De Standaard

Kompany wordt best betaalde coach in Engelse tweede klasse

Burnley stelt vandaag Vincent Kompany (36) voor als coach. Hij wordt met zo’n 2,9 miljoen euro per jaar de best betaalde trainer in The Championsh­ip – de Engelse tweede klasse – en moet Burnley weer naar de Premier League loodsen.

- Jürgen Geril

Kompany wordt al sinds 29 april aan Burnley gelinkt, maar toch liet zijn aanstellin­g nog weken op zich wachten. Het probleem was zijn Engelse werkvergun­ning. Kompany voetbalde dan wel tien jaar bij Manchester City en zijn kinderen werden ook in Engeland geboren, maar sinds de Brexit is het papierwerk complexer geworden. Tussendoor polsten ook Borussia Mönchengla­dbach en OG Nice, maar nu is alles dus geregeld met Burnley.

Kompany tekent op Turf Moor een meerjarige verbinteni­s – wellicht voor drie jaar – en wordt volgens lokale bronnen de best betaalde manager in The Championsh­ip. Hij zou er een jaarloon van zo’n 2,9 miljoen euro krijgen en een bonus bij promotie.

Oude bekenden volgen

Meteen promoveren wordt geen eenvoudige opdracht. Burnley degradeerd­e net uit de Premier League en de club moet volledig geherstruc­tureerd worden. De Amerikaans­e eigenaar Alan Pace wil af van het kick-and-rushvoetba­l met veelal (oudere) Engelse spelers. Daarom investeert de Amerikaan in Kompany om moderner voetbal te brengen met jongere rekruten.

De Belgische coach krijgt alvast heel wat inspraak. Zo mag hij zijn technische staf zelf samenstell­en en daarvoor vielen al de namen van Craig Bellamy en Simon Davies, maar ook andere Anderlecht-getrouwen zoals Rodyse Munienge en Floribert Ngalula zouden volgen. Wat spelers betreft, lijkt de voormalige Rode Duivel ook te gaan vissen in een bekende vijver. Bij Burnley zijn maar liefst negen spelers einde contract en twee sterkhoude­rs zullen worden verkocht. Om hen te vervangen, worden The Clarets gelinkt aan Makhtar Gueye (KVO), Josh Cullen (Anderlecht), Mandela Keita (OHL), maar ook Man Cityjonkie­s zoals Taylor Harwood-Bellis (ex-Anderlecht).

Geen geld voor Anderlecht

Burnley blijft dan wel een kapitaalkr­achtige club in vergelijki­ng met Belgische clubs, maar de bomen groeien ook niet tot in de hemel. Het is een bouwwerf en de club moet weldra een lening van 75 miljoen euro – die werd afgesloten voor de overnamen – terugbetal­en. Door de degradatie naar The

Championsh­ip valt ook zo’n 110 miljoen euro tv-geld van de Premier League weg, maar dat wordt in het eerste seizoen nog opgevangen door de zogeheten parachute payments.

Kompany zal dus creatief moeten zijn. Hij moet én resultaten boeken én zich tegelijker­tijd aanpassen aan de intense, fysieke Engelse tweede klasse.

Anderlecht zelf is overigens niet meer betrokken in deze deal. In het Lotto Park werd Kompany’s contract tot 2024 eind mei in onderling overleg ontbonden, waardoor Burnley nu geen transferso­m meer moet betalen aan Anderlecht.

 ?? Kenzo Tribouilla­rd/afp ?? Vincent Kompany tekent bij Burnley een meerjarige verbinteni­s. ©
Kenzo Tribouilla­rd/afp Vincent Kompany tekent bij Burnley een meerjarige verbinteni­s. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium