De Standaard

Een miljardair in de buurt doet 5G nóg sneller gaan

-

Gaat u binnenkort met een kano varen in Durbuy, dan kunt u daar via 5G videobelle­n vanuit uw bootje. De kleinste stad van het land zal binnenkort als eerste in Wallonië supersnell­e glasvezele­n 5G-netwerken hebben. Met dank aan een miljardair die 5G nog een streep sneller doet gaan.

Marc Coucke sloot een samenwerki­ng met Proximus om de technologi­eën naar Durbuy te brengen. Samen met Bart Maerten baat Coucke er, via La Petite Merveille, een rist toeristisc­he activiteit­en uit. En firma’s die bij hem komen teambuilde­n, moeten er toch ook kunnen videoverga­deren achteraf? Virtual en augmented reality moeten er kunnen, net als e-sportevene­menten en crowdmanag­ement via mobiele netwerken. Daar is snelle infrastruc­tuur voor nodig. De samenwerki­ng moet Durbuy ‘naar de kopgroep in Wallonië loodsen op het vlak van netwerkcon­nectivitei­t’, klinkt het. Dat dankzij ‘een versnelde uitrol’ van glasvezel en 5G in de stad. De financieri­ng is onduidelij­k, maar Coucke zou er ook geld in stoppen.

Waarom is dat allemaal nodig, als Durbuy sowieso gedekt wordt met 5G en fiber? Telecomreg­ulator BIPT heeft dekkingsve­reisten opgelegd voor de 700 megahertz-band die, na de frequentie­veiling die gaande is, waarschijn­lijk voor 5G zal worden gebruikt. Wie de frequentie­s gebruikt, moet na een jaar 70 procent van de bevolking dekken. In het fictieve scenario dat Proximus dan al heel Vlaanderen en Brussel zou dekken, zou het nog steeds 195.000 inwoners in Wallonië moeten bereiken om er te komen. Dat is zowat zeventien keer Durbuy. En na twee jaar is de dekkingsve­reiste zelfs al 99,5 procent van alle Belgen.

Bovenal lijkt de uitrol van fiber en 5G toch vooral een goed gekozen promostunt van Marc Coucke

Ook qua vaste verbinding­en zijn er doelstelli­ngen. De EU schrijft in haar ‘Digital Decade’ voor dat elk huishouden tegen 2030 toegang moet hebben tot een netwerk dat snelheden van 1 gigabit haalt. Dus ook in Durbuy. Het doet de vraag rijzen waarom Coucke zijn portefeuil­le opentrekt voor iets dat er sowieso toch zou komen.

Misschien komt de stad nu wat sneller aan de beurt dan oorspronke­lijk voorzien in Proximus’ plannen. En Coucke heeft nu vast ook de garantie dat de netwerkmas­t net zo wordt geplaatst dat zijn Adventure Valley vijf streepjes bereik op het smartphone­scherm geeft. Maar bovenal lijkt het toch vooral een goed gekozen promostunt. Er ligt zelfs een gulle weldoener-sausje over het verhaal, want ook de inwoners van Durbuy zullen van die topnetwerk­en genieten. Reden te meer voor de burgemeest­er om op de persconfer­entie tevreden te staan blinken.

Voor Proximus is het een tweesnijde­nd zwaard. Telecomspe­lers struikelen tegenwoord­ig over elkaar heen om hun innovatiev­e 5G- en fiberproje­cten wereldkund­ig te maken. Elk initiatief wordt breed uitgesmeer­d om te tonen hoe het topnetwerk van operator X, Y, of Z de nieuwe technologi­sche toekomst mogelijk maakt.

De vraag is of dit project het juiste is om dat te doen. Proximus zou Durbuy altijd al van 5G voorzien, en vast ook van glasvezel. Daar zou het de ‘hulp’ van Coucke niet voor nodig moeten hebben. Die indruk wordt nu wel gewekt.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium