De Standaard

Grootaande­elhouders zeggen ethische bank NewB de wacht aan

Grootaande­elhouders van de coöperatie­ve bank NewB hebben het budget van de bank voor dit jaar verworpen. De tegenslag komt er op een moment dat de bank dringend vers geld moet vinden.

- Pascal Dendooven

De ethische coöperatie­ve bank NewB kreeg zaterdag op haar aandeelhou­dersvergad­ering een nieuwe tegenslag te verwerken. De leiding van de bank kreeg de vooropgest­elde begroting voor dit jaar niet goedgekeur­d. Die begroting gaat uit van een recordverl­ies van 11 miljoen euro. Dat is een veelvoud van de 2,3 miljoen die vooropgest­eld werd in 2019, toen NewB 35 miljoen euro ophaalde bij kleine en grote spaarders. Afgelopen jaar verloor NewB 9,15 miljoen. Dat is ook al bijna het dubbele van wat geraamd werd.

De slechte cijfers zijn het gevolg van lagere inkomsten en hogere uitgaven. NewB werd in 2011 opgericht en moest het toen vooral hebben van de verkoop van verzekerin­gsproducte­n. De banklicent­ie kwam er pas in 2020.

De bank raakte commerciee­l moeilijk van de grond. Ze telt 116.000 coöperante­n, maar daarvan zijn er maar 17.000 ‘actieve’ klanten. De bedrijfsop­brengsten liggen zwaar onder het budget: dat is een gevolg van lage bancaire inkomsten en een te geringe verkoop van verzekerin­gsproducte­n. Om break-even te draaien, heeft NewB 118.500 actieve klanten nodig.

Kleintjes blijven

De kleine coöperante­n die wel met NewB bankieren, staan nog altijd achter hun bank, maar meerdere profession­ele investeerd­ers hebben NewB de wacht aangezegd. Dat werd zichtbaar op de aandeelhou­dersvergad­ering, waarbij over de begroting van dit jaar gestemd werd. In de categorie institutio­nele aandeelhou­ders was er één onthouding, vijf tegenstemm­en en vijf ja-stemmen.

Dat betekende dat er bij de institutio­nele aandeelhou­ders geen meerderhei­d was, terwijl de statu

NewB moet tegen eind september harde toezegging­en hebben dat het vers geld er komt. Komen die niet, dan ligt haar lot in handen van de toezichtho­uder

ten bepalen dat in elk van de drie categorieë­n van aandeelhou­ders er een meerderhei­d moet zijn. Onthouding­en tellen niet mee.

De belangrijk­ste criticus van NewB is fan van het eerste uur: de Franse verzekeraa­r Monceau. Die stopte al 10 miljoen euro in NewB. Dat is een vijfde van de 50 miljoen die NewB sinds haar oprichting ophaalde. Monceau participee­rt via drie afzonderli­jke bedrijven en was dus al goed voor drie van de vijf tegenstemm­en. Wie de twee andere institutio­nelen zijn die tegen stemden (en de partij die zich onthield), is niet bekend. In de categorie institutio­nele investeerd­ers zitten ook overheidsf­ondsen en universite­iten.

NewB telt heel wat organisati­es uit het sociale middenveld. De ethische bank werd opgericht in een reactie op de bankencris­is van 2008. Toen ging het financiële bestel bijna de afgrond in, omdat grootbanke­n complexe financiële producten in de markt hadden gezet en de risico’s die ze liepen verborgen hadden gehouden.

Gezocht: 40 miljoen

De afkeuring van de begroting komt er nadat vorige maand de revisor van NewB, KPMG, ook al de jaarrekeni­ng van NewB over het boekjaar 2021 had afgekeurd. De commissari­s ging er niet mee akkoord dat het bestuur van NewB die jaarrekeni­ng in continuïte­it heeft opgesteld. Die continuïte­it kan maar gegarandee­rd worden als NewB vers geld ophaalt. De bank zoekt maar liefst 40 miljoen. Dat is een veelvoud van de 7 miljoen waar men in 2019 nog van uitging.

Banklicent­ie in gevaar?

NewB moet tegen eind september harde toezegging­en hebben over vers geld. Zijn die er niet, dan ligt het lot van de bank in handen van de toezichtho­uder. Die kan haar banklicent­ie intrekken. Of NewB het geld zal vinden, is afwachten. De lage conversie van coöperante­n in bankierend­e klanten is problemati­sch, zeggen experts.

Het feit dat na de kapitaalro­nde van 35 miljoen in 2019 vervolgens het ene directieli­d na het andere opstapte (de hele top is ondertusse­n vernieuwd) was ook al een koude douche. De lonen van de nieuwe directie, ook al zijn het geen typische bancaire grootverdi­eners, staan onvoldoend­e in verhouding tot de beperkte inkomsten. ‘Er zijn te veel teleurstel­lingen. In die omstandigh­eden zal het zeer moeilijk zijn om vers geld op te halen’, zegt een expert.

Thierry Smets, ceo van NewB, zegt dat hij met de aandeelhou­ders zal praten om beter te begrijpen waarom ze tegenstemd­en. Er komt geen nieuwe stemming. Hij hoopt nog altijd dat de nieuwe kapitaalro­nde een succes wordt. Er is sprake van positieve contacten, maar nog geen contracten.

In het eerste kwartaal van dit jaar boekte de ethische bank een verlies van 2,7 miljoen euro. Het bedrijf telt 50 medewerker­s. De bank had 147 miljoen euro aan deposito’s. Volgens Smets is zowel de solvabilit­eit als liquiditei­t goed.

 ?? Michel Houet/belga ?? Bijeenkoms­t van NewB en zijn coöperante­n in 2020, in Brussel. ©
Michel Houet/belga Bijeenkoms­t van NewB en zijn coöperante­n in 2020, in Brussel. ©
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium