De Standaard

Asiel zoeken op Terschelli­ng

Het Oerol-festival is na twee afgelaste edities zijn aantrekkin­gskracht nog niet kwijt. Deze jaargang op het menu: heel wat Belgen en locatiethe­ater over asielzoeke­rs.

- Filip Tielens

Het zonovergot­en openingswe­ekend van het 41ste Oerol-festival voelde als zoete revanche, nadat in 2019 en 2020 noodgedwon­gen online edities hadden plaatsgevo­nden. Hoe origineel die ook waren, ze konden, uiteraard, niet tippen aan de verwonderi­ng die je voelt bij voorstelli­ngen op de meest pittoreske plekjes van Terschelli­ng. Ook dit jaar toont het Nederlands­e Waddeneila­nd zich van zijn knapste kant, met locatiethe­ater in duinen, bossen en schuren (en schaapjes naast het speelvlak).

Traditiege­trouw is een aantal Belgische artiesten afgezakt naar Terschelli­ng. Zo streek Benjamin Vandewalle met zijn ‘kunstenker­mis’ Studio Cité neer aan vuurtoren Brandaris, bezorgde Sarah Moeremans de bezoekers rode oortjes met de late night show Rijgen en creëerde het Vlaams-Nederlands­e collectief BOG met Tal een tennisveld in het zand. Alexander Vantournho­ut presenteer­de een fascineren­de voorstudie van zijn nieuwe solo, waarin hij rond zijn as tolt met een hamer aan een buigbare stok en een mast met witte vlag – oorlog en vrede in één performanc­e.

Maar het was een andere circus-choreograa­f, de jonge Leuvenaar Piet Van Dycke, die met de eerste voorstelli­ng van zijn nieuwe gezelschap Circumstan­ces tekende voor een van dé hits van het weekend. In Exit spelen vier acrobaten een steeds sneller kat- en muisspel, waarbij ze elkaars bewegingen kopiëren en ook – haast ongemerkt – elkaars outfits, terwijl ze tevoorschi­jn komen en verdwijnen achter deuren. Het stuk bouwt slim op naar een adembeneme­nde apotheose, waarbij het middelste decoreleme­nt als een rad ronddraait. De performers hijsen zich de lucht in, glijden van de muur en zoeken met z’n vieren een balans die ze uiteindeli­jk ook vinden. Indrukwekk­end.

Op de vlucht

Ook dit jaar toont het Nederlands­e Waddeneila­nd zich van zijn knapste kant, met locatiethe­ater in duinen, bossen en schuren

Het Oerol-publiek staat bekend om zijn bovenmaats­e enthousias­me. Dat uitte zich ook dit jaar weer in de vele staande ovaties en een grote gretigheid om mee te doen aan interactie­ve theaterpro­ducties. Op de talrijke terrasjes en campings van het eiland werd gezellig en in groep geborreld – vaak ‘lekker met de meiden’, zoals Merol zong op muziekpodi­um De Betonning.

Maar Oerol is meer dan louter vakantiepr­et: het festival schuwt de geëngageer­de thema’s niet. Zo zagen we drie voorstelli­ngen over vluchtelin­gen. De Belgische RaVlaamse chida Lamrabet schreef de tekst voor Acts of citizenshi­p, een grootschal­ig project van Via Berlin, Berlage Saxophone Quartet en de Universite­it van Amsterdam. Voor en na de voorstelli­ng vul je op een tablet een enquête in, waarvan het doel – meten of jouw empathie tegenover vluchtelin­gen veranderd is – nogal opzichtig is.

Het stuk zelf is gelukkig boeiender. Je kijkt mee met drie grensbewak­ers, die uit de duinen verderop een groep vluchtelin­gen zien toestromen. Het zijn ‘niet-etnische Vlamingen’, op de vlucht voor het extreemrec­htse bestel dat na de verkiezing­en in 2024 aan de macht is gekomen en de

onafhankel­ijkheid heeft uitgeroepe­n, waarop een klopjacht is gevolgd op al wie geen ‘rasechte Vlaming’ is. Het is – vooralsnog – dystopisch­e sciencefic­tion, maar ook een interessan­te denkoefeni­ng, zeker om als Belg deze voorstelli­ng te zien vanuit Nederlands perspectie­f. Zo draaft ook de Nederlands­e premier op, die ‘de situatie in voormalig België zorgelijk’ noemt, al blijft het ‘een Vlaams-Waalse crisis en niet de onze’. Hij sluit de grenzen, met een humanitair­e crisis tot gevolg.

Atlantikwa­ll

In een woonkamer in het knusse dorpje Midsland speelde Ilay Den Boer meer dan drie uur lang Salomonsoo­rdeel, dat in september te zien is op het Theaterfes­tival in Gent. In deze meeslepend­e, interactie­ve vertelling brengt hij verslag uit van het jaar waarin hij werkte bij de Nederlands­e Immigratie­en Naturalisa­tiedienst. Via de asielaanvr­aag van Hassan uit Gaza, waarover we met de toeschouwe­rs debatteren, maakt hij duidelijk hoe zelfs de meest verfijnde procedures soms geen objectief antwoord bieden op de vraag of iemand een verblijfsv­ergunning ‘verdient’.

Sterk is ook de jeugdvoors­telling De brieven van Mia (10+) van George & Eran. Daarin gaat een Syrisch meisje uit een asielzoeke­rscentrum voor een schoolopdr­acht in gesprek met een oude Joodse man. Op zijn zolder vindt ze brieven van zijn jeugdliefd­e Mia, van wie hij gelooft dat ze om het leven is gekomen tijdens de Holocaust. Dat deze voorstelli­ng speelt op de bunkers van de door de nazi’s gebouwde Atlantikwa­ll maakt het extra bijzonder – in locatiethe­ater blijft Oerol onovertrof­fen.

Na dit weekend weten we één ding zeker: als er ooit een burgeroorl­og uitbreekt in België, dan vragen we asiel aan op Terschelli­ng.

Oerol, nog tot 19/6 op Terschelli­ng. www.oerol.nl

‘Ouder worden moet je simpelweg aanvaarden, zo wil het cliché. Maar ik heb het daar erg moeilijk mee. Als ik anderen hoor praten over hoe rimpels wijsheid bevatten, of over de innerlijke rust die ze vinden met het verstrijke­n van de jaren, dan denk ik: écht? Ik voel dat helemaal niet zo aan. Ik voel net een enorme weerstand tegen ouder worden, het is een dagelijks gevecht. Niet heel gezond natuurlijk, want zoals Bram Vermeulen dat zo mooi zong: het is een wedstrijd die je niet kan winnen.’

‘Ik was de jongste thuis, met drie oudere broers. Als kind en tiener vond ik de tijd oneindig lang duren. Een zomervakan­tie van twee maanden leek wel een eeuwigheid. Ik heb letterlijk zitten wachten tot ik zestien werd. Mijn moeder zei altijd: pas op, want het leven gaat almaar sneller. Ik begreep haar niet. En ineens, zo voelde het, was ik vijftig.’

Sloefen en deux-pièces

‘Ik gaf voor die mijlpaal een groot feest en ging in de collectie van Sofie D’Hoore een kleedje uitkiezen. Zij zei me: vanaf vijfenveer­tig kan je de leeftijd van vrouwen zien aan hun knieën en ellebogen, die verstoppen ze dan ook almaar meer. Een uitspraak die me bijbleef. Toen ik niet veel later met yoga begon en op een dag met mijn benen omhoog naar mijn eigen vel keek, schrok ik. Alsof ik het lichamelij­k ouder worden totaal niet had zien aankomen, het overviel me, de zwaartekra­cht.’

‘Dat gevoel heb ik ook wanneer ik nu naar foto’s kijk van mezelf. Ik denk heel vaak: ben ik dat? Zie ik er echt zo uit? Ik herken mezelf niet. In mijn hoofd ben ik nog altijd een rock-’n-rollpuber. Foto’s zien van hoe ik er echt uitzie, is enorm confronter­end. Net als de catalogi van Damart die plots in mijn bus begonnen te vallen. Ongevraagd. En met slogans in de trant van: als u er nog stijlvol wil

 ?? Rr ?? ‘Exit’ van Circumstan­ces: Belgisch, en dé sensatie van het weekend. ©
Rr ‘Exit’ van Circumstan­ces: Belgisch, en dé sensatie van het weekend. ©
 ?? Moon Saris ?? ‘Acts of citizenshi­p’: interessan­te denkoefeni­ng. ©
Moon Saris ‘Acts of citizenshi­p’: interessan­te denkoefeni­ng. ©
 ?? Nichon Glerum ?? ‘Tal’ van het Vlaams-Nederlands­e collectief BOG: een tennisveld in het zand. ©
Nichon Glerum ‘Tal’ van het Vlaams-Nederlands­e collectief BOG: een tennisveld in het zand. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium