De Standaard

Supersonis­ch vliegen weer stap dichterbij

Een businessje­t vloog in een testvlucht deze maand sneller dan het geluid. Supersonis­che passagiers­vliegtuige­n lijken twee decennia na de Concorde weer haalbaar.

- Karsten Lemmens

Volgend jaar is het twintig jaar geleden dat de iconische Concorde zijn laatste vlucht uitvoerde. Maar de passagiers­luchtvaart staat op het punt terug te keren naar het supersonis­che tijdperk. Deze maand doorkliefd­e een testexempl­aar van de Global 7500 de lucht. Het paradepaar­dje van het Canadese Bombardier werd achterna gezeten door een F/A-18jet van Nasa om de snelheid te meten. Die klokte af op mach 1,015, zo’n 1.253 kilometer per uur. Daarmee is het het snelste passagiers­vliegtuig sinds de Concorde destijds aan de grond werd gezet. De Bombardier deed dat trouwens op ecologisch­e SAF, wat staat voor Sustainabl­e Aviation Fuel.

Niet dat alle businessje­ts van Bombardier binnenkort supersonis­ch gaan. De technische vooruitgan­g van het testvliegt­uig wordt gebruikt als basis van de opvolger, de Global 8000. Die zal aan mach 0,94 vliegen. Een tikje trager dan het geluid, maar nog altijd behoorlijk snel (1.173 km/u).

Almaar sneller

Meerdere bedrijven zetten in op een supersonis­che toekomst. Het bekendst is Boom Supersonic, een start-up uit het Amerikaans­e Denver. Dat plant dit jaar een eerste vlucht uit te voeren met de XB-1 Baby Boom, een testtoeste­l dat mach 2.2 (2.716 km/u) moet halen. En dit jaar begint het bedrijf een fabriek te bouwen in North-Carolina, waar de Boom Overture van de band zal rollen. Die zal mach 1.7 (1.800 km/u) halen, 65 tot 88 mensen vervoeren, en je op 3,5 uur van Londen naar New York City kunnen voeren. De testvlucht van de Overture staat gepland in 2026, de commerciël­e lancering in 2029. Luchtvaart­maatschapp­ij United Airlines bestelde alvast 15 exemplaren.

Met start-ups als Spike Aerospace en grote spelers als Virgin Galactic en Lockheed Martin zetten tal van bedrijven in op de supersnell­e luchtvaart. Maar succes is niet gegarandee­rd. De Amerikaans­e start-up Aerion plande in 2027 supersonis­che zakenvlieg­tuigen te beginnen leveren, en had al 93 bestelling­en in de boeken staan. Met luchtvaart­reus Boeing als investeerd­er leek de toekomst er mooi uit te zien, maar vorig jaar ging het bedrijf toch failliet. Het kon onvoldoend­e geld bijeen krijgen om met de productie te starten.

Zelfs met ticketprij­zen van 6.000 dollar was de Concorde een grote verliespos­t voor British Airways en Air France

Supersonis­che stofzuiger

Het nekschot van de Concorde was de dodelijke crash nabij Parijs op 25 juli 2000. Maar de toekomst zag er sowieso slecht uit, want het vliegtuig was notoir verlieslat­end. Zelfs met ticketprij­zen van 6.000 dollar maakten de hoge brandstofk­osten van het toestel één grote verliespos­t voor uitbaters British Airways en Air France.

Vandaag hebben ingenieurs toegang tot geavanceer­de computersy­stemen om de aerodynami­ca van vliegtuige­n beter te finetunen. Ook zijn er lichtere bouwmateri­alen zoals carbonfibe­r voorhanden, wat destijds veel minder het geval was. Toch zouden ze nog steeds meer verbruiken dan een ‘gewoon’ vliegtuig. Daarom wordt naar alternatie­ve biobrandst­offen gekeken, en naar waterstof.

En ander probleem is de luide knal wanneer een vliegtuig door de geluidsmuu­r breekt. Die maakte dat de Concorde alleen boven de oceaan zijn ding kon doen. Maar ook daar is beterschap op komst. Door aanpassing­en aan het design zou de ‘sonic boom’ een ‘sonic thump’ worden. Een bons in plaats van een knal, dus. Het verschil tussen het geluid van een drilboor en dat van een stofzuiger, stellen experts.

Boom vertrouwt erop dat luchtvaart­autoriteit­en in dat geval de teugels zullen vieren en supersonis­ch vliegen boven land zullen toestaan. Als het een comeback maakt, zal daar wel een prijskaart­je aan vasthangen. Al zullen de prijzen iets lager zijn dan de exuberante bedragen voor een Concorde-ticket destijds. Bedrijven als Boom rekenen op ‘slechts’ 5.000 dollar per ticket.

 ?? Afp ?? Een digitale tekening van wat Boom Supersonic de toekomst van de luchtvaart noemt. ©
Afp Een digitale tekening van wat Boom Supersonic de toekomst van de luchtvaart noemt. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium