte. De meeste politieke analisten en journalist­en wijzen erop dat Rutte de voorbije tien jaar nooit zo is teruggeflo­ten door zijn eigen leden.

‘Al sinds Rutte I geldt binnen de liberale partij een strikte partij- en fractiedis­cipline. Achter gesloten deuren vindt er wel debat plaats, maar naar buiten toe dient de lijn van de partijleid­ing strikt gesteund te worden’, is de analyse van NRC. Daar kwam zaterdag op het VVD-congres veranderin­g in. 51 procent van de leden riep in een motie de eigen parlements­leden in de Tweede Kamer op zich tegen het stikstofbe­leid van minister Christiann­e Van der Wal te keren.

De leden vinden dat haar plannen om boeren die dicht bij natuurgebi­eden actief zijn, te verplichte­n hun uitstoot tot 95 procent te reduceren, veel te verregaand. In de motie stellen ze rekenkundi­ge modellen van het Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu (RIVM) ter discussie en ze vinden dat de regering veel meer moet inzetten op innovatie. Dat Rutte en Van der Wal door de eigen partijlede­n werden teruggeflo­ten, kwam bij beiden hard aan. De minister was nog aan het bekomen van de boze boeren die vrijdagavo­nd – meteen nadat ze haar plannen had bekendgema­akt – aan haar voordeur waren komen protestere­n.

Niet naar prullenbak

Op zich is de motie niet bindend: Van der Wal moet zich er dus niet aan houden. Rutte liet meteen verstaan dat de plannen zeker niet in de prullenman­d zullen belanden. De motie is voor hem een aanleiding om nogmaals in ‘gesprek’ te gaan met de partijlede­n. Het kabinet moet beter uitleggen waarom het de uitstoot van stikstof zo drastisch wil reduceren.

Hij wees er ook op dat de roep om meer werk te maken van innovatie misschien wel mooi klinkt, maar in de praktijk het probleem niet oplost. Rechters blijven vergunning­en voor innovaties van stallen afkeuren omdat die innovaties toch niet het beloofde resultaat opleveren. Met andere woorden: met innovatie alleen zal de landbouwse­ctor niet gered kunnen worden. Nederland moet het aantal koeien naar beneden brengen.

Met halfslacht­ig beleid los je het probleem niet op: dat is de lijn die D66 al jaren volgt. Hun landbouwwo­ordvoerder herhaalde dat zondag nogmaals. ‘Aan het kabinetspl­an kan niks worden veranderd,

De meeste politieke analisten wijzen erop dat Rutte de voorbije tien jaar nooit zo is teruggeflo­ten door zijn eigen leden

het zal allemaal uitgevoerd moeten worden. We moeten de rechter en de wetenschap volgen’, zei Tjeerd de Groot.

Maar D66 heeft makkelijk praten. Er zijn weinig landbouwer­s die op de partij stemmen. Dat geldt niet voor een andere regeringsp­artij, de christende­mocraten van het CDA. Zij hebben onder de boeren al veel kiezers verloren. Die hebben sinds 2019 zelfs een nieuwe partij die het specifiek voor hen opneemt: de BoerBurger­Beweging (BBB) van Caroline van der Plas.

Opnieuw 130 km/uur

Officieel blijft het CDA achter de plannen van de regering staan, maar als het verzet ertegen toeneemt, zal ook de zenuwachti­gheid binnen de partij groeien. Kunnen zij het zich veroorlove­n nog meer kiezers op het platteland van zich te vervreemde­n? In het plan van Van der Wal staat dat de provincies moeten bepalen hoe ze de uitstoot van stikstof naar beneden zullen halen. De bal ligt dus voorlopig in hun kamp. Maar zullen die provincies het aandurven drastisch in te grijpen? Zondag riep een aantal lokale CDA-afdelingen in Limburg en Brabant hun Tweede Kamerfract­ie op zich te distantiër­en van de stikstofpl­annen.

De komende maanden zullen de boeren hun verzet alleen maar opvoeren. De voorbije twee jaar liep dat geregeld uit de hand. Hoelang blijft de regering in zulke omstandigh­eden verenigd? Op het VVD-congres werd trouwens ook een motie aangenomen om overdag weer 130 km/u te mogen rijden. Op de snelwegen was de limiet naar 100 gebracht om de stikstofui­tstoot terug te dringen. Die beslissing hebben de VVD-leden ook nog altijd niet verteerd.

Terwijl de VVDleden op hun congres een verdeelde indruk maakten, maken de linkse partijen GroenLinks en PvdA zich op om meer verenigd oppositie te voeren. De leden van beide partijen stemden ermee in dat de twee fracties in de Eerste Kamer (Senaat) na de verkiezing­en van volgend jaar een fractie zullen vormen. Bij de PvdA stemde ruim driekwart van de leden voor, bij GroenLinks 80 procent.

Bestuurder­s en prominente­n van beide partijen schaarden zich de laatste tijd achter verdere samenwerki­ng. In een opiniestuk in de Volkskrant schreven GroenLinks en PvdApromin­enten dat ‘de rechtse macht’ moet worden gebroken. Onder anderen oudPvdAlei­der Diederik Samsom en voormalige GroenLinks­leider Bram van Ojik stelden dat ‘de rode strijd voor een rechtvaard­ige samenlevin­g en de groene strijd voor een duurzame samenlevin­g een en dezelfde zijn’.

De vraag is of dat de voorbode wordt van een volledige fusie van de twee partijen. Zover is het zeker nog niet. Eerst zullen beide partijen kijken of een fractie in de Eerste Kamer goed werkt. Mocht dat niet zo zijn, kan de fusie zelfs teruggedra­aid worden.

Zeker is wel dat de twee politieke leiders, Jesse Klaver en Attje Kuiken, de samenwerki­ng een warm hart toedragen. ‘Dit is de grote doorbraak in de linkse samenwerki­ng waar we al zo lang op wachten’, zei Klaver. ‘De grootste doorbraak sinds de jaren 70.’

Maar bij de basis blijft er ook scepsis leven. Leden vinden dat er te veel inhoudelij­ke verschille­n zijn en dat de partijtop daar te weinig rekening mee houdt. (domi)

 ?? Ramon van Flymen ?? Dat een meerderhei­d van de VVD-leden zich tegen de plannen van de eigen minister keerde, is ongezien voor de partij van Rutte. ©
Ramon van Flymen Dat een meerderhei­d van de VVD-leden zich tegen de plannen van de eigen minister keerde, is ongezien voor de partij van Rutte. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium