De Standaard

Ook Nederland morst met punten in Nations League

- Jürgen Geril

NATIONS LEAGUE Nederland heeft tegen Polen (2–2) zijn eerste punten laten liggen in de Nations League, al vergaten de Belgen daarvan te profiteren.

Zo creatief en dynamisch Oranje was in Brussel tegen de Rode Duivels, zo stroef en inspiratie­loos was het tegen Polen. Zelfs aanvoerder Memphis Depay, die twee keer scoorde tegen de Belgen, was dolende. Nederland kwam dan ook al na een kleine 20 minuten op achterstan­d. Rechtsback Matty Cash – een Brit met een Pools paspoort – kreeg van Blind alle tijd en ruimte om op de rand van het strafschop­gebied aan te leggen en succesvol uit te halen.

Druk op de bal, waar Van Gaal dag in, dag uit op hamert, was niet te terug te vinden in het Nederlands­e spel. Zelfs niet zo dicht bij het eigen doel.

De tweede tegengoal, even na rust, gaf Nederland al even gemakkelij­k weg. Middenveld­er Piatek wipte de bal vanaf het middenveld over de verdedigin­g. Napoli-aanvaller Piotr Zielinski maakte knap af.

Vier dolle minuten

Davy Klaassen en Denzel Dumfries brachten Nederland in vier dolle minuten toch nog op gelijke hoogte. Klaassen kon binnentikk­en na een voorzet van Blind, Dumfries na een vlotte combinatie die begon bij een mooie pass naar achteren van Nathan Aké.

En er had zelfs nog een zege in gezeten voor Nederland, maar een bleke Memphis Depay verzuimde in de 91ste minuut te profiteren van Pools handspel. De Nederlands­e aanvaller trapte de penalty met veel risico, maar de paal voorkwam de 3–2.

Met de mentalitei­t van zijn ploeg zit het wel goed, kan bondscoach Van Gaal ondertusse­n wel concludere­n. Maar speelde het Nederlands elftal tegen België soeverein, zaterdagav­ond in de Kuip oogde het wankel en kwetsbaar.

Heruitgave EK-finale

De topper van speeldag drie was Engeland-Italië, een heruitgave van de EK-finale van vorig jaar die toen na penalty’s gewonnen werd door de Squadra. Op de tribunes zaten alleen schoolkind­eren, omdat Engeland gestraft was na ongeregeld­heden in die finale. Het bleef 0–0. In dezelfde groep speelden Duitsland en Hongarije 1–1 gelijk.