De Standaard

Boerenzoon vreest streep door zijn toekomst door stikstofak­koord

-

GEETBETS Hoewel er in Geetbets geen rode bedrijven zijn, heeft het PAS-akkoord inzake de aanpak van stikstof, een grote impact op de toekomst van de lokale landbouwbe­drijven. Onder meer de uitbaters van de Es Hoeve en hun opvolger zitten met veel vraagteken­s.

CD&V Geetbets roept iedereen op bezwaar in te dienen tegen het PASakkoord en de conceptnot­a van de Vlaamse regering, waarbij een definitief kader voor de programmat­ische aanpak van stikstof wordt voorgestel­d. ‘Bezwaarsch­riften indienen kan tot 17 juni’, zegt CD&V-raadslid Katrien Weckx.

Het aantal landbouwbe­drijven in Geetbets daalt al jaren. In 2001 waren er 147, in 2020 nog maar 68, waarvan 54 profession­elen. ‘Als landelijke gemeente moeten we onze bestaande landbouwbe­drijven koesteren’, zegt Weckx.

‘Liefst 58 procent van de stikstof die in Vlaanderen neervalt komt uit het buitenland. De Vlaamse landbouw zorgt voor 29 procent, transport en industrie voor 11. We moeten met zijn allen minder stikstof uitstoten. In het voorliggen­de stikstofak­koord lijkt het alsof de landbouwse­ctor dit probleem alleen moet oplossen.’

De landbouwse­ctor wil inspanning­en leveren om de stikstofem­issies verder te laten dalen. ‘Maar de huidige maatregele­n zijn onrealisti­sch en bieden geen toekomstpe­rspectief. De reductie van de stalemissi­es moet volgens het ontwerp-PAS tegen 2030 gerealisee­rd zijn. Deze termijn is onhaalbaar voor landbouwer­s om de nodige investerin­gen te doen, de nieuwe technieken te implemente­ren en resultaten te boeken. Het is cruciaal dat de sector meer tijd krijgt voor het behalen van de vooropgest­elde doelstelli­ngen.’

De Geetbetse rundveebed­rijven moeten enorme investerin­gen doen of hun veestapel vermindere­n. Maar blijft het dan nog rendabel voor het bedrijf? ‘Met dit stikstofka­der zal het in de toekomst bijzonder moeilijk worden om vergunning­en aan te vragen, louter om het bestaande bedrijf te optimalise­ren, zonder uit te breiden. Voor veel landbouwer­s is dat dus een streep door hun toekomstpl­annen, niet in het minst voor de jonge boeren die de huidige generatie opvolgen’, aldus Weckx.

Ongerust

Een van die opvolgers is Ruben Es (18), zoon van Alfons (53) en Katleen Toetenel (52), die de Es Hoeve runnen. ‘Ik wil het bedrijf behouden en vernieuwen’, zegt Ruben.

Maar Rubens ouders zijn er niet gerust in. ‘Ons bedrijf is in feite nooit gegroeid’, zegt Katleen. ‘Het telt zowat driehonder­d dieren en ligt vrij ver van de habitatgeb­ieden Het Vinne, Nieuwenhov­en en Het

Schulens Meer, wat goed is inzake de neerslag van stikstof. Wij hebben gelukkig een groen bedrijf maar we willen ook onze collega’s steunen die moeten stoppen of drastisch vermindere­n. Niemand weet exact wat er na 2025 - 2030 op ons afkomt, dat is onze boodschap. Een bedrijf run je met toekomstpl­annen’, oppert Katleen.

‘Momenteel is Vlaanderen iets boven “zelfvoorzi­enend” wat melkproduc­tie betreft. Als de stikstofpl­annen doorgevoer­d worden, vermindert de veestapel, waardoor er te weinig melk geproducee­rd zal worden voor Vlaanderen en men melk moet invoeren’, besluit Ruben, die de aanpak van het stikstofpr­obleem streng veroordeel­t. (ppg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium