De Standaard

Ferrari rolt rode loper uit voor Verstappen

Charles Leclerc is dan wel telkens de snelste in de kwalificat­ies, in de race loopt het steevast mis. Na een dubbele opgave voor Ferrari was Max Verstappen alweer de grote triomfator in Bakoe.

- Gert Vermersch Marc Cornelisse­n

Bij elk van de laatste vier races stond Charles Leclerc met zijn Ferrari op de polepositi­e. De Monegask kon telkens ook aan de leiding rijden tijdens die grand prixs, maar hij kan het nu al vier keer niet afmaken. Het is al twintig jaar geleden – toen was het Juan-Pablo Montoya met een Williams – dat een rijder nog zo een trieste reeks neerzette. Bij Ferrari zitten ze uiteraard met de handen in het haar: in Bakoe sputterde de motor van Leclerc weer tegen. Ook in Spanje moest de Ferrari-rijder al met een stukke krachtbron naar de kant. En in Azerbeidzj­an gingen bij Zhou (Alfa Romeo) en Magnussen (Haas) nog twee andere Ferrarimot­oren in rook op.

‘Ik heb geen idee wat de oorzaak kan zijn’, foeterde Leclerc. ‘We hebben duidelijk een snelle wagen, een auto die in de eerste paar races van dit seizoen prachtig presteerde. Uiteraard hebben we de wagen sindsdien wat laten evolueren, maar niet heel ingrijpend. Triest is dit, heel triest.’

Verstappen met hulp

De opgave van Leclerc kwam WKleider Verstappen al heel erg goed uit, maar ook teammaat Sergio Pérez werd opnieuw verplicht om te buigen voor de Nederlande­r. De Mexicaan, die bij de start de leiding had genomen, kreeg na een paar ronden de boodschap ‘no fighting’ te horen. Verstappen schoof gemakkelij­k langs zijn teammaat en werd nadien nooit meer bedreigd. Pérez kon op geen enkel moment het tempo van de Nederlande­r aan, en stak het na afloop van de race op de banden. ‘Het team vroeg om niet te vechten en dat was logisch. Max was op dat moment véél sneller. In die stint op de mediumband­en was ik nergens’, aldus Perez.

George Russell

Zijn lichaamsta­al sprak echter boekdelen. Pérez mag dan wel naar de tweede plaats in de WK-tussenstan­d zijn geschoven – 13 punten voor Leclerc, 21 achter Verstappen – hij besefte maar al te goed dat hij nooit een bedreiging voor Verstappen zal mogen vormen.

Zelfs al probeert Red Bull-teambaas Christian Horner iedereen van het tegendeel te overtuigen.

Stuiteren wordt gevaarlijk

Op het stratencir­cuit van Bakoe, met een recht stuk van 2,2 kilometer lang, werd het stuiterpro­bleem bij zo goed als alle wagens nog maar eens pijnlijk duidelijk. Halverwege de race schreeuwde zevenvoudi­g wereldkamp­ioen Lewis Hamilton het uit van de pijn, want zijn rug werd door de klappen tegen het asfalt zwaar op de proef gesteld. Na de race had de Brit ook duidelijk moeite om uit zijn wagen te geraken.

‘Het is wachten tot het moment dat het stuiteren een echt gevaarlijk incident oplevert’, stelde Mercedes-teammaat George Russell, die als derde opnieuw voor Hamilton finishte. ‘Dit moet echt een keer serieus fout lopen. Door het stuiteren kunnen we met 300 km/u amper de wagen in een rechte lijn houden. Omdat mijn hoofd zo aan het schudden is, kan ik ook amper zien waar ik hoor te remmen. Misschien moesten de technische regels maar eens grondig herbekeken worden.’

Volgens de concurrent­ie zal het zover niet komen. In de paddock wordt vermoed dat Mercedes de situatie overdrijft om een reglements­wijziging door te duwen. Alle teams hebben last van het stuiteren, maar de Mercedes wordt het zwaarst getroffen, omdat het een stijver chassis heeft. In elk geval heeft het na een derde van het seizoen nog geen oplossing. Daarom zou het nu lobbyen om – onder het mom van de veiligheid – de regels te veranderen.

‘Het is wachten tot het moment dat het stuiteren een echt gevaarlijk incident oplevert’

Mercedes

 ?? Natalia Kolesnikov­a/afp ?? Max Verstappen boekte zijn vijfde overwinnin­g in acht races en staat stevig op kop in het WK-klassement. ©
Natalia Kolesnikov­a/afp Max Verstappen boekte zijn vijfde overwinnin­g in acht races en staat stevig op kop in het WK-klassement. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium