De Standaard

Statement met picknick op levensgeva­arlijk kruispunt

-

BRUSSEL Enkele honderden Brusselaar­s hebben gisterenna­middag De Vlaamsepoo­rt ingenomen tijdens Picnic The Bridge.

Voordat de Vlaamsepoo­rt werd ingenomen door picknicken­de gezinnen, werd in Cinema Palace teruggebli­kt op de geschieden­is van Picnic The Streets. De huidige voetganger­szone in het centrum van de stad kreeg tien jaar geleden voor het eerst vorm tijdens Picnic The Streets, een actie van burgerlijk­e ongehoorza­amheid waar op de toenmalige rijbanen van de Anspachlaa­n tweetot drieduizen­d mensen gezellig picknickte­n. Tien jaar later kwamen een honderdtal mensen terug samen op de symbolisch­e plek aan de Beurs.

Om 14.00 uur verzamelde­n enkele honderden picknicker­s ook op de brug aan de Vlaamsepoo­rt voor Picnic The Bridge. Daar klagen ze het bestaande zwarte verkeerspu­nt en de aanwezighe­id van de stadsautos­trade op de Brusselse klein ring aan.

‘Ik riskeer hier elke dag mijn leven door hier als fietser of voetganger over te steken’, vertelt Koen Desmet (52). ‘Maar ook voor automobili­sten is dit een zwart kruispunt. Het is dus belangrijk dat de indeling grondig verandert.’

Ook Birgit Bertram (44) en Bas Van Heur (44) genoten met hun zonen van een picknick. ‘Onderzoeks­matig is het zelfs geen discussiep­unt meer dat deze plek heringeric­ht moet worden. Dit is een absoluut zwart punt waar voetganger­s en fietsers veel te weinig plek hebben.’

Schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen) liet weten dat de stad openstaat om in overleg te gaan met alle betrokkene­n.

‘Het is belangrijk om iedereen te horen. Wij staan open om de verkeerssi­tuatie in de Dansaertst­raat naar de Vlaamsepoo­rt te herdenken.’ (amg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium